Türk İşletmelerde Çeşitlilik Yönetimi

Bu rapor "Çeşitlilik yönetimi ve demografik değişiklikler" projesinin bir parçasıdır. Proje, Alcide De Gasperi Üniversitesi Jozefow (Polonya), tarafından uygulanan Visegrad ülkelerinde çeşitlilik yönetimi araştırmalarının bir devamı niteliğindedir. Seged Üniversitesi (Macaristan), Banska Bystrica'daki (Slovakya) Matej Bel Üniversitesi ve Prag'daki Uluslararası İlişkiler ve Halkla İlişkiler Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti) ortak olarak çalışmaya katılmışlardır. Araştırmanın temel amacı, demografik değişimleri ve iş piyasasına etkilerini incelemektir. Bu makalede, Türkiye örnekleminin demografik değişiklikleri ve iş piyasası üzerindeki etkilerinin çeşitlilik yönetimi çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları Türk işletmelerdeki değişkenlerin homojenliğinde heterojenliğe doğru bir değişmeyi çeşitlilik yönetimi açısından barındırdığını göstermektedir. Karşılaştırmalı bir yaklaşımla çeşitlilik yönetmi açısından Türk işletmeler ve V4 (Alcide De Gasperi Üniversitesi Jozefow (Polonya), Seged Üniversitesi (Macaristan), Banska Bystrica'daki (Slovakya) Matej Bel Üniversitesi ve Prag'daki Uluslararası İlişkiler ve Halkla İlişkiler Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti) ülkeleri arasında dramatic bir farklılığın olmadığı söylenebilir. Sonuç olarak çeşitlilik yönetimi Türk işletmelerce uylanmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları yapılacak çalışmalar için öncül değerindedir.  

Diversity Management in Turkish Enterprises

This report is a part of the project "Diversity management and as answer for demographic changes".The project is a continuation of the research on diversity management in Visegrad countries implemented by Alcide De Gasperi University of Euroregional Economy in Jozefow, (Poland), Seged University (Hungary), Matej Bel university in Banska Bystrica (Slovakia) and University of international relations and public relations in Prague (Czech republic) The main aim of the research is to examine demographic changes and their influence on job market. In this article Turkish sample was conducted a research for examination of demographic changes and their influence on job market in the framework of diversity management. The findings of the research show that homogeneity of different variables in Turkish enterprises are exclusively in the tendency of turning into heterogeneity. In a comparative sense it can be said that there is no dramatic difference between Turkish enterprises and V4 countries in scope of diversity management.

___

  • Cox, T.H. & Blake, S. (1991). Managing Cultural Diversity: Implications for Organizational Competitiveness. The Executive, 5, 45-56.
  • http://www.businessdictionary.com/definition/diversity-management.html (Access date: 15.03.2019)
  • http://www.diversityjournal.com/4226-seven-steps-to-effective-diversity-management/ (Access date: 01.02.2019)
  • https://hr.berkeley.edu/hr-network/central-guide-managing-hr/managing-hr/interaction/diversity/introduction (Access date: 07.01.2019)
  • https://hr.berkeley.edu/hr-network/central-guide-managing-hr/managing-hr/interaction/diversity/concepts (Access date: 17.03.2019)
  • Kirton, G., & Greene, A. M. (2010). What does diversity management mean for the gender equality project in the United Kingdom? Views and experiences of organizational “actors”. Canadian Journal of Administrative Sciences/Revue Canadienne des Sciences de l'Administration, 27(3), 249-262.
  • Knight, D., Pearce, C. L., Smith, K. G., Olian, J. D., Sims, H. P., Smith, K. A., & Flood, P. (1999). Top management team diversity, group process, and strategic consensus. Strategic Management Journal, 20(5), 445-465.
  • Loden, M. & Rosener, J.B., (1991). Workforce America! Managing Employee Diversity as a Vital Resource. Illinois: Business One Irwin.
  • MacGillivray, E. D., Beecher, H. J. M., & Golden, D. (2008). Legal developments–Global diversity and developments impacting workforce management in Asia. Global Business and Organizational Excellence, 27(5), 65-76.
  • National Report Poland, Slovakia, Czech Republic, Hungary, (2016). Diversity Management in the V4 Countries, as an Answer for Demographic Changes.
  • Thomas Jr, R. R. (2011). The management of workforce diversity: A continuing evolution. Employment Relations Today, 38(3), 1-9.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite Öğrencilerinde Terör Mağduru Olma Korkusunun Değerlendirilmesi: İstanbul Örneği

Burcu TÜRK, Nurcan HAMZAOĞLU

Özel Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarına İlişkin Bilgi ve Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesi

Arif TOYDEMİR, Erkan EFİLTİ

Seçmenlerin Demografik Özellikleri, Siyasal Katılım ve Bağlılık Düzeylerinin Politik Tutundurma Karması Üzerindeki Etkisi: Adana İli Örneği

Dilek PENPECE DEMİRER, Çiğdem AKSU ÇAM, Burcu COSKAN

Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Manipülatif Kullanımına İlişkin Tutumlarının ve İhtiyaçlarının İncelenmesi

Hatice ÇETİN, Serhat AYDIN, Murat İbrahim YAZAR

Uluslararası Sağlık Turizminde Hastanın Özel Hayatının Gizliliği ve Mahremiyetinin Korunması Hakkı

Ayşegül KARACA-DEDEOĞLU

Yolsuzluk Algısının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla Üzerine Etkisinde Lojistik Performans ile Küresel Rekabetin Ara Değişken Rolü: Türkiye Değerlendirmesi

Nagehan UCA, Mustafa Emre CİVELEK, Murat ÇEMBERCİ

Otantik Liderlik İle Örgütsel Bağlılık Arasında Psikolojik Sermayenin Aracılık Rolü: Bingöl Üniversitesi Örneği

Tuba BÜYÜKBEŞE, Sinan ÇAVUŞOĞLU, Olcay OKUN

Yüksek Öğrenim Kurumlarında Aktif Öğrenmenin Öğrencilerin Performansına Etkisi

Egemen HANIMOĞLU

Basketbolda Dinamik Dengenin Şut İsabetine Etkisinin İncelenmesi

Rızgar Rostam ABDULLAH, Yıldırım Gökhan GENCER

Muhasebe Eğitiminde Bilgi Teknolojilerinin Kullanımına Yönelik Öğrenci Görüşleri Üzerine Hatay ve Osmaniye İllerinde Bir Araştırma

Mustafa KILLI, Yusuf IŞIK