SATIŞ BİRİMLERİNDE SEÇİLEN MÜZİĞİN ETKİLERİ: ESKİŞEHİR’DE BİR ARAŞTIRMA

Müziğin insanların zihinlerini, duygularını etkilediği bilinmektedir. Hızlı tempolu ve coşkulu bir şarkının futbol ya da basketbol maçlarında seyirci ve oyuncuları motive etmek için çalınması buna en güzel örnektir. İş hayatında farklı amaçlarla kullanılan müziğin iki temel hedef kitlesi vardır: çalışanlar ve müşteriler. Üretim sürecinde “mavi yaka” olarak bilinen ve mesai süreleri boyunca sürekli aynı işi tekrar tekrar yapan çalışanları rutinlikten alıkoymak için müzik çalınması ilk gruba, satış birimlerinde (mağaza gibi) müşterileri motive ederek satın alma kararlarını etkilemek ikinci gruba örnek verilebilir. Bu araştırmanın amacı, satış birimlerinde çalan müziğin etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla önce müziğin iş hayatındaki yerine ve etkilerine değinilmektedir. Bu aşamada özellikle müziğin çalışanlara ve müşterilere dönük etkileri ele alınmaktadır. Ardından Eskişehir’de yapılan araştırmanın bulguları değerlendirilmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, yöneticilerin bakış açılarıyla, tekno market ve süper market karşılaştırıldığında müziğin etkileri açısından önemli bir fark yoktur. Müzik yayını yapılmasının hem çalışanları, hem de müşterileri olumlu yönde etkilediği görülmüştür
Anahtar Kelimeler:

Müzik, örgüt yapısı, pazarlama

“Satış Birimlerinde Seçilen Müziğin Etkileri: Eskişehir’de Bir Araştırma”

Keywords:

-,

___

  • Altunışık Remzi vd., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya Yay., 5.B. Adapazarı, 2007.
  • Kellaris, James J. & Robert J. Kent, "The Influence of Music on Consumers’ Temporal Perceptions: Does Time Fly When You’re Having Fun?" Journal of Consumer Psychology, 1992, 1 (4), 365-376.
  • Levy Michael & Barton Weitz, Retailing Management, 5th Ed., McGraw- Hill/Irwin Pub., New York, 2004.
  • Milliman, Ronald E., "Using Background Music to Affect the Behavior of Supermarket Shoppers," Journal of Marketing, 46 (Summer,1982), 86-91.
  • Oldham, G. R, Cummings, A, Michel, L. J, Schmidtke, J. M. & Zhou, J., “Listen While You Work? Quasi-Experimental Relations Between Personal Stereo Headset Use and Employee Work Responses”, Journal of Applied Psychology, , 547 -564. Saruhan, Şadi Can & Ata Özdemirci, Bilim, Felsefe ve Metodoloji, Alkım Yayınevi, 1.B. İstanbul, 2005.
  • Turley, Louis W. & Jean Charles Chebat, “Linking Retail Strategy, Atmospheric Design and Shopping Behaviour”, Journal of Marketing Management, Vol.18, ,125-129. Turley, Louis W. & R.E. Millian, “Atmospheric Effects on Shopping Behaviour: A Review of the Experimental Evidence” Journal of Business Research, Vol.49, ,193-211. Yalch Richard F. & Eric Spangenberg , “Effects of Store Music on Shopping Behavior”, Journal of Service Marketing, Winter,1990, 31-39.