ÇATIŞMA YÖNETİMİ STRATEJİLERİNE İLİŞKİN TUTUMLAR: KAMU, ÖZEL SEKTÖR VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YÖNETİCİLERİ ÜZERİNDE MUKAYESELİ BİR ARAŞTIRMA

Çatışma sosyal ortamın gerçeklerinden biridir. Örgütlerin verimli, sağlıklı ve etkin çalışmaları için çatışmaların yönetilmesini zorunludur. Bugün çatışma konusunda çalışma yapan birçok bilim adamının buluştuğu ortak nokta, çatışmanın azından da fazlasından da kaçınılması gerektiğidir. Çatışmaların çok fazla olduğu örgütlerde, örgütsel amaç ve hedeflerden sapma, tarafları yoran rekabet ortamının oluşumu ve örgütün yaşamını sürdürmesinin tehlikeye düşmesi gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Çatışmanın az olduğu veya hiç olmadığı örgütlerde ise, yenilik ve yaratıcılık zaman içerisinde yok olabilmekte, kişisel yeteneklerin gelişimi yavaşlayabilmekte ve örgütsel verimlilik azalabilmektedir. Bunun için yöneticiler çatışmaları örgütsel fayda doğrultusunda yönetmelidirler. Ayrıca örgütlerin doğası gereği çatışma yönetimi işletmelerde, kamu örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarında farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Yapmış olduğumuz araştırma sonucunda kendisini demokratik veya otokratik olarak tanımlayan yöneticilerde tutum farklılığının sadece yumuşatma stratejisinde olduğu, çatışmaya bakış açısından işletme yöneticilerinin daha çok etkileşimci yaklaşıma kamu yöneticilerinin ise geleneksel yaklaşıma yakın oldukları görülmüştür. Çatışmaya ilişkin azaltma ve teşvik stratejilerinin her ikisinden de bazılarının uygulanmasına olumlu bakılırken, azaltma stratejisinden meşgul etme, kura çekme, kaynakları artırma; teşvik etme stratejilerinden haberleşmede yeni düzenlemelere gidilmesi, rekabetin teşviki ve uygun yönetici seçilmesi gibi stratejiler açısından tutum farklılıkları söz konusudur

“Çatışma Yönetimi Stratejilerine İlişkin Tutumlar:Kamu,Özel Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları Yöneticileri Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma”

Keywords:

-,

___

  • Eren, Erol. Yönetim ve Organizasyon, Beta Yayınları, İstanbul, 2001.
  • Ertürk, Mümin. İşletmelerde jmbvc Yönetim ve Organizasyon, 4. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul, Genç, Nurullah. Yönetim ve Organizasyon, Seçkin Yayınları, Ankara, 2007.
  • İpekgil, Özlem. ve Onur Özveri, “Çatışmayı Yönetme Yöntemlerine İlişkin Bir İnceleme“, DEÜİİBF Dergisi, C. 11, S. 2, 1996, ss. 93-103.
  • Kılıç, Mustafa. “Örgütsel Çatışma ve Yönetimi”, Yönetim ve Organizasyon, Ed. Salih Güney, Nobel Yayınları, Ankara, 2007., ss. 103-120.
  • Koçel, Tamer. İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınları, İstanbul, 2002.
  • Robbins, Stephen P., Organizational Behaviour, Prentice Hall, New Jersey, 1993
  • Rubin,J. Z., “ Models of Conflict Management”, Journal of Social Issues , Cilt:50,no.1, 1994, ss. 45 .
  • Stoneer, James E. ve R. Edward Freeman, Management, Fourth Edition, Prentice Hall, New Jersey, 1989.
  • Şahin, Ali, Filiz Tufan Emini ve Ömer Ünsal, “Çatışma Yönetimi Yöntemleri ve Hastane Örgütlerinde Bir Uygulama“ Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, Sayı 15, 2006, ss. 553-568.
  • Şimşek,M. Şerif. Yönetim ve Organizasyon, 6. Baskı, Günay Ofset, Konya, 2001.
  • Üngören, Engin ve Funda Cengiz, “İş Tatmini ve Örgütsel Çatışma Yönetimi Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Konaklama İşletmeleri Üzerinde Bir Araştırma“, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C. 8, S. 27, 2009, ss. 36-56.