Okul Öncesi Çocuklar İçin Hazırlanan Renk Körlüğü Belirleme Oyun Yazılımı ve Uygulaması

Teknolojinin gelişmesi ile yaşam standartları yükselmiştir. Birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da teknolojinin etkileri görülmüş, hastalıkların önlenmesi ve hastalıkla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Hastalıkların erken teşhisi, bireylerin hastalığı hafif atlatmasına ya da hiç hasta olmamasına olanak sağlamıştır. Renk körlüğü de erken teşhis edildiği zaman, tedavi edilebiliyor ya da bireylerin gündelik yaşamını etkilemeyecek şekilde etkileri azaltılabilecektir. Bu çalışmada, okul öncesi çağdaki çocukların hem eğlenceli vakit geçirmesi hem de renk körlüğü taramasından geçirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, Görüntü İşleme ve Visual Studio.Net kullanılarak bir labirent oyunu tasarlanmıştır. Bu oyunda, öğrencilerin labirentten çıkmak için kullandığı çıkışa göre renk körü olup olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, renk körü olduğu tespit edilen öğrencilerin kırmızı renk körü (Protonopia), yeşil renk körü (deuteranopia) ya da mavi renk körü (tritanopia) olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma kapsamında seçilen pilot okulda öğrencilere maxi oyunu oynatılmış ve renk körlüğü taraması yapılmıştır. Bu sayede, renk körü olan ya da renk körü olma riski olan öğrenciler belirlenmiştir.

___

  • [1] GÜNDOĞAN, NİMET ÜNAY, et al. "Görsel eğitiminde renkkörü ve normal kişilerin birlikte görebileceği özellikte yansı (Slayt) hazırlama tekniği." Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 27.4 (2002): 130-140.
  • [2] Flueck, Daniel. "Color blind essentials." Colblindor, Zürich, Switzerland (2006): 5-47.
  • [3]Delpero, Walter T., et al. "Aviation-relevent epidemiology of color vision deficiency." Aviation, space, and environmental medicine 76.2 (2005): 127-133.
  • [4] Clark, J. H. "The Ishihara test for color blindness." American Journal of Physiological Optics (1924).
  • [5] Liu, Almustanyir, Ali, Jeffery Hovis, and Mackenzie G. Glaholt. "Predicting the Farnsworth–Munsell D15 and Holmes–Wright-A lantern outcomes with computer-based color vision tests." JOSA A 37.4 (2020)
  • [6] Cole, Barry L., and Jennifer D. Maddocks. "Can clinical colour vision tests be used to predict the results of the Farnsworth lantern test?." Vision research 38.21 (1998): 3483-3485.
  • [7] Ohkubo, Tomoyuki, and Kazuyuki Kobayashi. "A color compensation vision system for color-blind people." 2008 SICE Annual Conference. IEEE, 2008.
  • [8] B Ben Kuchera. "" Eat Your Hamburgers, Apollo": A Survey of Japanese Video Game Localization Methods and Challenges." Arizona Journal of Interdisciplinary Studies 5 (2016): 31-46.
  • [9] Gündoğan, N. U., et al. "Bilgisayara uyarlanmış yeni bir renk körlüğü testi." Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi 23.2 (2003): 120-8.
  • [10] Algan, S., C ve C++ bakış açısıyla C# dili. Erişim Tarihi: 22.05.2013