Malzeme Taşıma Odaklı Planlama için Üretim Sistemlerindeki Tezgah Yerleşim Düzenlerinin Benzetim Analizi ile Karşılaştırılması

Günümüzde işletmeler üretim maliyetlerini azaltmak ve verimliliklerinin artırmak için uygun tesis planları yapmak zorundadırlar. Çalışma, üretim sistemlerindeki tesis içi yerleşim problemlerinin çözümüne ulaşmakta kullanılan temel tezgâh yerleşim şekilleri ve ürüne göre yerleşim için önerilen yeni bir yaklaşımı birbirleriyle karşılaştıran bir çalışmadır. Çalışmada özellikle tezgâhlar arasındaki malzeme taşıma süreleri ve bu sürelerin toplam üretim süresi içerisindeki oranları ile ilgilenilmiştir. Buna ek olarak, incelenen tüm tezgâh yerleşim şekillerine göre benzetim modelleri sonucunda elde edilen tezgâhların kullanım yüzdeleri ve ürünlerin üretim miktarları da bu çalışma kapsamında aktarılmıştır. Çalışmada ilk olarak tesis planlamasında kullanılan temel yerleşim şekilleri için bir üretim sistemi tanımlanmıştır. Daha sonra tanımlanan üretim sistemi, her bir yerleşim şekli için tezgâh yerleşimi yapılmıştır. Ardından ürüne göre yerleşim şekli için önerilen yaklaşım aktarılarak üretim sistemi için tezgâh yerleşimi yapılmıştır. Daha sonra tezgâh yerleşim şekilleri "PROMODEL" benzetim yazılımı ortamına aktarılmıştır. Son olarak yapılan analizler ile farklı tezgâh yerleşim şekillerinin malzeme taşıma süreleri ve toplam üretim süresi içerisindeki oranları karşılaştırılmış ve analizlerden elde edilen sonuçlar yorumlanarak aktarılmıştır.

The Comparison of Layout Arrangements for the Material Flow Ordering Planning in Production Systems through Simulation Analysis

Enterprises have to make suitable location planning to decrease their product cost and to increase their productivity in our time. The aim of this study is to compare the basic layout types used in arranging inside facility layout with each other by using simulation. Especially in this study, material handling times between machines and ratio of these times in total times were interested. First of all a new production system is designed to the basic layout types used in arranging inside facility layout. And then in the designed production system, machines are arranged for each machine layout types. Machine layout types are transferred to PROMODEL simulation software. Then with the results of analysis, material handling times of different machine layout types and ratio of material handling times in total production time were compared and the results obtained from this analysis were given after commented on this study.

___

  • Anjos, M. ve Vannelli, A. 2006. A new mathematical-programming framework forfacility-layout design, Journal On Computing. 18 (1), 111-118.
  • Askın Ronald, G. and Standridge Charles, R. 1993. Modeling and analysis of manufacturing systems, John Wiley&Sons, Inc, New York, p. 205.
  • Chan, W.M., Chan, C.Y., Ip W.H. 2002. A heuristic algorithm for machine assignment in cellular layout Computers & Industrial Engineering. (44-73.
  • Demir, M. H. 1987. Fabrika yerleşim düzeni (İşyeri Dü-zeni), DEU Yayınları, İzmir.
  • Banerjee, D., Syal., M., Hastak, M. 2006. Material flow-based facility layout analysis of a manufactured housing production plant, Journal of Architectural Engineering. 12 (4), 196.
  • Erkut, H., Baskak, M. 2003. “Stratejiden uygulamaya tesis tasarımı”; İrfan Yayıncılık.
  • Foulds, L. R., Hamacher H. W., Wilson, J. M. 1998. Integer programming approaches to facilities layout models with forbidden areas, Annals of Operations Research. (81), 405-417.
  • Hachicha, W., Masmoudi, F., Haddar, M. 2007. An improvement of a cellular manufacturıng system design using simulation analysis. Int j simul model. (64), 193-205.
  • Hale, T.S., Moberg Christopher, R. 2003. Location science research: A Review, Annals of Operations Research. (123), 21-35.
  • Harrell, C., Ghols, Biman, K., Bowden, R. 2000. Simulation using promodel, Hill Companies,Inc, America.
  • İşlier, A. A. 1997. Tesis planlaması, Eskişehir Osmangazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Endüstri Müh. Böl., Eski-şehir. S. 83.
  • Jaydeep, B., Cheng C-H., Wong, F.K. 2003. FACOPT: A user friendly FACility layout OPTimization system. Computers & Operations Research. (30), 1625-1641.
  • Kulak, O. ve Durmuşoğlu, B. 2004. Hücresel üretim sistemleri tasarımı için aksiyomlarla tasarım prensiplerine dayalı bütünsel bir yöntem, İTÜ dergisi /d mühendislik. 3 (6), 33-46.
  • Lahmar, M. and Benjaafar, S. 2005. Design of distributed layouts, IIE Transactions. (37), 303-318.
  • Lei, D., Wu, Z. 2006. Tabu search for multiple-criteria manufacturing cell design. Int J Adv Manuf Technol. (28), 950-956.
  • Pinto Wilsten, J. ve Shayan, E. 2007. Layout design of a furniture production line using formal methods. Journal of Industrial And Systems Engineering. 1 (1), 81-96.
  • Promodel Software, Student Version 6.0.1.12, 2003 Promodel Coporation.
  • Saraç, T. ve Özçelik, F. 2006. Alternatif rotaların varlığında üretim hücrelerinin genetik algoritma kullanılarak oluşturulması. Endüstri Mühendisliği Dergisi. 17 (4), 22-36.
  • Singh, S. P., Sharma, R. R. K. 2006. A review of different approaches to the facility layout problems, Int J Adv Manuf Technol.
  • Su, B. A., Aslan, D. 1997. Tesis planlama. Dokuz Eylül Üniv., Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir, s. 39.
  • Wei, N-C. ve Mejabim, O-O. 2008. A clustering approach for minimizing intercell trips in cell formation. J Intell Manuf. (19), 13-20.
  • Wu, X., Chu C-H., Wang Y., Yan, W. 2007. A genetic algorithm for cellular manufacturing design and layout. European Journal of Operational Research. (181), 156–167.