Aile Hukuku Hakemleri Enstitüsü Kuralları Uyarınca Aile Hukuku Tahkimi

Tarihsel açıdan kökeni çok eskiye dayanan tahkim kavramı genel olarak ticaret hukuku alanında tercih edilen bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olmuştur. Günümüzde ise tahkime konu olabilecek uyuşmazlıkların kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda son yıllarda gündeme gelen hususlardan biri de aile hukuku tahkimidir. Birleşik Krallık’ta bu amaçla kurulmuş olan Aile Hukuku Hakemleri Enstitüsü de aile hukuku tahkiminde önemli bir yere sahiptir. Aile Hukuku Hakemleri Enstitüsü bünyesinde yürütülecek olan tahkim yargılamalarında finansal ve çocuklara dair uyuşmazlıkların çözümü kapsamlı ve konu özeline dair detaylı düzenlemelerden oluşan kurallar ışığında gerçekleştirilmektedir. Aile hukuku ve tahkim alanında uzman kişilerden oluşan enstitü ve bu kişiler tarafından hazırlanmış tahkime dair genel düzenlemelere paralel kurallar aile hukuku tahkimine ışık tutmak, aile hukuku tahkiminin ticari tahkimden farklılıklarını ortaya çıkarmak, aile hukukuna özgü gereksinimleri karşılamak ve özellikle kamusal niteliği olan hususlarda güvenli adımlar atmak adına son derece önemlidir. Çalışmamızın amacı bu kurum ve aile hukuku tahkim kurallarını inceleyerek doktrine katkı sağlamaktır.

Family Law Arbitration According To Institute of Family Law Arbitrators’ Rules

Arbitration which has a long history is a dispute resolution method generally preferred for commercial disputes. Today, studies are trying to extend the scope of disputes subject to arbitration, including family law arbitration. The Institute of Family Law Arbitrators (IFLA) was established in the United Kingdom for that purpose and has an important role in family law arbitration. For trials to proceed before the IFLA detailed and specialized rules for the settlement of financial and child-oriented disputes are used. The institute was established by experts in family law and arbitration law. The family law arbitration rules they established run parallel to general arbitration rules and differentiate family law arbitration from commercial arbitration by responding to the special needs of family law and taking secure steps with issues of a public nature. This paper contributes to the legal doctrine by analyzing the institute’s family law arbitration rules. 

___

  • Aybay R, Özbek N and Ersen Perçin G, Vatandaşlık Hukuku (1st edn, Siyasal 2019).
  • Aygül M, ‘Evlât Edinme Yolu ile Vatandaşlığın Kaybedilmesi ve Kazanılması’ (2012) 99 Türkiye Barolar Birliği Dergisi 45-80.
  • Dardağan Kibar EG, ‘Türk Vatandaşlığının İradî Olarak Kazanılması’ in Arzu Alibaba and Ulvi Nail Gül (eds), Prof. Dr. Esin KONANÇ Anısına TC-KKTC Karşılaştırmalı Vatandaşlık Hukuku Sempozyumu (DAÜ 2016) 39-60.
  • Dardağan Kibar EG, ‘Türk Vatandaşlık Mevzuatı ve Güncel Gelişmeler Işığında Vatandaşlığın Kanunîliği İlkesi’ in Vahit Doğan, Alper Çağrı Yılmaz and Lale Ayhan İzmirli (eds), Milletlerarası Özel Hukukta Güncel Meseleler Sempozyumu (Savaş 2019) 3-16.
  • Doğan V, Türk Vatandaşlık Hukuku (16th edn, Savaş 2020).
  • Erdem BB, Türk Vatandaşlık Hukuku (7th edn, Beta 2019).
  • Erkan M, ‘Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 72/5. Maddesinin Kanunilik İlkesi ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Bağlamında Değerlendirilmesi’ 2019 (14)175-176 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 329-356. (Değerlendirme)
  • Erkan M, ‘Türk Vatandaşlığı Kanununda 7039 Sayılı Kanun ile Yapılan Değişikliklerin İncelenmesi’ (2019) 29(2) Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni 415-446. (Değişiklikler)
  • Erkan M, ‘Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılmasında ‘Milli Güvenlik’ ve ‘Kamu Düzeni’ Kavramlarının İncelenmesi’ in Vahit Doğan, Alper Çağrı Yılmaz and Lale Ayhan İzmirli (eds), Milletlerarası Özel Hukukta Güncel Meseleler Sempozyumu (Savaş 2019) 329-356. (Millî Güvenlik ve Kamu Düzeni)
  • Erten R, ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı’nın Türk Vatandaşlığının Kazanılmasına İlişkin Hükümleri Hakkında Değerlendirmeler’ (2008) 66(4) Ankara Barosu Dergisi 36-61.
  • Güngör G, Tâbiiyet Hukuku (8th edn, Yetkin 2020).
  • Nomer E, Türk Vatandaşlık Hukuku (24th edn, Filiz 2018).
  • Okay Tekinsoy Ö, İdare Hukukunda Kamu Düzeni Kavramı (XII Levha 2011).
  • Reçber K and Özgenç Z, ‘5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunundaki Bazı Boşluklar’ (2016) 74(1) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası 373-387.
  • Tanrıbilir FB, ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısının Vatandaşlığın Kazanılmasına İlişkin Hükümleri’ (2008) 75 Türkiye Barolar Birliği Dergisi 27-62.
  • Tiryakioğlu B, ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısına Göre Vatandaşlığın Yetkili Makam Kararıyla Kazanılması’ in Vahit Doğan, Feriha Bilge Tanrıbilir and Banu Şit (eds), Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı Sempozyumu (Seçkin 2008) 79-96.
  • ‘Genel Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması Başvuru Formu (Form No. Vat-3)’ Erişim Tarihi: 20.10.2020.
  • ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/458)’ , Erişim Tarihi 15.09.2020.