Modern Şifacılık Yönelimleri

Modern çağ yeni dinselleşme temayülleri oluşturmakta, “New Age İnançları” adı altında yeni çağda yeni inanç sistemleri inşa edilmekte ve bireylerin hayatları yeni inançlar gölgesinde şekillenmektedir. Son yıllarda New Age inançları içerisinde kabul edilen enerji şifacılığı yaygınlaşmakta ve bu şifacılık yönelimi maddi-manevi hastalıklar, anlam krizleri, değersizlik, aile içi çatışmalar gibi birçok probleme çözümler sunmaktadır. Enerji şifacılığı medya ve sosyal medya mecralarıyla sürekli reklam edilmekte ve hız çağının insanına, maddi-manevi problemlerinin birkaç seans enerji uygulaması yapılarak çözülebileceği imajı verilmektedir. Özellikle ülkemizde biyoenerji, theta healing, reiki, access bars, ho’oponopono ve EFT gibi enerji şifacılığı teknikleri popülerleşmekte ve hemen hemen her kesimden kişiler bu şifa tekniklerinin eğitimlerini almakta ve uygulamaktadırlar. Bu çalışmada şifacılığın ve enerji şifacılığının tarihçesi, biyoenerji, theta healing, reiki, access bars ve EFT gibi modern şifacılık teknikleri, ritüelleri ve sembolleri açıklanarak New Age inançları içeresinde yer alan bu uygulamaların ne oldukları, kökenleri, ritüelleri ve bu uygulamalarda hangi yöntemlerin nasıl kullanıldığı konuları değerlendirilmektedir.

Modern Healing Trends

The modern age creates new religionization tendencies, new belief systems are constructed under the name of "New Age Beliefs" and the lives of individuals are shaped in the shadow of new beliefs. In recent years, energy healing, which is accepted in New Age beliefs, has become widespread and this healing orientation offers solutions to many problems such as material-spiritual diseases, meaning crises, worthlessness, family conflicts. The energy healing is constantly advertised through the media and social media channels, and the humans of the age of speed have a perception that their material and spiritual problems can be solved by applying energy for a few sessions. Especially in our country, energy healing techniques such as bioenergy, theta healing, reiki, access bars, ho'oponopono and EFT are becoming popular and people from almost all segments of society receive and apply these healing techniques. In this study, the history of healing and energy healing, modern healing techniques, rituals and symbols such as bioenergy, theta healing, reiki, access bars and EFT are explained, and also these practices that are included in New Age beliefs are evaluated in terms of the origins and purposes.

___

  • Sherwood, Keith. Ruhsal Şifa Teknikleri. çev. Semra Ayanbaşı. İstanbul: Akaşa Yayıncılık, 5. Basım, 2017.
  • Singer, Margaret Thales. Cults in Our Midst: the hidden menace in our everyday lives. San Francisco: Jossey-Bass Publishers, 1995.
  • Stein, Diane. Bir Şifa Sanatı Kılavuzu Reiki Esasları. çev. Suat Ertüzün. İstanbul: Arıtan Yayınevi, 2. Basım, 2002.
  • Stıbal, Vianna. İleri Theta Healing: Var Olan Her Şeyin Gücünü Kullanmak. çev. Begüm Karace. İstanbul: Nemesis Kitap, 2. Basım, 2018.
  • Stibal, Vianna. Theta Healing Sıra Dışı Enerji Yaklaşımına Giriş. çev. Begüm Karace. İstanbul: Nemesis Kitap, 2018.