Üniversiteli Gençlerin Sosyal Medyayı Kullanma Alışkanlıkları Üzerine Bir Alan Araştırması; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Örneği
Günümüzde insanların sosyal yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olan internet, pek çok özelliği ile kitle iletişim araçları için önemli bir alternatif olma yolunda hızla ilerlemektedir. Özellikle akıllı telefon, tablet gibi mobil iletişim araçları sayesinde her yerden ve her istenildiğinde internete erişmek günümüzde artık çok kolaylaşmıştır. Bugün bilgiye ulaşmanın en hızlı ve kolay yolu haline gelen internet aynı zamanda sosyal medya uygulamaları ile de çağın en gözde iletişim araçlarından birisi olmuştur. İnternete sıklıkla girilme nedenlerinden birisi olan sosyal medya uygulamaları; sadece dünyanın farklı yerlerinde yaşayan; farklı kültürlere sahip; farklı insanların iletişim amacıyla değil; aynı zamanda düşüncelerini paylaşma, etkinlikler organize etme, olay ve konulara ve hatta insanlara tepki gösterme gibi sosyalleşme ve demokratikleşme çabalarında kullandıkları en önemli platform haline gelmiştir. Sosyal medya her yaştan ve her kesimden bireylerce yaygın olarak kullanılmakla birlikte, yapılan birçok çalışma, sosyal medyanın; özellikle ergenler ve gençler tarafından daha etkin olarak kullanıldığını ortaya koymuştur. Genç bir nüfusa sahip ülkemizin genç üniversitelerden biri olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde okumakta olan gençlerin sosyal medyayı kullanma alışkanlıklarını tespit etmek ve hangi amaçlarla sosyal medyayı kullandıklarını belirlemek bu araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca gençlerin interneti kullanma sıklığı, demografik özellikleri ile sosyal medya alışkanlıkları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi araştırmanın diğer amaçları arasında yer almaktadır. Araştırma evreni Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin 10 fakülte, 4 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulunda okumakta olan öğrencilerdir. Araştırmada 4 tane likert tipi soru ve 32 tane sınıflayıcı ve sıralayıcı ölçekten oluşan anket sorusu gönüllü katılımcılara sorulmuştur. Çalışmada Spss 21 programı kullanılarak frekans tabloları, betimleyici istatistik ve ki kare analizi ile sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucun da öğrencilerin büyük çoğunluğunun sosyal ağlardan Facebook kullandığı ve sosyal medyanın sosyal yaşamdaki arkadaşlıklarını kısmen güçlendirdikleri tespit edilmiştir.
.
Today with the help of its many features, internet, which is an indispensable part of people’s social lives, is starting to be an important alternative for mass media devices. Nowadays, it is started to be very easy to access internet from anywhere and any time especially with the help of mobile communication devices such as smart phones and tablets. Internet which became to be the fastest and easiest way to access the information these days, is also one of the most popular communication devices of the era when taking into consideration its social media applications. Social media applications which are one of the reasons to access internet frequently are not only used to get in touch to other people that live in other parts of the world and have different cultures but it also started to be the most important platform that is used to share ideas, organize activities, and react against subjects, events, even people as a socializing and democracy struggle.Although thousands of people from each age and each class use social media, most studies show that social media is used more effectively by young people and teenagers. The main subjects of this study are to find out the social media usage habits of young people who study in Recep Tayyip Erdogan University which is a new university in our country that has a young population, and to determine for which purposes they use social media. Moreover, determining the relation ships of young people’s internet usage frequency, demographic features, and social media usage habits are other aims of this study.The universe of the study is the students who study in Recep Tayyip Erdogan University’s 10 different faculties, 4 high schools, and 7 vocational high schools. A questionnaire which includes 4 Likert type questions and 32 classifier and sorter questions was asked to voluntary participants. The data were analyzed with frequency tables, descriptive statistics, and Chi-square analyses methods by using SPSS 21 software. The results show that most of the students in this study use a social media facebook, and social media partially strengthen their friend ships in social life.