Kent Bilincinin Oluşturulması İle Hizmet Pazarlaması Aracı Olarak Beyaz Masa Uygulaması Ve Hukuki Yapısı: Afyonkarahisar Belediyesi Örneği

Bu çalışma beyaz masa uygulamasının kent bilinci oluşmasına katkısı üzerine odaklanmaktadır. Bu kapsamda kent bilinci,  halkla ilişkiler  gibi kavramlar açıklanarak belediye hizmetleri açısından bu kavramlar değerlendirilmiştir. Ayrıca Afyonkarahisar belediyesi beyaz masa hizmeti üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak mülakat yapma ve veri tarama yöntemleri kullanılmıştır. Mülakat çalışması Afyonkarahisar Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Muhtarlık Hizmetleri Müdürlüğü birimlerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada; beyaz masanın işlevleri, görevleri, vatandaşlara sunduğu hizmetler, hukuki dayanakları, başvuru sayısı, şikayetlerin çözüm oranı, kent bilinci oluşmasına katkısı, halkla ilişkiler ve belediye imajı açısından önemi gibi bir çok konuda bilgi ve veri toplanmıştır. Elde edilen bu bilgiler kent bilinci oluşmasında beyaz masanın nasıl bir katkısı olduğu, bu bilinci geliştirmek için belediyelerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiği gibi konulara açıklık getirmek amacıyla değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; her yıl binlerce insan beyaz masaya başvurmakta ve bu başvuruların büyük bir kısmı çözüme kavuşmaktadır. Ayrıca beyaz masa uygulaması halk tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmakta ve belediye ile yurttaş arasında ki ilişkiyi güçlendirmektedir. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde beyaz masa, belediye hizmetlerine vatandaşların katılımını sağlayarak kentlilik bilincinin gelişmesine hizmet etmekte, aidiyet duygusunu arttırmaktadır. Aktif katılımı sağladığı için bürokrasiyi azaltarak belediye ile vatandaş arasındaki engelleri kaldırmakta, şeffaf ve demokratik yönetim anlayışını arttırmaktadır.  

___

  • BİROL, Gaye (2008), “Kentlilik Bilinci ve Balıkesir’den Yarım Asırlık Bir Örnek: Yeni Çarşı Deneyimi”, Ege Mimarlık Dergisi, s.2(65), ss.28-31
  • ÇİFTÇİBAŞI, Gamze (2008), Belediyelerde Hizmet Pazarlaması Ve Üniversite Öğrencilerinin Eğitim Hizmetlerine Yaklaşımı Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İşletme Eğitimi Anabilim Dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • ERBIYIK BİÇER, Derya Fatma (2007), Toplam Kalite Yönetimi Çerçevesinde Hizmet Pazarlaması Ve Bir Araştırma, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas.
  • GÜLMEZ, Mustafa ve Kitapçı, Olgun (2008), “Hastanelerde Hasta Tatmin Düzeylerinin Ölçümü: Karşılaştırmalı İki Hastane Örneği”, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, Sivas.
  • İBB - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (2010), Beyaz Masa Faaliyetleri Yıllık İstatistikleri, s.1 (Erişim tarihi: 20.03.2016). (http://www.ibb.gov.tr/tr TR/BilgiHizmetleri /Istatistikler/ Documents/beyazmasa/beyazmasa_faaliyetleri_2010_haziran.pdf).
  • KARAKURT, Elif (2006), “Kentsel Mekanı Düzenleme Önerileri: Modern Kent Planlama Anlayışı ve Postmodern Kent Planlama Anlayışı”, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, S.26, ss.1-25.
  • KAYA, Erol - ŞENTÜRK, Hulusi ve DANIŞ, Osman (2008), Modern Kent Yönetimi 1, Milsan Yayınevi, İstanbul.
  • KURT, Nihat (2011), “Kent Hizmetlerinin Geleceğinde Kentsel Sorumluluklar ve Kent Kültürünün Geliştirilmesi Stratejileri”, Yönetim Bilimleri Dergisi, S.9(2), ss.261-278.
  • OKAY, Ayla ve Okay, Aydemir (2005), Halkla İlişkiler: Kavram, Strateji ve Uygulamaları, Der Yayınları, İstanbul.
  • ÖZMEN, Alparslan (2016), Hizmet Pazarlaması Ders Notları, (Erişim Tarihi: 19.04.2016) http://www.slideserve.com/charissa-santana/h-zmet-pazarlamasi-yrd-do-dr-alparslan-zmen)
  • SÖNMEZ, Tekin (2014), Mavi ve Beyaz Masaların Görevleri Nelerdir?, 22 Haziran 2014 gününe ait Trakya Gözlem Haber Portalı, (http://www.trakyagozlem.com/haber/yazar.asp?yaziID=4093) (Erişim tarihi: 16.04.2016)
  • ŞAHİN, Yusuf (2013), Kentleşme Politikası, Ekin Basın Yayın Dağıtım, Bursa, 4.baskı.
  • TATLIDİL, Ercan (2009), “Kent ve Kentli Kimliği; İzmir Örneği”, Ege Akademik Bakış Dergisi, S.9(1), ss.319-336
  • UYSAL, Birkan (1998), Siyaset Yönetim Halkla İlişkiler, TODAİE Yayınları, Ankara, Yayın No:287.
  • ÜNER, Mithat (1994), “Hizmet Pazarlamasında Pazarlama Karması Elemanları Değişiklik Gösterir Mi?”, Pazarlama Dünyası Dergisi, S.8(43), ss.2-11