Erişim İzinlerinde Güvenlik Açığı Tespiti için Windows'un Kaynak Tabanlı İzin Mekanizmasına Tersine Bir Yaklaşım

Kurum çalışanları görev ve sorumluluklarına göre dosyalarda saklanan bilgilerle çalışırlar. Windows, herhangi bir kullanıcı için herhangi bir iznin kaynak başına ayrı olarak ayarlanması gereken kaynak tabanlı erişim izinlerini kullanır. Bu yaklaşım, kaynak ve kullanıcı sayısı arttıkça karmaşıklaşır ve izinlerin atanmasında gözden kaçmalara neden olur. Bu nedenle, herhangi bir çalışanın herhangi bir kaynak kümesi üzerinde hangi izinlere sahip olduğunu incelemek için özel bir mekanizma gereklidir. Bu gereksinim, Windows'un kullanıcı tarafından erişilebilen kaynaklar açısından yaklaşımı tersine çevrilerek aşılmaktadır. Bu yaklaşım, herhangi bir klasörde aktif dizin kullanıcılarına verilen veya reddedilen her türlü iznin hızlı ve kolay bir şekilde incelenmesini sağlayan bir program ile gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde yöneticiler, güvenlik açığına neden olabilecek eksik veya gözden kaçan herhangi bir atama olmadığından emin olabilir. Bu yaklaşım, diğer kaynakları incelemek ve diğer yerel veya aktif dizin nesneleri için kolaylıkla genişletilebilir.

An Inverse Approach to Windows' Resource-Based Permission Mechanism for Access Permission Vulnerability Detection

In organizations, employees work with information stored in files according to their duties and responsibilities. Windows uses resource-based access permissions that any permission for any user has to be set separately per resource. This approach gets complicated as the number of resources and users increase, and causes oversights in assigning permissions. Therefore, a special mechanism is required to scrutinize what permissions any employee has on any set of resources. This requirement is circumvented by reversing the Windows’ approach in terms of user-accessible resources. This approach is implemented by a program allowing quick and easy examination of any type of permissions granted or denied to active directory users on any folder. In this way, administrators can make sure there is no any missing or overlooked setting that could cause a security vulnerability. This approach can easily be extended to scrutinize other resources, and for other local or active directory objects.

___

  • Brown, K. The. NET Developer’s Guide to Windows Security (Microsoft Net Development Series. Addison-Wesley Professional. 2004.
  • Cone, J. M. ACACLS: A tool for examining and modifying file and directory security on NTFS volumes in a Windows NT environment. California State University, Long Beach, 2003.
  • Halsey M. Bettany, A. Restoring Files and Folder Security Settings. Windows File System Troubleshooting. Berkeley, CA: Apress 2015.
  • Internet: “SECURITY_DESCRIPTOR structure, https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/api/winnt/ns-winnt-security descriptor (Accessed: 28.08.2021).
  • Internet: DACLs and ACEs, https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/secauthz/dacls-and-aces (Accessed: 27.08.2021).
  • Internet: File and Folder Permissions, https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windows-2000-server/bb727008(v=technet.10)?redirectedfrom=MSDN (Accessed: 24.08.2021).
  • Internet: File Security and Access Rights, https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/fileio/file-security-and-access-rights (Accessed: 26.08.2021).
  • Internet: NTFS Overview, https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windows-server-2012-r2-and-2012/dn466522(v=ws.11) (Accessed: 11.08.2021).
  • Internet: NTFS PERMISSIONS, https://www.permissionsreporter.com/ntfs-permissions (Accessed: 21.08.2021).
  • Internet: Troubleshooting Access to Files and Shared Folders, https://www.ntfs.com/ntfs-permissions-troubleshooting.htm (Accessed: 21.08.2021).
  • Mueller, J. P. Administering Windows server 2008 server core. John Wiley & Sons. 2008.
  • Stanek, W. Windows Server 2008 inside out. Pearson Education 2008.
  • Sung, K., Yoon H. Implementation of File Security Module Using on Windows. Journal of the Korea Society of Computer and Information, 2005; 10(2): 105–112.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-3729
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İki Farklı Aydınlatma Sistemi Altında Yetiştirilen Japon Bıldırcınların But Kaslarındaki MyoD, IGF-I ve STAT5B Genlerin İfadesinin Belirlenmesi

Mervan BAYRAKTAR, Ela Nur ŞİMŞEK SEZER

Birleşik PV-alkali elektroliz hidrojen üretim sisteminin enerji depolama performansı ve kullanım potansiyelinin araştırılması

Tuğçe DEMİRDELEN, Başak DOĞRU MERT, Fırat EKİNCİ, Abdurrahman YAVUZDEĞER, Burak ESENBOĞA, Hüseyin NAZLIGÜL, Mehmet TÜMAY

Vermikülit (Yıldızeli/Sivas) İlavesinin Vitrifiye Seramik Malzemelerin Özelliklerine Etkisinin Araştırılması

Tahsin BOYRAZ, Umut ÖNEN, Şaban TAPİK

Antalya İli Kaş İlçesinde Sebze Üreticilerinin Mali Durumunu ve Gelirlerini Etkileyen Faktörler

Hatice TÜRKTEN, Çağatay YILDIRIM

Helichrysum plicatum Çiçeklerinin Su, Etanol, Aseton, Kloroform ve Hekzan Ekstrelerinin Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi

Elife KAYA

E-Ticaretteki Pazaryeri Satıcı Seçimi Problemine Bulanık Hibrit Yaklaşım

Kübra TÜMAY ATEŞ

Donma/Çözülme ve Sıcaklığın BFRP Kompozitlerle Güçlendirilmiş Betonların Davranışlarına Etkisi

Zeynep YAMAN, İrfan Şehrullah ÖZTÜRK, Mehmet EMİROĞLU

Bazı Radyodiagnostik Ajanların Radyasyon Koruyucu Parametrelerinin Teorik İncelenmesi

Yusuf KAVUN, Eyyup TEL

Geotekstil ve Palmiye Ağacı Budama Atıklarının Kum Zeminde CBR Değerine Olan Etkisinin Karşılaştırılması

Yakup ÖNAL, Mitat ÖZTÜRK, Gökhan ALTAY, Cafer KAYADELEN

Makarna ve Erişte Çeşitlerinde Glioksal ve Metilglioksal biyoerişilebilirliklerinin İn vitro Sindirim Metodu ile Belirlenmesi

Serap ANDAÇ ÖZTÜRK, Gökçen GARİPOĞLU