LİSANS DÜZEYİNDE MUHASEBE EĞİTİMİNİN YETERLİLİĞİNE YÖNELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Amaç- Eğitimin kalite olarak yeterliliğinde; program müfredat yapısı, öğretim elemanlarının yapısı ve sayısı gibi unsurlar önemlidir. Bu çalışmayla lisans düzeyinde verilen muhasebe eğitiminin yeterliliği incelenmeye çalışılmıştır. Yöntem- Ülkemiz muhasebe meslek hukukunda, Yeminli Mali Müşavirlik üst unvan olarak düzenlenmiştir. Konuyla ilgili, Yeminli Mali Müşavirler üzerinde bir araştırma yapılarak görüşleri ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış ve sonuçlar istatistik yöntemler kullanılarak test edilmiş ve elde edilen sonuçlar açıklanmıştır. Bulgular- Örneklemi oluşturan yeminli mali müşavirlerin demografik özellikleri tespit edilmiştir. Örneklem bu özelliklerden hareketle gruplandırılmış ve gruplar itibari ile muhasebe eğitiminin yeterliliğine ilişkin ve eğitimin geliştirilmesine yönelik görüşleri tespit edilmiştir. Sonuç- Bu araştırma ile yeminli mali müşavirlerin lisans düzeyinde muhasebe eğitimini yeterince başarılı bulmadıkları görülmüştür.

THE EFFICIENCY OF UNDERGRADUATE ACCOUNTING EDUCATION: A RESEARCH ON SWORN-IN CPAs

Purpose- In the adequacy of education’ quality; program curriculum, structure and number of faculty members are important. In this study, it is tried to examine the adequacy of accounting education given at undergraduate level. Methodology- Sworn-in Certified Public Accountancy has been regulated as the top title in our country's accounting professional law. A research has been made on Sworn-in Certified Public Accountants and their opinions have been tried to be revealed. Survey method was used in the research and the results were tested using statistical methods and the results were explained. Findings- The demographic characteristics of the sworn-in Certified Public Accountants were determined. Based on these characteristics, the sample was grouped and their opinions regarding the adequacy of accounting education and their development towards education were determined. Conclusion- With this research, it is seen that sworn-in Certified Public Accountants do not find accounting education successful enough at undergraduate level.

___

  • Adler R. W., 1999, “Five Ideas Designed to Rile Everyone Who Cares About Accounting Education”, Accounting Education: An International Journal, ss. 241-247.
  • Kavanagh Marie H. and Drennan L., 2008, “What Skills and Attributes Does an Accounting Graduate Need? Evidence from Student Perceptions and Employer Expectations”, Accounting and Finance, ss. 79 – 300.
  • Öztürk S. ve Kutlu H.A., 2017, “Muhasebe Eğitiminde Teknoloji Kullanılmasına Öğrencilerin Bakışı: Kafkas Üniversitesi’nde Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, ss. 781-799.
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu (13.06.1989 Tarih ve 20194 Sayılı Resmi Gazete)
  • Tuğay O., 2014, “Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Muhasebe Dersine Yönelik Algıları ve Muhasebe Öğretim Elemanlarından Beklentileri Üzerine Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde Bir Araştırma”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Aralık 2014, ss.49-68.
  • Ünal O. ve Doğanay M., 2009, "Lisans Düzeyindeki Muhasebe Eğitiminin Etkinliği: Sayıştay Özelinde Ampirik Bir Çalışma", Sayıştay Dergisi, Sayı:74-75, Temmuz - Aralık 2009, ss. 117-138.
  • Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği (16.01.2005 Tarih ve 25702 Sayılı Resmi Gazete)