Dezavantajlı Okullarda TÜBİTAK Tarafından Düzenlenen Bilim ve Teknoloji Haftası Etkinliklerine İlişkin Öğretmen Görüşleri

Bu araştırmada bazı dezavantajlı okullarda 2021 yılı Bilim ve Teknoloji Haftası içerisinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen etkinliklere ilişkin öğretmen görüşleri nitel araştırma yöntemi ile ortaya konmuştur. Yöntem olarak fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde amaçsal örnekleme yaklaşımının türlerinden maksimum çeşitlilik ve ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim yılında İç Anadolu bölgesinde dezavantajlı devlet ortaokullarında görev yapan 11 öğretmen ile görüşülerek yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada geçerlik ve güvenirliğe ilişkin gerekli önlemler alınmıştır. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde öncelikle görüşmelerden elde edilen ses kayıtları yazıya aktarılmıştır. Daha sonra kod, kategori ve temalar belirlenmiştir. Katılımcılara ilişkin doğrudan alıntılar yapılarak raporlanmıştır. Yapılan etkinliklerin öğretmen ve öğrencilere olumlu katkısının olduğu görülmekle birlikte, etkinliğin yapıldığı tarihte hava şartlarının zayıflatıcı yan olduğu ve yapılan etkinliklerin özgün yanlarının geliştirilmeye açık yanlar taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma neticesinde benzer etkinliklerin çoğaltılarak yaygınlaştırılmasının ve öğrenci görüşlerine de yer verilmesinin yerinde olacağı anlaşılmaktadır.

Teachers' Opinions on Science and Technology Week Activities in Disadvantaged Schools Organized by TUBITAK

In this research, teachers' views on the activities organized by TUBITAK in the Science and Technology Week in 2021 in some disadvantaged schools were revealed by qualitative research method. Maximum variation and criterion sampling, which are the types of purposive sampling approach, were used to determine the participants. The research was conducted by interviewing 11 teachers working in disadvantaged public secondary schools in the Central Anatolia region in the 2020-2021 academic year. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. Necessary precautions regarding validity and reliability were taken in the study. The data were analyzed by content analysis. In the analysis of the data, firstly, the audio recordings obtained from the interviews were transcribed. Then, codes, categories and themes were determined. It has been reported by making direct quotations about the participants. Although it is seen that the activities made have a positive contribution to the teachers and students, it was concluded that the weather conditions at the time of the activity were weakening, and the original aspects of the activities carried out were open to development. As a result of this study, it is understood that it would be appropriate to multiply and disseminate similar activities and to include student views.

___

  • Avcı, E. ve Su Özener, Ö. (2018). Bilim fuarları sürecinin yürütücü öğretmenler gözünden değerlendirilmesi. İlköğretim Online, 17(3), 1672-1690.
  • Bolat, A., Bacanak, A., Kaşıkçı, Y., ve Değirmenci, S. (2014). Bu benim eserim proje çalışması hakkında öğretmen ve öğrenci görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(4), 100-110.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri (22. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Camcı, S. (2008). Bilim şenliğine katılan ve katılmayan öğrencilerin bilim ve bilim insanlarına yönelik ilgi ve imajlarının karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Çelik, A. (2019). Bilim şenliklerinin ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerisi, motivasyon, fen bilimleri dersi ve bilime yönelik tutumlarına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitütüsü, Ankara.
  • Çolakoğlu, M. H. (2018), TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarlar Desteğinin Eğitim ve Öğretime Katkısı. Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Sanat Eğitimi Dergisi, 1(1), 48-63.
  • Gökçe, Z. (2021). TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarlarındaki Fen Bilimleri Projelerinin Değerlendirilmesi: Kayseri İli Örneği. Yüksek lisans tezi. Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Johnson, B. ve Christensen, L. (2014). Eğitim araştırmaları: Nicel, nitel ve karma yaklaşımlar. (Çev. Ed. SB DEMİR). Ankara: Eğiten Kitap.
  • Kahraman, Ü. (2019). TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarının öğrencilerin bilim insanı imajına etkisi Ağrı ili örneği. Yüksek Lisans Tezi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ağrı.
  • Karadeniz, O. ve Ata, B. (2013). Sosyal bilgiler dersinde proje fuarının kullanılmasına ilişkin öğrenci görüşleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sosyal Bilgiler Öğretimi Özel Sayısı, 6 (14), 375-410.
  • Kayak, S. (2009). Böte Bölümü Öğrencilerinin Problemli İnternet Kullanımlarının Sosyal İlişkileri ve Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. 9. International Education Technology Conference, Ankara, Türkiye, 6 - 08 Mayıs 2009, ss.689-695
  • Kondakçı, Y., Kurtay, M. Z., Oldaç, Y. İ., & Şenay, H. H. (2016). Türkiye’de okul müdürlerinin sosyal adalet rolleri. Eğitim yönetimi araştırmaları içinde (ss. 353-361). Ankara: Pegem Akademi.
  • Korkmaz, H. ve Kaptan F. (2001). Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (20), 193-200.
  • Köse, E. K. (2014). Dezavantajlı Okullarda Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları İle Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişkiler. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2), 28-36.
  • Küfrevioğlu, M. R., Baydaş, Ö. ve Göktaş, Y. (2011). Proje ve beceri yarışmalarında elde edilen kazanımlar, karşılaşılan zorluklar ve öneriler. 5th International Computer and Instructional Technologies Symposium, Fırat University, Elazığ.
  • Oğuz Ünver, A., Arabacıoğlu, S. ve Okulu, H. Z. (2015). Öğretmenlerin bu benim eserim proje yarışması rehberlik sürecine ilişkin görüşleri. MSKU Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(2), 12-35.
  • Özel, M. ve Akyol, C. (2016). Bu benim eserim projeleri hazırlamada karşılaşılan sorunlar, nedenleri ve çözüm önerileri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36(1): 141-173
  • Soyuçok, H. (2018). TÜBİTAK 4006 bilim fuarları kapsamında hazırlanan fen projeleri hakkında çalışmalara katılan farklı kesimlerin görüşleri “Ağrı İli Örneği”.Yüksek Lisans Tezi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Ağrı.
  • Tezcan, S. ve Gülperçin, N. (2008). İzmir'de bilim fuarı ve eğitim bilim şenliği katılımcılarının böceklere bakışı. Turkish Journal of Entomology, 32(2), 103-113.
  • Tortop, H. S. (2013). Bu benim eserim bilim şenliğinin yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşleri ve fen projelerinin kalitesi odağından görünümü. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 255-308.
  • Tosun, A., Ay, M. H. ve Koçak, S. (2020). Yönetici gözüyle dezavantajlı okullar: sosyal adaletin sağlanması için çözüm önerileri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi – Journal of Qualitative Research in Education, 8(3), 980-999. DOI: 10.14689/issn.2148-2624.1.8c.3s.9m
  • Yavuz, S., Büyükekşi, C. ve Büyükekşi, S. I. (2014). Bilim şenliğinin bilimsel inanışlar üzerine etkisi. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 2, 168-174.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (10. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • URL-1: https://www.tubitak.gov.tr/tr/icerik-hakkimizda Erişim: 03.10.2021.
  • URL-2: https://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/hakkimizda/icerik-biz-kimiz Erişim: 03.10.2021.
  • URL-3:https://www.meb.gov.tr/belirli-gun-ve-haftalar-cizelgesi/duyuru/11814Erişim:03.10.2021.