Kısa Vadeli Sermaye Hareketlerinin Türkiye Ekonomisi Üzerine Etkileri

1980 öncesinde finansal politikaların temel amacı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımlara düşük maliyetli finansman sağlayarak, ekonomik büyümeyi hızlandırmak  olmuştur. Bu amaçla faiz oranları sabit tutulurken selektif kredi politikaları izlenmiştir. Kısacası bu dönemde korumacı-müdahaleci politikalar, hem uygulama hem de iktisadi düşünceye egemen olmuştur. Daha sonra gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede ekonomik krizler yaşanmış ve krizlere bu politikaların neden olduğu ileri sürülmüştür. Böylece neoliberal McKinnon-Shaw hipotezi çerçevesinde finansal liberalizasyon politikaları uygulanmaya başlanmış ve kısa vadeli sermaye hareketleri serbestleştirilmiştir. Bu çerçevede Türkiye’de de 1989 yılında sermaye hareketleri serbestleştirilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı kısa vadeli sermaye hareketlerinin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri olarak belirlenmiştir. Çalışma, Türkiye’nin 1989 sonrası dönemine ait veriler çerçevesinde betimsel olarak ele alınmıştır. McKinnon-Shaw hipotezinin aksine, Türkiye ekonomisinde tasarruf ve yatırım oranlarının artmadığı, istikrarlı bir büyüme sağlanamadığı gözlenmiştir.  

___

  • AKYÜZ, Y. (1992). ''On Financial Deeping and Efficiency''. Diccussion Papers, UNCTAD.
  • AKYÜZ, Y. (1993). ''Financial Liberalization: The Key Issues''. Discussion Papers, UNCTAD.
  • APAYDIN, Ş. (2015). ''Kısa Vadeli Sermaye Hareketlerinin İktisadi Dalgalanmalar Üzerindeki Etkileri: Kuramsal Bir Değerlendirme''. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, C. 5, S. 1, ss. 115-139.
  • APAYDIN,Ş., & ŞAHİN, H. (2017).“Türkiye'de Kısa Vadeli Sermaye Akımlarının İktisadi Dalgalanmalar Üzerindeki Etkileri: Bir Uzun Dönem Kısıtlı SVAR Modeli”, Politik Ekonomik Kuram, C. I, S. I, ss. 22-72.
  • ER, S. (2009). ''Devletin Bankacılık Sektöründe Düzenleyici Denetleyici Rolü ve Türkiye Uygulaması''. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.
  • ESER, K. (1993). “Mali Baskı Altındaki Gelişmekte Olan Ülkelerde Uygulanan Finansal Liberalizasyon Politikalarının Etkinliği”. Ekonomik Yaklaşım, C. 4 S. 10, ss. 83-100.
  • ESER, K. (1996). “Finansal Liberalizasyon Politikalarının Makroekonomik Performans Üzerindeki Etkileri”. Hazine Dergisi.
  • TCMB. (2015). ''Tasarruf-Yatırım Dinamikleri ve Cari İşlemler Dengesi Gelişmeleri''. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.
  • YELDAN, E. (2001). ''Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi: Bölüşüm, Birikim ve Büyüme''. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • YELDAN, E. (2002). ''Neoliberal Küreselleşme İdeolojisinin Kalkınma Söylemi Üzerine Değerlendirmeler''. Praksis.
  • YILMAZ, M. (2015). ''Finansal Serbestleşmenin Gelir Dağılımına Etkileri; 1980 Sonrası Türkiye Örneği''. Y.L.Tezi,. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Çorum.
  • YILMAZ, V., & TUNCAY, M. (2012). ''Finansal Liberalizasyonun Tasarruf ve Yatırım Üzerine Etkisi: Türkiye Örneği''. A.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, C.26 S.3-4. ss. 345-363