5-8 Yaş Grubu Otistik Çocuklarda Egzersiz Uygulamalarının Sportif Performans Üzerine Etkileri

Bu çalışmanın amacı, otizmli çocuklarda farklı egzersiz eğitimlerinin sportif performansa etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya 40 otizmli çocuk alınmıştır. Otizmli öğrencilerimizin ortalama değerleri yaş; 6,44±1,10 yıl, otizm derecesi; 53,97±21,56, boy; 108,23±13,07 cm, kilo; 26,31± 5,89 kg olarak tespit edilmiştir. Tüm olgulara, Bruininks- Oseretsky Motor Yeterlilik Testi değerlendirmeleri yapılmıştır. Egzersiz becerileri 8 hafta boyunca, haftada 3 gün ve günde 45 dakika süre ile yanlışsız öğretim yöntemlerinden biri olan “ipucunun giderek azaltılmasıyla öğretim” tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Her iki grubun, eğitim öncesi ve sonrası test sonuçları karşılaştırıldığında, denge motor yetenek ve fiziksel uygunluk test sonuçları arasında istatistiksel olarak p<.001 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. Söz konusu farklılık ön test lehine gerçekleşmiştir. Grup uygulamaları sonunda kişiler beceri testi zorlaştıkça performans anlamlı biçimde azalmıştır. Ancak eğitim sonrası, gruptaki olguların sportif performansı %60 artmıştır. Çalışma sonunda egzersiz programının sportif performansı ve fiziksel uygunluğu geliştirdiği saptanmıştır. Bu egzersizlerin stereotip davranışları azaltma konusunda da olumlu sonuç verdiği belirlenmiştir. Ülkemizdeki otizm, öğrenme güçlüğü tanılı özel gereksinimi olan çocukların sayısı ve bu çocukların fiziksel aktiviteye katılım fırsatlarının yetersizliği dikkate alındığında, özel eğitim uzmanında yer aldığı farklı disiplinlerle birlikte spor fizyoterapistleri, egzersiz ve spor yapmaya olanak tanıyacak daha çok etkinlik planlamalı ve düzenlemelidir. Bu çalışma sonuçları, sistematik olarak yapılan uzun süreli egzersiz programının, otistik çocuklarda motor performansı ve fiziksel uygunluğu geliştirdiği göstermiştir.

The Effects of Exercise Practices on Sportive Performance in 5-8 Age Group Autistic Children

The purpose of this study is to investigate the effect of  different exercise training on sportive performance in autistic children. Fourty autistic children were included in this study.. The average values of the autistic children have been determined as; Age; 6.44+-1.10 yrs, autism level ;53.97+- 21.56, height;108.23 +-13.07 cm, weight;26.31+-5.89kg. In all cases, Bruininks-Oseretsky Motor Competence Test evaluations were conducted.  Skill exercises  have been applied by  using “gradually reducing clues technique”, which is one of the mistake free learning methods, for 8 weeks, 3days/week and 45 minutes/day. When  pre and post-training result of the both groups have been compared, a significant p<.001 level difference had been found between the Balance-Motor Ability Test and Physical Fitness Test results. Mentioned difference was in favour of  the pre-test. After the group applications, as the ability test got harder, the performances were dropped significantly. However, after the training, the sportinve performance of the cases in the group increased by 60%.  After the study it has been determined that the sportive performance  of the exercise programme increases the physical fitness. It has been determined that these exercises also have a positive effect on reducing stereotyped behaviors. Considering the autism in our country, the number of children with special needs diagnosed with learning disabilities and the inadequacy of these children's opportunities to participate in physical activity, sport physiotherapists with different disciplines involved in special education specializations should plan and organize more activities that will allow them to do exercise and sports. 

___

  • 1. Çetin Özbey-Otizmli Çocukları Birlikte Eğitelim, İnkılap Yayıncılık 2011 2. Çetin Özbey- Özel Çocuklar ve Terapi Yöntemleri, İnkılap Yayıncılık 3. Uzm. Fzt. Mehmet YANARDAĞ-Otistik çocuklarda farklı egzersiz uygulamalarının motor performans ve stereotip davranışlar üzerine etkileri-2007