Evsel Katı Atık Yönetimi:Çemişgezek Belediyesi Örneği

Artan nüfus, üretimi ve tüketimi beraberinde getirir. Bunun sonucunda üretim ve tüketim aşamasında kullanımdan sonra geri kalan, sahibinin istemediği maddelere atık denir. Atıklar, hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit etmektedir. Şehirleşmenin yaygın olduğu günümüz toplumunda, toplanan atığın bertarafı ve bertaraf yöntemi çok önemlidir. Bunun yanı sıra atığın kaynağında azaltılması ve geri kazanılabilir kısmının değerlendirilmesinin ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Yerel yönetimlerin bu konuda attığı adımlar yönetim sınırları içerisinde yaşayan insanların yaşam standartlarını, sağlıklarını ve ekonomilerini ciddi manada etkilemektedir. Bu çalışma ile engebeli arazi şartlarına sahip, ulaşım olanakları kısıtlı, sosyo-ekonomik gelişim imkânı zayıf olan Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde atık yönetim çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü irdelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk kısmında Çemişgezek ilçesinin coğrafi, tarihi, kültürel ve ekonomik yapısıyla ilgili bilgiler verildi. İkinci kısımda ilçenin mevcut evsel katı atık bertaraf politikası ortaya kondu. Üçüncü kısımda ise ilçenin evsel katı atık bertaraf konusunda geleceğe dair planları anlatıldı, mevcut politika ve gelecek vizyonu değerlendirildi.

___

  • Referans1 Balaban, Y. , Baki, B. (2010). Analitik Ağ Süreci Yaklaşımıyla En Uygun Katı Atık Bertaraf Sisteminin Belirlenmesi: Trabzon İli Örneği, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 3. [PDF dosyası]. http://www.acarindex.com/dosyalar/makale/acarindex-1423871184.pdf. (Erişim Tarihi:31.08.2020)
  • Referans2 Argun, Y., Altıkat, A., Doğru, S., Bayram, T. (2015). Solid Waste Management and Recycling in Igdir, Digital Proceeding of ICOCEE – CAPPADOCIA2015, Nevşehir, TURKEY, May 20-23. [PDF dosyası].https://www.researchgate.net/profile/Yusuf_Argun/publication/285601246_Solid_Waste_Management_and_Recycling_in_Igdir/links/5662283f08ae418a786975e0.pdf.(Erişim Tarihi:02.09.2020)