İnformel Eğitim Mekanlarının Tasarımına Bir Örnek: Uludağ Üniversitesi Göbelye Göleti Su Sporları Merkezi

Altmış bin kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan Uludağ Üniversitesi son yıllarda akreditasyon çalışmalarıyla bir yandan eğitim kalitesini daha yüksek standartlara ulaştırmayı hedeflerken; diğer yandan Görükle Yerleşkesi’ndeki sosyal yaşamın geliştirilmesine yönelik  çalışmalara da hız vermiştir. Bu kapsamda,  Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi içinde yer alan Göbelye Göleti’nin sahip olduğu doğal potansiyelin değerlendirilmesi ile göletin kıyısında, Uludağ Üniversitesi öğrencileri, idari ve akademik personeli için eğitim ve rekreasyon amaçlı bir tesisin yapılması öngörülmüştür. Bu çalışmanın amacı Uludağ Üniversitesi Göbelye Göleti Su Sporları Merkezi Projesi’nin ortaya çıkış nedenlerini ve proje süreci içinde yapılan çalışmaları değerlendirmektir. Bugüne kadar sadece tarımsal faaliyetlerde sulama amacıyla kullanılan Göbelye Göleti’nin ve çevresinin gerçekleştirilecek proje sayesinde mevcut altyapısının geliştirileceği, ulaşılabilirliğinin artacağı, hem sportif faaliyetler, hem de doğal güzellikleri ve sakinliği ile rekreatif faaliyetler açısından daha verimli olarak kullanılabilecek bir bölge haline geleceği düşünülmektedir. Dolayısıyla, bu projeyle hem Uludağ Üniversitesi’nin kurum kültürünün, hem de diğer paydaşlarla ilişkilerinin güçlendirileceği öngörülmektedir.

___

  • DEMİR, A. ve OK, A. (1996). “Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki Öğretim Üye ve Öğrencilerinin Seçmeli Derler Hakkındaki Görüşleri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (12):121-125.
  • DSİ. (1999). Bursa Uludağ Üniversitesi Göleti Broşürü TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
  • http://sgdb.uludag.edu.tr/dosyalar/strateji/dosyalar/UludagUniversitesiplan.pdf, (Erişim Tarihi: 28.07.2015)
  • YÜREKLİ, İ. ve YÜREKLİ H. (2004). “Mimari Tasarım Eğitiminde Enformellik”. İTÜ Dergisi/A Mimarlık, Planlama, Tasarım, (3):1, 53-62.