Kükürt dioksit analizi için West-Gaeke ve hidrojen peroksit yöntemlerinin uygulanabilirliğinin araştırılması

Atmosferik kükürt dioksit (SO2) konsantrasyonları West–Gaeke ve hidrojen peroksit (H2O2) yöntemleri ile Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesi’nde eş zamanlı örnekleme ve analiz yapılarak belirlenmiştir. 2015 yılı bahar döneminde ortalama SO2 konsantrasyonları West-Gaeke ve H2O2 yöntemleri ile Denizli 1 hava kalitesi ölçüm istasyonu için sırasıyla 19.7±16.1, 62.8±22.0 ve 20.6±40.3 µg/metreküp olarak bulunmuştur. West-Gaeke yöntemi ile elde edilen SO2 konsantrasyonları H2O2 yöntemi ile belirlenen değerlerden daha düşüktür. Bu çalışma kapsamında iki farklı yöntemle elde edilen SO2 veri setinin istatistiksel ilişkisi incelendiğinde regresyon katsayılarının doğrusal eğilim için 0.21, polinom eğilim için 0.25 düzeyinde olduğu görülmektedir. H2O2 yöntemi ile elde edilen SO2 konsantrasyonlarının Denizli 1 hava kalitesi ölçüm istasyonu SO2 konsantrasyonlarından daha yüksek olduğu, West-Gaeke yöntemi ile belirlenen SO2 konsantrasyonlarının hava kalitesi ölçüm istasyonu SO2 konsantrasyonları ile belirgin bir değişim göstermediği görülmüştür. Belirlenen SO2 konsantrasyonları Türkiye için öngörülen sınır değerlerin altındadır.

Investigation of the applicability of West-Gaeke and hydrogen peroxide methods for sulfur dioxide analysis

The atmospheric sulfur dioxide (SO2) concentrations were determined by performing simultaneous sampling and analysis with West-Gaeke and hydrogen peroxide (H2O2) methods at Pamukkale University Kınıklı Campus. In the spring of 2015, average SO2 concentrations were found to be 19.7±16.1, 62.8±22.0 and 20.6±40.3 µg/cubic meter for the West-Gaeke and H2O2 methods and for the Denizli 1 air quality monitoring station, respectively. The SO2 concentrations obtained by the West-Gaeke method are lower than the values determined by the H2O2 method. When the statistical relation of the SO2 data set obtained by two different methods in this study is examined, it is seen that the regression coefficients are 0.21 for the linear trend and 0.25 for the polynomial trend. It has been found that the SO2 concentrations obtained by the H2O2 method are higher than the SO2 concentrations of the Denizli 1 air quality monitoring station and the SO2 concentrations determined by the West-Gaeke method do not show a distinct change with the SO2 concentrations of the air quality monitoring station. The determined SO2 concentrations are below the limit values for Turkey.

___

  • Müezzinoğlu A. Hava Kirliliği ve Kontrolünün Esasları. İkinci baskı. İzmir, Türkiye, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, 2000.
  • Erbaşlar T, Taşdemir Y. “Kentsel bir atmosferdeki bazı hava kirleticilerin meteorolojik parametrelerle ilişkilendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi, Müh.-Mim. Fakültesi Dergisi, 12(2), 1-8, 2007.
  • TÜBİTAK. “Vizyon 2023: Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Tematik Paneli Raporu”. Ankara, Türkiye, 2003.
  • T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. “Türkiye Çevre Durum Raporu”. http://www.csb.gov.tr/turkce/dosya/ced/TCDR 2011.pdf (15.10.2014).
  • Yeşilyurt C, Akcan N. “Hava Kalitesi İzleme Metodolojileri ve Örneklem Kriterleri”. T.C. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Çevre Sağlığı Araştırma Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, 2001.
  • Janick J. Horticultural Science. 4th ed. New York, USA, WH Freeman and Co Ltd., 1986.
  • T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. “Asit Yağmurları ve Hava Kirliliği Değerlendirme Raporu”. Ankara, Türkiye, 2006.
  • Kant C, Kızıloğlu T. “Asit yağmurlarının canlılar üzerine etkileri”. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(2), 217–221, 2003.
  • İlim M. Havadaki Kükürt Dioksit Tayin Metotlarının Uygulanabilirlik ve Hassasiyetlerinin Karşılaştırılmalı İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 1987.
  • Hochheiser S. Methods of Measuring and Monitoring Atmospheric Sulfur Dioxide. 1st ed. Ohio, USA, U.S. Department of Health Public Health Service, 1964.
  • Singh S, Elumalai SP, Pal AK. “Rain pH estimation based on the particulate matter pollutants and wet deposition study”. Science of the Total Environment, 563-564, 293-301, 2016.
  • Balashanmugam P, Ramanathan AR, Kumar VN. “Assessment of ambient air quality in Chidambaram a South Indian town”. Journal of Engineering Science and Technology, 7(3), 292-302, 2012.
  • Hameed AAA, Khoder MI, Ibrahim YH, Saeed Y, Osman ME, Ghanem S. “Study on some factors affecting survivability of airborne fungi”. Science of the Total Environment, 414, 696-700, 2012.
  • Balashanmugam P, Ramanathan AR, Kumar VN. “Assessment of ambient air quality in Chidambaram a South Indian town”. Journal of Engineering Science and Technology, 7(3), 292-302, 2012.
  • Hameed AAA, Khoder MI, Ibrahim YH, Saeed Y, Osman ME, Ghanem S. “Study on some factors affecting survivability of airborne fungi”. Science of the Total Environment, 414, 696-700, 2012.
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7009
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kükürt dioksit analizi için West-Gaeke ve hidrojen peroksit yöntemlerinin uygulanabilirliğinin araştırılması

Sibel ÇUKURLUOĞLU, Elif Gözde TEMÜR

Betonarme elemanlarda donatı burkulmasının kafes kiriş analojisi ile sayısal modellenmesi

Sadık Can GİRGİN

Kapak altı batmış akım mansabında meydana gelen oyulmaların sayısal simülasyonu

Mehmet Cihan AYDIN, Çimen KARADUMAN

Çaybağı ve Palu formasyonu akarsu yataklarının jeokimyasına ait ilk bulgular (Elazığ’ın Doğusu, Türkiye)

Dicle Bal Akkoca, İsmail YILDIRIM, Mehmet Ali ERTÜRK

Ümitli Yaylası’nın (Gündoğmuş, Antalya) jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri

Mehmet Oruç BAYKARA

Hafif çelik yapı tasarımında yaklaşımlar, mevcut kontrol şartları ve olası bir hafif çelik yapı yönetmeliğinde vurgulanması önerilen konular

Selma Ayşegül GÜNEŞ, Seyit ÇERİBAŞI

Statik ve dinamik yüklere maruz betonarme konsol istinat duvarlarının diferansiyel gelişim algoritması ile optimum tasarımı

Ali Haydar KAYHAN, Ahmet DEMİR

Yüksek fırın cürufunun geoteknik özellikleri ve taşıma kapasitesi performansının incelenmesi

İnci DEVELİOĞLU, Hasan Fırat PULAT

Çelik fiber ilaveli etriyesiz betonarme kirişlerin eğilme etkisi altındaki davranışlarının doğrusal olayan sonlu elemanlar analizi ile belirlenmesi

Sena TAYFUR, Selçuk SAATÇİ, Ninel ALVER

Dünya ve Türkiye’de gemilerden kaynaklanan deniz kirliliği ve atık kabul tesisleri: Genel perspektif, yönetim ve öneriler

Neslihan DOĞAN-SAĞLAMTİMUR, Emre SUBAŞI