Die Bedeutung preussischer Politik in den Phasen der orientalischen Frage (Şark mes'elesinin safhalarında Prusya politikasının önemi)

Tamtmak istediğimiz eser, Mart 1986'da .Kiel şehrirideki Christian-Albrecht Üniversitesinin Edebiyat Fakültesi'ne Doktora  455 çalışması olarak sunulmuştur. Çalışma, «Şark Mes;elesi>ınin ortaya çıkışı ve sebebleri hakkında kısa bir açıklama yaparak başlamakta ve bu meseleye Prnsya'nın intil{al etmesi aşamaları, çeşitli" · krizlerdeki örneklemeleriyle, ı871'e kadar getirilmektedir. OsmanliRus ve Avusturya; Osmanlı-Venedik ve Lehistan savaşları, özellikle Karlofça'dan itibaren sürdürülen bütün mÜcadeleler ve yapı- / lan banş antlaşmaları (Prut ı 71ı, Pasarofça ı 718, Belgrad ı 739, / Küçük Kaynarca ı 774, Ziştovi ı 79ı, Yaş ı 792,· Ediıne ı829, Kırım/ Paris ı856, Ayastefanos/Berlin ı878) iÇinde Prnsya'nın oynadığı roller ele alınmış ve «Şark Mes'elesin karşısındaki politik tavrı açıklığa kavuşturulmak iste:i:ııniştir. Bununla beraber, her . biri ayrı bir inceleme konusu olabilecek hacimde olan bu konular~ dair Prnsya'nın tutumu, bazen, mesela, ı829 Edirne Antlaşması'nıiı meydana· gelmesinde Prnsya'nın oynadığı rol olağanüstü elçisi General von Müffling'in arabuluculuğu konusunun işlendiği pasajlarda olduğu gibi, bir sahifeyi doldurmayan yüzeysellikteki klişe bilginin serdi ile geçiş
Anahtar Kelimeler:

Bedeutung, preussischer, Die

Die Bedeutung preussischer Politik in den Phasen der orientalischen Frage (Şark mes'elesinin safhalarında Prusya politikasının önemi)