Seçilmiş Orkestra Eserleri Bas Trombon Soloları İçin Çalışma Önerileri ve Teknik Açıdan İncelenmesi

Bir orkestra üyesinin çalgısı ile ilgili orkestra solo ya da pasajlarına hâkim olması sanatçının sorumlulukları ve zorunlulukları arasındadır. Bu nedenden dolayı orkestra giriş sınavlarında adaylardan istenilen performansın bir bölümü orkestra sololarını kapsamaktadır. Sınavın bu bölümde beklenilen performansı sağlayabilmek için solo ya da pasajlara hazırlıklı olmak kişiye büyük avantaj sağlayabilmektedir. Bu ön hazırlık sürecinde solonun teknik olarak çalışılmasının dışında, yazılı olan terimler hakkında fikir sahibi olunması, eserin dönemi ve bestecisi hakkında bilgi edinilmesi de önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada bas trombonun tarihsel gelişimine ve orkestradaki kullanımına kısaca değinilmiştir. Yapılan araştırmada orkestra sınavlarında çıkması en muhtemel bas trombon soloları tespit edilmiş, icra teknikleri ve çalışma önerilerinde bulunulmuştur. İncelenecek olan eserler R. Wagner Nibelung Yüzüğü Operası, G. Rossini William Tell Operası ve R. Schumann 3. Senfonisini kapsamaktadır.

Practicing Recommendations and Technical Review of Selected Orchestra Pieces for Bass Trombone Solos

It is among the responsibilities and obligations of the artist for an orchestra member to master the orchestra solo or passages related to her or his instrument. For this reason, a part of the performance requested from the candidates in the orchestra auditions include orchestral solos. In order to achieve the expected performance in this part of the exam, being prepared for solo or passages can provide a great advantage to the person. In this preliminary preparation process, besides studying the solo technically, having an idea about the written terms, getting information about the period and composer of the piece also plays an important role. In this study, the historical development of the bass trombone and its use in the orchestra are briefly mentioned. in the research, the most likely bass trombone solos to appear in the orchestral exams were determined, performance techniques and study suggestions were made. The works to be examined include R. Wagner Nibelung Ring Opera, G. Rossini William Tell Opera and R. Schumann 3rd Symphony.

___

  • Aktüze, İ. (2003). Müziği okumak, 4. Cilt (1. Baskı). Pan.
  • Aktüze, İ. (2003a). Müziği anlamak, ansiklopedik müzik sözlüğü (1. Baskı). Pan.
  • Aktüze, İ. (2004). Müziği okumak, 5. Cilt (1. Baskı). Pan.
  • Arapgirlioğlu H., Kalan, B. K. (2011). Barok müziğinde ritim ve ölçü yapılarıyla tempo ve vurgu noktaları arasındaki ilişkiye yönelik stilistik bir inceleme. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 1(1). 37- 49. DOI:10.16950/STD.91742.
  • Beard, D. (2020). The language of music theory for non-majors, The Southern Mississippi University, (1. Baskı). https://aquila.usm.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=textbooks.
  • Bilgenoğlu, E. (2016). Orkestrada çalma sanatı: Konservatuvar viyola bölümü lisans öğrencilerine yönelik bir çalışma. Sahne ve Müzik Eğitim–Araştırma e-Dergisi, 2, 130-147. www.sahnevemüzik@hacettepe.edu.tr. 116970 (dergipark.org.tr).
  • Demirci, E. (2022). Alexey Konstantinovich Lebedev’in tuba-bass trombon için ‘‘1 Numaralı Konçertosu’’ ile ‘‘Concert Allegro’’ eserlerinin müzikal analizi ve teknik açıdan incelenmesi (Yayınlanmış sanatta yeterlik tezi). İstanbul Üniversitesi.
  • Göktepe, S. (1984). Müzik sözlüğü edebiyatı, felsefesi, Yeni Yol Matbaası.
  • Griffiths, P. (ed.). (2011). Batı müziğinin kısa tarihi (2. Baskı). Türkiye İş Bankası (çev. Spatar, M. H.).
  • Herbert, T. (2006) The trombone, Yale University Press.
  • İsenhour, R, J. (2012). The pitched metronome: an audition preparation resource for trombonists (Yayınlanmış doktora tezi). South Carolina University.
  • Lauer, B, K. (2019a). Selected orchestral excerpts to aid the aspiring doubler of tenor and bass trombones (Yayınlanmış doktora tezi). Colorado University.
  • Lauer B, K. (2019). A resource and Information guide for the aspring doulbler of orchestral tenor and bass trombones (Yayınlanmış doktora tezi). Colorado University.
  • Parasız, G. (2009). Eğitim müziği eksenli keman öğretiminde kullanılmakta olan çağdaş türk müziği eserlerinin tespitine yönelik bir çalışma. Sanat Dergisi, 0 (15), 19-24. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunigsfd/issue/2603/33508.
  • Percival, R. C. (Nisan, 1952) Rossini's overture to 'William Tell, 33 (2). Oxford University Press, 132- 140. https://www.jstor.org/stable/730802.
  • Say, A. (1997). Müzik tarihi (3. Baskı). Müzik Ansiklopedisi.
  • Vernon , G. C. (1995 Revised Edition).A ‘‘singing’’ aproach to trombone (and the bass), Atlanta Brass Society Press.
  • Whitaker, J. (2012). Daily concepts and fundamentals of trombone playing, Henderson State University. http://fac.hsu.edu/whitaker, whitakj@hsu.edu.
  • Yeo, D. (t.y.). Orchestral audition repertoire, orchestral audition repertoire (yeodoug.com) https://www.yeodoug.com/resources/text/audrep.html.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Seçkin.