KIRSAL KALKINMANIN YENİDEN YAPILANMASI SÜRECİNDE YEREL AKTÖRLER: BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI – TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

Ulusal kalkınmaya giden yolda bölgesel kalkınmanın gerçekleşmesi önem arz etmektedir. Tam da bu noktada kentsel ve kırsal kalkınma, bölgesel kalkınmayı tamamlayan yapı taşları olarak karşımıza çıkmaktadır. Az gelişmiş bölgelerde kırsal ve kentsel kalkınmayı yeniden harekete geçirmek için Bölgesel Kalkınma Ajansları ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu gibi nevi şahsına münhasır kurumlar kurulmuş bulunmaktadır. Bölgesel ekonomiyi canlandırmak için kurulan Bölgesel Kalkınma Ajansları (BKA) ile yerel ekonomiyi canlandırmak için kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüklerinin bulunduğu bölgelerdeki potansiyeli ortaya çıkararak ulusal ve uluslararası arenada gerek ekonomik, gerek sosyal, gerekse kültürel bir değer haline dönüşmeyi hedeflemektedir. Kentsel ve kırsal kalkınma için son derece önemli olan bu ekonomik yapılanmalar yapılacak yatırımlara sunmuş oldukları desteklere istinaden az gelişmiş bölgelerin en büyük sorunu olan işsizliğin minimize edilmesine, yoksulluğun azalmasına, çarpan etkisi ile göçü engelleyip, gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesine katkı yapacaklardır. Söz konusu kalkınma birimleri, yerel ekonomiyi canlandırırken, buna paralel olarak ülke ekonomisine, büyümesine ve kalkınmasına da katkıda bulunacaklardır. Bu çalışmanın amacı bölgede/yereldeki kırsal kalkınmanın yeniden yapılanma sürecinde Bölgesel Kalkınma Ajansları ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun oynayacağı rolleri analiz etmektir. 

LOCAL RURAL DEVELOPMENT ACTORS IN THE PROCESS OF RESTRUCTURING: REGIONAL DEVELOPMENT AGENCY – AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT SUPPORT INSTITUTION

On the way to the realization of regional development is of vital importance to national development. At this point in the urban and rural development, regional development, appears to be the building blocks of completion. Rural and urban development in the less developed regions of the Regional Development Agencies for the reactivation of Agriculture and Rural Development Support Agency was established institutions such as sui generis. Regional Development Agencies established to stimulate the regional economy and the local Agriculture and Rural Development Support Agency was established to stimulate the economy in the regions with the potential for Provincial Coordination Uncovering the national and international arena, both economic and social, and cultural aims to expand into a value. This is extremely important for the development of urban and rural economic structures based on investment in less developed regions of the supports that are submitted to the minimization of unemployment is the biggest problem, blocking the drain with a multiplier effect on poverty reduction, will contribute to elimination of inequality of income distribution. The units of the development of the local economy reproduces, in parallel, the country's economy, will contribute to the growth and development of the.

___

  • Alagözoğlu, Aslı (2010), Türkiye’deki Entegre Kırsal Kalkınma Projelerinin Sosyal Kalkınma Boyutu: Erzurum Entegre Kırsal Kalkınma Projesi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama ABD, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Arslan, Kahraman (2005), “Bölgesel Kalkınma Farklılıklarının Giderilmesinde Etkin Bir Araç: Bölgesel Planlama ve Bölgesel Kalkınma Ajansları”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl:4 Sayı:7 Bahar 2005/1.
  • Aydın, Halil İbrahim (2012), Bölgelerarası Farklılıkların Giderilmesinde Bölgesel Kalkınma Ajanslarının Rolü, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat ABD / İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas.
  • Bilici, İhsan (2010), Türkiye’ de Kırsal Kalkınmanın Gelişimi ve IPARD Süreci, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Ceylan, Hasan Hüseyin (2010), Yerel Kalkınma ve Rekabet Aracı Olarak Şehir Pazarlamasında Yatırımcıların Yatırım Destinasyon Tercih Yapılarının Belirlenmesi ve Uşak Tekstil Sektöründe Bir Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Afyonkarahisar.
  • Çelik, Zühre (2005), Planlı Dönemde Türkiye’deki Kırsal Kalkınma Politika ve Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme, Planlama Dergisi 2005/2, [Erişim Adresi: http://www.spo.org.tr/resimler/ekler/b13b2203029ed80_ek.pdf, Erişim Tarihi: 15.08.2013].
  • Işık, Nihat ve Duygu Baysal (2011), “Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecinde Türkiye’de Kırsal Kalkınma Politikaları: Genel Bir Değerlendirme”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 12, Sayı:1.
  • Kaypak, Şafak (2013) Yerel Kalkınmada Yeni Bir Anlayış: Kentlerin Markalaşması (Hatay Marka Kent Örneği), Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yerel ve Bölgesel Kalkınma: Küresel ve Yerel Bakış Açıları, Manisa-2013, [Erişim Adresi: http://sbe.cbu.edu.tr/ybk.pdf, Erişim Tarihi: 20.08.2013].
  • Özkiraz, Ahmet; M. Nazan Arslanel; Yavuz Acungil (2013) Yerel Kalkınma Saiki Olarak Kentlilik Bilinci, Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yerel ve Bölgesel Kalkınma: Küresel ve Yerel Bakış Açıları, Manisa-2013, [Erişim Adresi: http://sbe.cbu.edu.tr/ybk.pdf, Erişim Tarihi: 20.08.2013].
  • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU; (2013) “Başvuru Çağrı İlanları”, [Erişim Adresi: www.tkdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 20.08.2013].
  • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU; (2013) “IPARD-IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma) Programı”, [Erişim Adresi: www.tkdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 20.08.2013].
  • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU; (2013) “İmzalanan Sözleşmeler Listesi”, [Erişim Adresi: www.tkdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 20.08.2013].
  • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU; (2013) “Mevzuat-Kuruluş Kanunu (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun)”, [Erişim Adresi: www.tkdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 20.08.2013].
  • Yılık, Muhammed Murat (2011), Türkiye’nin Avrupa Birliği’ ne Uyumu Açısından Kırsal Kalkınma Bileşeninin Önemi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Rolü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karaman.