Ring İplikçiliğinde Farklı Sistemler Kullanılarak Direkt Olarak Elde Edilmiş Çift Katlı İplik Özelliklerinin İncelenmesi

Bu çalışmada; yün/ poliamid karışım hammaddesinden, konvansiyonel Sirospun ve iki farklı kompakt siro sistemi kullanılarak direkt olarak üretilmiş olan çift katlı ipliklerin kopma mukavemeti, düzgünsüzlük ve tüylülük özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; her iki kompakt siro sistemiyle elde edilmiş ipliklerin; konvansşyonel Sirospun sisteminden elde edilen ipliklere göre, incelenen özellikler bakımından istatistiki olarak daha iyi kalite değerlerine sahip olduğu görülmüştür. Çalışmada kullanılan iki farklı kompakt siro sisteminden üretilmiş olan iplik özellikleri arasında ise istatistiki olarak önemli farklar görülmemiştir.

Investigation of Two-fold Yarn Properties Produced as Directly by Using Different Systems in Ring Spinning

In this study, breaking strength, unevenness and hairiness properties of two-fold wool/ polyamide blended yarns which were produced directly by using Sirospun and two different compact siro systems were investigated. According to the test results, yarns produced by both two compact siro systems had statistically better quality properties than conventional Sirospun yarns. Statistically significant differences were not obtained between the properties of yarns produced by using two different compact siro systems.

___

  • Ülkü, Ş., “Ring İplikçiliğinde Geliştirme Çalışmaları: Kompakt İplikçilik Sistemi”, Tekstil&Teknik, 189 (10), 180-184, 2000.
  • Ömeroğlu, S., “Kompakt İplikçilik Sisteminde Üretilen İpliklerin Yapısal Özellikleri ve Bazı Parametrelerinin Üzerine Bir Araştırma”, Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Bursa, 2002.
  • Yılmaz, D., Özkan, H. ve Kimya, C., “Kısa Stapel İplikçilikte Siro İplik Özelliklerinin İncelenmesi”, Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2, 1-16, 2008.
  • Najar, S. S., Khan, Z.A. ve Wang, X. G., “The New Solo-Siro Spun Process for Worsted Yarns” Journal of the Textile Institute, 97:3, 205-210, 2006.
  • Temel, E. ve Çelik P., “% 100 Polyester ve Karışımı Polyester/Pamuk Eğrilebilirliğinin İncelenmesi”, Tekstil ve Konfeksiyon, 2010/1, 23-29, 2010. Sirospun İpliklerin
  • Brunk, N., “EliTwist – A Compact Yarn for Superior Demands”, Spinnovation, 19; 17-22, 2003.
  • Çelik, P. ve Kadoğlu, H. “Kamgarn İpliklerinde Eğirme Metodunun İplik Tüylülüğüne Etkisi”, Tekstil ve Konfeksiyon, 2, 97-102, 2007.
  • http://www.suessen .com
  • Anonim, “Condense by Pinter”, Sunum Dökümanı, 1-24, 2009.