TÜM-BİRLİKTEN ÖZGÜR TEOKRASİ İDEALİNE VLADİMİR SOLOVYOV

Çalışmamızın amacı, V. Solovyov'un özgür teokrasi idealine giden yolu analiz etmektir. Solovyov, Rus düşüncesinde Tüm-Birlik felsefesinin kurucusu olarak kabul edilir. Tüm-Birlik kavramı, evrenin göksel ve dünyevi olarak ayrı ele alınmasına, parçalanmış, yabancılaşmış evren algısına karşı evrensellik, bütünsellik düşüncelerine gönderme yapar. Bu bağlamda bu felsefede Tanrı-İnsan ve İnsan-Tanrı kavramları çok önemli bir yer işgal eder. Bu kavramların oluşturduğu özgür teokrasi idealine giden yolda birlik felsefesini oluşturma sürecinde, üç kuvvet doktrini temel sorunsal olarak önemlidir. Solovyov tarihin başlangıcından beri insanlığın gelişimini yöneten üç temel güç olduğunu ve bu temel güce karşılık gelen üç kültürün, üç medeniyetin olduğunu ileri sürer. Birinci güç insan yaşamını ve düşüncesini tüm alanlarda, tek, ulvi bir kaynağa tabi kılmış, farklılıkları birleştirerek bireyi, bireysel yaşam özgürlüğünü yok saymış olan Müslüman doğudur. İkinci güç ise özgürlük temelinde ilkesel birliğin parçalanması için çabalayan batı dünyasıdır. Bu iki güce karşılık düşünürün özgür teokrasi idealini gerçekleştirecek güç, Rusya'nın önderlik ettiği Slav uygarlığı olacaktır. Solovyov, bu iddiayı savunmak için beş ana argüman ileri sürer. Bu bağlamda çalışmamızda Solovyov’un özgür teokrasi ideali öne sürdüğü temel argümanlar bağlamında ele alınmış ve tanrı ve insanın birliğine dayanan üçüncü güç sürecinde Katolik ve Ortodoks kiliselerinin birliğine yapılan vurgunun altı çizilmiştir. Düşünüre göre insanlığın varoluş amacının Tanrı-insanlık yani özgür teokrasi aşamasına ulaşmak olduğu sonucuna varılmıştır.

FROM AL-UNITY TO THE IDEAL OF A FREE THEOCRACY: VLADIMIR SOLOVIEV

The purpose of the study is to analyze the path to the ideal of a free theocracy by V. Soloviev. Soloviev is considered the founder of the philosophy of All-Unity in Russian thought. The concept of All-Unity, in its most general form, refers to the idea of unity and integrity as opposed to the division of the universe into heavenly and earthly. In this context, in this philosophy, a very important place is occupied by the concepts of the God-Man and the Man-God. In the process of forming the philosophy of All-Unity on the way to the ideal of a free theocracy, formed by these concepts, the doctrine of the three forces is basically problematic. Soloviev argues that since the beginning of history there have been three main forces. The force that will realize the thinker's ideal of a free theocracy will be the Slavic civilization led by Russia. Soloviev puts forward five main arguments in defense of this assertion. In this regard, in our study, the ideal of a free theocracy is considered in the context of the main arguments put forward by Soloviev.

___

  • Акулинин, В. Н. (1990). Философия всеединства от В. С. Соловьева к П. А. Флоренскому. Новосибирск.
  • Булгаков, С. Н. (1994). Свет невечерний (Созерцания и умозрения). Республика.
  • Евлампиев, И.И. (2000). История Русской Метафизики В XIX-XX Веках: Русская Философия в Поисках Абсолюта. Алетейя.
  • Лосский,Н.О. (1991). История Русской Философии. Советский Писатель.
  • Осипов, И. Д. (2003). «По Ту Сторону Либерализма и Консерватизма: Социальные Искания В. С. Соловьева», Журнал Социологи и Социальной Антропологии, Том VI, Но:2, С. 40-54
  • Соловьев, B. C. (1989a). Сочинения в двух томах Том I. Издательство Правда.
  • Соловьев, B. C. (1989b). Сочинения в двух томах Том II. Правда.
  • Соловьев, B. C. (1988). Сочинения в двух томах Том II. Мысль.
  • Соловьев, B. C. (1911). Россія и Вселенская Церковь. Фабула.