TÜRKİYE’DE KOBİ KREDİLERİNİN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ (2006-2011)

Esnek ve başarılı üretim yapısına sahip olmaları, toplumsal kalkınma ve ekonomik büyüme sağlamaları, yeni iş olanakları yaratarak istihdama katkıda bulunmaları ve benzeri özellikleriyle Kobiler, son dönemde dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Kobi’ler ülkede geniş bir alana yayıldıkları için bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde, mülkiyeti tabana yaymada, istihdam olanağı sağlayıp, bunu sürdürmede ve demokratik hayatı canlı tutmada önemli güç unsurudurlar. Ülkemizde ise imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin % 99,5’ini, toplam istihdamın % 76,7’sini ve yaratılan toplam katma değerin %26,5’ini oluşturan Kobiler, ülke ekonomisinin temel dinamiğini oluşturmaktadırlar.Dünya ile ekonomik anlamda bütünleşmek ve ülkemizdeki Kobilerin verimliliğini artırmak için Kobi destek politikaları geliştirilmektedir. Kobilere sağlanan desteklerin en önemlileri arasında yer alan Kobi kredilerinin ekonomik büyümeye etkilerinin incelendiği bu çalışmanın amacı, Kobilere kullandırılan krediler ile ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisini test etmek ve nedenselliğin yönünü bulmaktır.Nedensellik testinde 2006 – 2011 yılları arası aylık veriler kullanılmıştır. Çalışmada Kobilere kullandırılan krediler ile ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi test edilmiştir. Test sonuçlarına göre; Türkiye’de Kobilere verilen krediler ve ekonomik büyüme arasında, Kobi kredilerinin ekonomik büyümenin nedeni olduğu yönünde ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır.

ECONOMIC GROWTH EFFECTS OF SME LOANS IN TURKEY (2006-2011)

SMEs; having flexible and successful production structure, providing social development and economic growth, contributing to employment by creating new job opportunities, and like these features have crucial place in world economy latterly. Due to the fact that SMEs Support Policies are developed in order to integrate economically with the world and to improve the efficiency of SMEs in our country. The aim of this study, in which the effect of SMEs credits that is one of the most crucial one among the supports provided to SMEs on economic growth is observed, is to test the causal relationship between Credits to SMEs and Economic Growth and to find the direction of causality. According to the results of the econometric analysis, it is concluded that there is a relation in which SME Credits are the cause of economic growth when it is observed Credits to SMEs and Economic Growth in Turkey.

___

  • ALTUNÇ, F. Ömer (2008), “Türkiye’de Finansal Gelişme ve İktisadi Büyüme Arasındaki Nedenselliğin Ampirik Bir Analizi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 2(3), 113-127.
  • -
  • BAĞRIAÇIK, Atila (1991), “Başka Ülkelerle Karşılaştırmalı Olarak Türkiye’de Küçük ve Orta Boy Firmalar”, Uluslararası Sempozyum, İSO Araştırma Dairesi Yayını, No: 1991/5.
  • BDDK, http://ebulten.bddk.org.tr/AylikBulten, [Erişim Tarihi: 22.12.2011].
  • -
  • CEYLAN, Servet ve Mehmet DURKAYA (2010), “Türkiye’de Kredi Kullanımı - Ekonomik Büyüme İlişkisi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2 (24), 21-35.
  • ÇERMİKLİ, H. Affan ve Harun ÖZTÜRKLER (2007), “Türkiye’de Bir Parasal Aktarım Kanalı Olarak Banka Kredileri”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, S. 514, 57- 68.
  • GRANGER, C. W. J. ve NEWBOLD, P. (1974), “Spurious Regression in Econometrics”, Journal of Econometrics.
  • GUJARATI, D.N. (2001), Basic Econometrics, (Çev. Gülay Günlük Şenesen ve Ümit Şenesen), İstanbul, Literatür Yayınları.
  • GÜVEN, Sami (2002), “Türkiye’de Banka Kedileri ve Büyüme İlişkisi”, İktisat İşletme Ve Finans Dergisi, S.17, 88-100.
  • İRAZ, Rıfat (2006), “Küresel Rekabet Ortamında Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Ulusal Sosyo-Ekonomik Sisteme Katkıları Açısından Değerlendirilmesi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 223-236.
  • JOHANSEN S., (1988), “Statistical Analysis of Cointegration Vectors”, Journal of Economic Dynamics and Control.
  • KALKAN, Adnan; (2005), KOBİ’lere Sağlanan Desteklerin Örgütsel Performansına Etkileri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Fakültesi İşletme Ana Bilim Dalı, Kocaeli.
  • KAR, Muhsin ve Eric J. PENTECOST; (2000), “Financial Development And Economic Growth İn Turkey: Further Evidence On The Causality Issue”, Economic Research Paper, No: 00/27.
  • KAYGUSUZ, İpek; (2008), Kurumsal ve Bireysel Kredilerin Büyüme İle İlişkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • KORAP, Levent H ve Özgür ASLAN; (2006), “Türkiye’de Finansal Gelişme Ekonomik Büyüme İlişkisi”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.17, 1-20.
  • ÖZCAN, Figen; (2007), Finansal Kalkınma ve İktisadi Büyüme Arasındaki İlişki: Dünya Ülkeleri ve Türkiye Örneği, Uzmanlık Yeterlilik Tezi, TCMB Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • ÖZDEMİR, Süleyman; Halis Yunus ERSÖZ ve İbrahim SARIOĞLU (2006), İşsizlik Sorununun Çözümünde KOBİ’lerin Desteklenmesi, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • ÖZTÜRK, Nurettin; Hava KILIÇ DARICI ve Ferdi KESİKOĞLU (2011), “Ekonomik Büyüme ve Finansal Gelişme İlişkisi: Gelişmekte Olan Piyasalar İçin Bir Panel Nedensellik Analizi”, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 1(30), 53-69.
  • TCMB, http://www.tcmb.gov.tr, [E.T: 21.12.2011].
  • TESK (1998), Avrupa Topluluğuna Giriş Aşamasında Türk Küçük İşletmelerinin Durumu, Karşılaşacakları Sorunlar ve Çözüm Yolları, Ankara: TESK Yayınları, No: 11.
  • THOMPSON, K. David (1993), “Managing Your Company’s Growth”, Black Enterprise, Vol. 33, No: 9, April.
  • TÜREDİ, Salih ve Metin BERBER (2010), “Finansal Kalkınma, Ticari Açıklık ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Türkiye Üzerine Bir Analiz”, Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.35, 301-316.