Onyedinci Yüzyılın Sonlarında Yazılmış Bir Osmanlı Korsan Romanında Akdeniz İmgeleri

“Makâle-i Zındancı Mahmud Kapudan berâ-yı feth ü zafer-keştî-i Maltîz-i la’în-i dûzah-mekîn” onyedinci yüzyıl sonu Osmanlı Tiefkultur romanının nadir örneklerinden biridir. Sözde, bir müttekânın eski sahibine yazdığı bir mektuptan istinsah edilmiş olan bu eser, eski kölenin İskenderiye’den İstanbul’a doğru yola çıktıktan sonra başından geçenleri anlatır. Basit ve canlı bir dille yazılmış olan bu değerli eser, Akdeniz’de değişik dinlerden gelen insanlar arası ilişkiler ve korsanların hayatları hakkında geniş malumatı havi olduğu gibi, aynı zamanda Akdeniz’deki denizcilerin bu denizin coğrafyasını nasıl algıladıkları, yollarını nasıl planlayıp anladıkları, Doğu Akdeniz’de rastlanan farklı milletleri nasıl gördükleri gibi konularda da zengin bir içeriğe sahiptir. Metnin kompozisyonu ve Osmanlı edebiyatındaki benzer metinlerle iliş- kilerinin üzerinde durduktan sonra, bu makale, Osmanlı denizcilerinin, bilinen bir denizi ve onun yollarını temsil etmek için ne tür bir algı haritası (ya da zihni harita), ne gibi coğrafi işaretler kullandıkları ve bu denizi nasıl algıladıkları sorularına cevap arıyor. Yapılan tahlil, gerçek haritalar, portolanlar ve ada ve kıyı haritaları ile bu türden benzer kaynakları da dikkate almaktadır.

Onyedinci Yüzyılın Sonlarında Yazılmış Bir Osmanlı Korsan Romanında Akdeniz İmgeleri

Keywords:

-,

Osmanlı Araştırmaları-Cover
  • ISSN: 0255-0636
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1980
  • Yayıncı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Note on a Nineteenth Century Painting of the Sacred Precinct in Mecca

Bill HİCKMAN

Eric R. Dursteler, Venetians in Constantinople: Nation, Identity and Coexistence in the Early Modern Mediterranean, The Johns Hopkins University Press, Baltimore, 2006 /İstanbul’daki Venedik- liler Yeniçağ Başlarında Akdeniz’de Millet, Kimlik ve Bir Arada Varoluş, Çev. Ta- ciser Ulaş Belge, İş Banka

Hikmet Nazlı PİŞKİN

Searchin’ his eyes, lookin’ for traces: Piri reis’ world map of 1513 & its islamic iconographic connections (a reading through bağdat 334 and proust)

Karen PİNTO

Relocating the center of the universe: China and the ottoman ımperial project in the sixteenth century

Pınar EMİRALİOĞLU

Thomas S. Kidd, American Christians and Islam, Evangelical Culture and Muslims from the Colonial Period to the Age of Terrorism Princeton University Press, 2009. xx+201 s.

Feyza SAÇMALI

Does the Qatar Map of the Tigris and Euphrates belong to Evliya Çelebi?

Zekeriya KURŞUN

Seyfi Kenan, ed. Nizâm-ı Kādîm’den Nizâm-ı Cedîd’e III. Selim ve Dönemi / Selim III and His Era from Ancien Régime to New Order (İstanbul İSAM, 2010), 750 pp., colored illus.

Virginia AKSAN

Roderick Cavaliero, Ottomania. The Romantics and the Myth of the Islamic Orient, London: I. B. Tauris, 2010, 252s.

ELİF KÖK

Zodiac on earth: The ecliptic on two sixteenth-century ottoman world maps*

Luis A. ROBLES MACAS

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin Topkapı Sarayı Kütüphanesi'ne İntikali Meselesi

UĞUR DEMİR