BİYOLOJİK GÖLET TASARIMINDA BİTKİSEL MATERYAL KULLANIMI: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

Biyolojik gölet tasarımlarının temel amacı bölge ekosisteminin ve su rezervlerinin korunmasıdır. Bölge ekolojik değerlerinin korunabilmesi ve geleceğe aktarılabilmesi için doğru kullanımlara yer verilmesi gerekir. Biyolojik gölet kullanımı bireylerin boş zamanlarını verimli, sağlıklı geçirmeleri sağlamanın yanı sıra, toplumsal eğitimi de sağlamaktır. Çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Botanik Bahçesi’ne ve Çanakkale kentine uygulanabilecek biyolojik gölet için kullanıma uygun tasarım bitkileri belirlenmiştir. Belirlenen su kıyısı, su kenarı ve su içi bitkilerinin özellikleri, kullanım ilkeleri ve tasarım önerileri tablo halinde değerlendirilmiştir. Çalışmada belirlenen bitki türlerinin doğal bitki örtüsünde yer alan örnekleri vardır. Bunların ölçü, renk, doku ve form nitelikleri tablo ile açıklanarak, oluşturulabilecek kompozisyonlar için önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Baggethun-G E Barton D (2013). Classifying and valuing ecosystem services for urban planning. Ecological Economics, 86: 235–245
  • Bioart (2016). Biyolojik Gölet. http://bioart.com.tr/Hizmetlerimiz.aspx?sID=190 (Erişim tarihi: 12.02.2016).
  • Biogöl & Havuz (2018). Biyolojik Gölet Bitkileri Nelerdir. https://www.biogolhavuz.com/biyolojik-golet/#Biyolojik_Golet_Bitkileri_Nelerdir (Erişim tarihi: 05.03.2020).
  • Çoban A, Yücel M (2018). Kent planlamasında ekosistem hizmetlerinin rolü. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6: 444-454.
  • De Groot RS, Wilson MA, Boumans RMJ (2002). A Typology for the classification, description and valuation of ecosystem functions, goods and services. Ecological Economics: 393–408.