ÖĞRETMEN KAVRAMINA İLİŞKİN ADAY PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN ALGILARI: BİR METAFOR ANALİZİ

Bireylerin belirli kavramlara ilişkin düşüncelerinin belirlenmesinde ve incelenmesinde o kavramlara yönelik oluşturulan metaforlar kullanılmaktadır. Eğitim kurumlarındaki öğretmenlere ve yöneticilere yönelik metafor yoluyla yapılmış araştırmalar dikkat çekmektedir. Fakat, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında görev yapan psikolojik danışmanların ya da psikolojik danışman adaylarının metafor kullanımına ilişkin yapılmış az sayıda araştırma olduğu görülmektedir. Psikolojik danışman adayları ile ilgili metafor yoluyla yapılan bu çalışmanın metafor kullanımına ilişkin psikolojik danışma ve rehberlik alanında ortaya konan bilgi birikimine katkı sunacağı umulmaktadır. Bu çalışma ile, aday psikolojik danışmanların öğretmen kavramına ilişkin algılarının metafor yoluyla analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, 2018 - 2019 öğretim yılı bahar döneminde psikolojik danışma ve rehberlik bölümüne devam eden 86 aday psikolojik danışman yer almıştır ve bu katılımcıları belirlemek için amaçlı örnekleme tekniği uygulanmıştır. Gerekli veriler açık uçlu bir soru sorularak katılımcılardan yazılı olarak alınmıştır ve nitel araştırma yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Daha sonra yazılı yanıtların analizi için yanıtların içeriği ile ilgili temalar oluşturulmuştur ve her grubun frekans değeri belirlenmiştir. Çalışmanın sonucu ile ilgili olarak öğretmen kavramına ilişkin algılarında aday psikolojik danışmanların olumlu anlamlar içeren metaforlar kullandıkları anlaşılmıştır. 

___

  • ASCA (American School Counselor Association) (2019). School Counselor Professional Standards & Competencies. https://www.schoolcounselor.org/asca/media/asca/home/SCCompetencies.pdf
  • Balcı, S. (2017a). Okul psikolojik danışmanı öz yetkinlik ölçeği’nin Türk kültüründeki psikometrik özellikleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 18(2), 633-649.
  • Balcı, S. (2017b). Analysis of metaphoric perceptions stated by candidate school counselors regarding contribution of the career guidance for students. PESA International Journal of Social Studies, 3(4), 193-202.
  • Balcı, S. (2018a). Analysis of metaphoric perceptions stated by candidate school counselors regarding importance of career ethics for counseling, Eurasian Conference on Language and Social Studies, 27-29 Haziran, Antalya.
  • Balcı, S. (2018b). Investigating metaphoric perceptions stated by candidate science teachers regarding contribution of the guidance services at school for students. Social Sciences Studies Journal, 4(18), 1859-1864.
  • Balcı, S. (2019) Rehberlik dersinin katkısına yönelik fen bilgisi öğretmeni adaylarının görüşleri, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Baskıda.
  • Camadan, F. ve Kahveci, G. (2013). Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin rehber öğretmen (psikolojik danışman) ilişkin algılarının incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13/3, 1371 – 1392.
  • Cerit, Y. (2008). Öğretmen kavramı ile ilgili metaforlara ilişkin öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin görüşleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi , 6 (4), Güz, 693-712.
  • Güloğlu, B. ve Karaırmak, Ö. (2012). Metafor: Danışan ve psikolojik danışman arasındaki köprü, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 4 (37), 122-135.
  • Özpolat, A.R. (2014). Psikolojik danışma ve rehberlik bölümü öğrencilerinin “psikolojik danışma” kavramına ilişkin sahip oldukları metaforlar, Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:22 No:1 385-396.
  • Roussell, M. A. (1995). Using developmental theme metaphors with children in France: Traditional and naturalistic. Guidance and Counseling, 11(1), 21-24.
  • Saban, A. (2008). İlköğretim 1. kademe öğretmen ve öğrencilerinin bilgi kavramına ilişkin sahip oldukları zihinsel imgeler. İlköğretim Online, 7 (2), 421-455.
  • Suit, J. L. & Paradise, L. V. (1985). Effects of metaphors and cognitive complexity on perceived counselor characteristics. Journal of Counseling Psychology, 32(1), 23-28.
  • Ünal, A. & Ünal, E. (2010). Öğretmen ve öğrencilerin rehber öğretmeni algılamalarına ilişkin bir durum çalışması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 7:2. http://www.insanbilimleri.com
  • Yeşilyaprak, B. (2015). Eğitimde rehberlik hizmetleri, gelişimsel yaklaşım. Ankara:Nobel Yay.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (5. b.). Ankara: Seçkin Yayıncılık.