Erişkinlerde Trakeobronşial Yabancı Cisim Aspirasyonları: Ü ç Yılın Analizi

Trakeobronşial yabancı cisim aspirasyonları çocuklarda sık görülen bir sağlık problemi olup erişkinlerde daha az sıklıkta görülmektedir. İlerleyen yaşlarla birlikte aspirasyonlar sıklaşmaktadır. Bu çalışma rijid bronkoskopi ile yabancı cisim çıkarılmasının sonuçlarını ve güvenliğini değerlendirmek için yapıldı. Üç yıl içinde (2016-2019) Trakeobronşiyal yabancı cisim aspirasyonları ile başvuran ve rijid bronkoskopi uygulanan 20 hastanın retrospektif analizleri yapıldı. Yirmi hastanın tamamı yabancı cisim çıkarımı için rijid bronkoskopiye alındı. Hastaların ortalama yaşı 50( 33-67 yaş aralığında) ve 12 hasta(%60) erkekti. Yabancı cisim 19 hastada (%95)genel anestezi altında rijid bronkoskopiyle başarıyla çıkarıldı. Yabancı cisimler 9 hastada sağ bronşiyal sistemde, 5 hastada sol bronşiyal sistemde ve 6 hastada trakeada idi. Rijid bronkoskopi ile başarılı çıkartılma işlemi 19 hastada(%95) gerçekleştirildi. Bir hastada rijid bronkoskopi başarılı olmadığından torakotomi uygulanarak çıkartıldı. Havayollarındaki yabancı cismin çıkartılmasında genel anestezi altında rijid bronkoskopi minimal komplikasyonlar ile başarılı olarak uygulanabilir bir yöntemdir.

Tracheobronchial Foreign Body Aspirations in Adults; Analysis of Three Years

Aspiration of foreign bodies into the tracheobronchial tree is a common health problem in children and rare in adults,although incidence rates increase with advancing age. This study aimed to evaluate the safety and outcome of foreign body removalby rigid bronchoscopy A retrospective analysis of 3 years (2016-2019) of 20 patients who underwent rigid bronchoscopy fortracheobronchial foreign bodies A total of 20 patients underwent foreign body removal from the airway with rigid bronchoscopy.The median age of the patients was 50(range, 33-67) years, and 12 (60%) were male. Foreign bodies removed included 19(95%)with rigid bronchoscopy under general anesthesia. The locations of the foreign bodies included the central airway (n = 6; trachea,right bronchial tree (n = 9), and left bronchial tree (n = 5). Successful removal was observed in 19 (95%) cases. One patientunderwent thoracotomy because of the failure of the removal with rigid broncoscopy. Rigid bronchoscopic extraction of a foreignbody in the airway under general anesthesia can be performed successfully with minimal complications.

___

Osmangazi Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-4953
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Covid-19’a Histopatolojik Bir Bakış: Akciğ er, Bo brek, Beyin, Karaciğ er

Nuriye Ezgi Bektur AYKANAT

Phenylketonuria and Puberty Precoccious Association; A Case Report

Gonca KILIÇ YILDIRIM, Veysel Nijat BAS

Adolesan ve Erişkin Gebelikler Arasındaki Perinatal Sonuçların Karşılaştırılması: Retrospektif Kohort Çalışma

Engin YURTÇU, Sibel MUTLU, Ayşe ÇİTİL, Vehbi Yavuz TOKGÖZ

Obez Çocuklarda D Vitamini Du zeyleri: İ nsu lin Du zeyi ve Dislipidemi ile İ lişkisinin Değ erlendirilmesi

Berna Şeker YILMAZ, Betül Gülşen ATALAY

Lateral Ventriku l Go ru nu r Difu zyon Katsayısı Leptomeningeal Karsinomatozis Tanısında Yararlı Olabilir mi?

Suzan Saylisoy, Ugur Toprak

Belçika, Almanya ve Hollanda'da Yaşayan Türk Vatandaşlarının Türkiye'ye Seyahatleri Sırasında Nazofaringeal Meningokokkal Taşıyıcılık Prevalansı ve Serogrup Dağılımı

Pınar GORUNMEZ, Ener Çağrı DİNLEYİCİ, Mehmet CEYHAN, UĞUR BİLGE, İlhami ÜNLÜOĞLU

Çocuklarda İ ki Bag ırsak Hazırlık İ lacının Etkinlik ve Kullanılabilirlig inin Karşılaştırılması: Polietilen Glikol ve Sodyum Fosfat

Makbule Eren, Yusuf Aydemir, Zeren Baris, Gozde Nur Yurttas, Asli Yavuz

Miyokard İnfarktüsü ve İnmenin İkincil Önlenmesine Yönelik Uygulamalar Kardiyovasküler Hastalıklara Bağlı Ölüm Oranına Etkili midir?

Deniz TEKE, Bülent GÖRENEK

Kronik Obstrü ktif Akciğ er Hastalığ ı Olan Bireylerde Yorğünlük Dü zeyi ile Uykü Kalitesinin İ lişkisi

Canan BOZKURT, Berna AKAY, Tuğba SINMAZ

Hematolojik Malignansili Hastalarda Gelişen Diyare Olgularında Clostridium difficile Toksinlerinin Araştırılması

Gül DURMAZ, Olga Meltem AKAY, Mehdi Meskini HEYDARLOU