AN INVESTIGATION ABOUT BURSTING STRENGTH AND PILLING PERFORMANCE OF KNITTED FABRICS MADE FROM RING AND COMPACT YARNS

Bu çalışmada; % 100 penye pamuk ring ve kompakt ipliklerden elde edilmiş süprem örgü kumaşların patlama mukavemetleri ile boncuklanma eğilimleri incelenmiştir. Sonuçlara göre, ring ve kompakt iplik yapıları arasındaki farklılıklar kumaş özellikleri üzerinde önemli rol oynamaktadır. Sonuç olarak; kompakt ipliklerden elde edilmiş kumaşların daha yüksek patlama mukavemeti değerlerine ve daha düşük boncuklanma eğilimine sahip oldukları görülmüştür.

KOMPAKT VE RİNG İPLİKLERDEN ELDE EDİLMİŞ ÖRME KUMAŞLARIN PATLAMA MUKAVEMETİ VE BONCUKLANMA PERFORMANSI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

In this paper, bursting strengths and pilling tendencies of a series of single jersey fabrics made from both 100 % combed cotton ring and compact yarns are investigated. According to results, structural differences between ring and compact spun yarns play significant role on fabric properties. As a result, it was seen that fabrics knitted from compact yarns have higher bursting strength and lower pilling tendency than fabrics knitted from ring spun yarns.