İŞLETMELER İÇİN SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİNİN YERİNE GETİRİLMESİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ YÖNETİM FELSEFESİNİN ETKİLERİ

İşletmeler, kuruluş amaçları arasında ömürlerini sonsuz kılmak isterler. Bu amacı gerçekleştirebilmek için ise satılabilir ürün ya da kullanılabilir hizmeti, sürekli olarak arz ederek müşterilerini tatmin etmek zorundadırlar. Globalleşmenin etkisiyle birlikte, rekabetin şiddetlenerek artması, teknolojinin hızla ilerlemesi, müşteri istek, ihtiyaç ve beklentilerinin sürekli değişmesi, işletmeleri bir kaosa sürüklemektedir ki; bu kaos sürekli değişim baskısıdır. Öyleyse işletmelerin sürekli değişime ve gelişime adapte olması şarttır. Ancak bu şekilde ömrünü sonsuz kılabilecek ve ayakta kalabilecektir. Günümüzdeki ekonomik ve toplumsal anlayış işletmelere ciddi sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumlulukların başında toplumsal sorumluluklar gelmektedir. İşletmenin ayakta kalabilmesinin temel şartlarından biri de, sosyal sorumlulukları yerine getirmeyi stratejik bir yönetim düşüncesi olarak kabul etmeleridir. İnsan kaynaklı, toplum odaklı işletme olduklarını, toplumla bütünleştiklerini ve onun ayrılmaz bir parçası olduklarını vurgulayan işletmeler, yönetim modeli olarak insana odaklı bir yönetim modelini tercih etmelidirler. Toplam kalite yönetim modeli, böyle bir model olarak karşımıza çıkar. Yapılan bu çalışma ile, toplam kalite yönetim modelinin içerisinde sosyal sorumluluğun yeri, önemi ve bu felsefenin işletmelerin sosyal sorumluluklarına etkisi vurgulanmaya çalışılmıştır

İşletmeler İçin Sosyal Sorumluluk Bilincinin Yerine Getirilmesinde Toplam Kalite Yönetimi Yönetim Felsefesinin Etkileri

Keywords:

-,

___

  • Argüden, Yılmaz. “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk ”, ARGE Danışmanlık Yayınları No:03, 1. Baskı, Ekim, 2002, s.s.13-14.
  • Aydemir, Numan. Toplam Kalite Yönetiminde Halkla İlişkilerin Rolü ve Uygulanması, T.C.Uludağ Üniversitesi, SBE, İşletme Ana Bilim Dalı, Yönetim Organizasyon Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Bursa, 1995, s.s.35-36.
  • Cora, İhsan. “ İşletmelerde Sosyal Sorumlulukların Yönetimi ve Doğu Karadeniz Bölgesi Çay İşletmeleri Yöneticilerinin Sosyal Sorumluluk Anlayışları Üzerine Bir Araştırma ”, T.C.Marmara Üniversitesi-SBE, İşletme Bölümü-Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, İstanbul, 1996, s.s.49-51.
  • “ EFQM Mükemmellik Modeli ”, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler-EFQM Mükemmellik Modeli 2003, Kalder Yayınları, s.11. Özcan, Çınar Ö. “ Dönüşüm Yolundaki Yaratıcılık ve Kalite ”, Kalder Forum, Yıl:1, Sayı:1, Ocak-Şubat-Mart 2001, s.s.25-26.
  • Süzer, Hakan. Toplam Kalite Yönetimi EFQM Modeli ve Mako’da Bir Uygulama, T.C. Uludağ Üniversitesi, SBE, Ekonometri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bursa, 1997, s.s.9-10.
  • Şener, Mustafa. İşletmelerde Sosyal Sorumluluk, T.C. İstanbul Teknik Üniversitesi, FBE, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Ocak 1996, s.s.16-22. Türer, Neşat T. İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları Açısından İşletme Çevre İlişkileri, T.C. İÜ İşletme Fakültesi, SBE, Organizasyon ve İşletme Politikası Yüksek Lisans Prog. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Eylül 1994, s.s.26-31.
  • Yılgör, Ayşe G. “ Toplam Kalite Yönetiminin Özel Sektör ve Kamu Kesimi İçin Ortak Model Oluşturabilme Potansiyeli ”, İktisat Dergisi, Eylül 2000, s.s.44-45.