Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin İletişim Becerisi Düzeyleri ile Genel Öz Yeterlilik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin İletişim becerileri ile genel öz yeterlilik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Bu amaç doğrultusunda örneklemi; Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük, Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği bölümlerinden rastgele yöntemle seçilmiş 314 gönüllü öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği ve Genel Öz yeterlilik ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanmış demografik bilgi formu kullanılmıştır.Demografik Bilgi Formundan ve ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile istatistiksel analizleri yapılmıştır. Adaylara ilişkin kişisel bilgiler ve envanter toplam puanları ve faktör puanları frekans (f) ve yüzde (%) değerleri tespit edilerek verilmiştir. Ölçeklerden elde edilen puanların arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi (r) ve elde edilen puanlarının birbirinin yordayıcı olup olmadığını tespit edebilmek için Çoklu regresyon analizi uygulanmıştır (β).İletişim becerisi ile genel öz yeterlilik toplamı ve alt boyutları arasında anlamlı ve doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Çalışmanın sonuçlara bakıldığında iletişim becerisi birçok alanı etkilediği gibi öğrencilerin genel öz yeterlilik algısını da etkilemiştir. Bu nedenle eğitim programları hazırlanırken bireysel farklılıkların göz önünde bulundurularak iletişime açık sosyal ortamların çoğaltılması ve kişilik özelliklerine dikkat edilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Investigation of the Relationship Between Communication Skills Levels and General Self-Efficacy Perceptions of Faculty of Sport Sciences Students

The aim of this study is to investigate the relationship between communication skills and general self-efficacy perceptions of university students. This intended sample; Erciyes University Faculty of Sport Sciences, 2018-2019 Physical Education and Sports Teaching, Coaching, Recreation and Sports Management departments consist of 314 randomly selected volunteers. As data collection tools; Demographic information form including the Communication Skills Development Scale and General Self-Efficacy Scale. Obtained data from demographic information form and scales were analyzed statistically with the SPSS 20.0 package program. The personal information and inventory total scores and factor scores for the candidates were determined by determining frequency (f) and percentage (%) values. Multiple regression analysis (β) was used to determine whether Pearson Moments Multiplication Correlation analysis (r) and their scores were predictive of each other in order to reveal the relationship between scores obtained from the scales.There is a significant and linear relationship between communication skills and total self-efficacy total and sub-dimensions. When the results of the study were examined, communication skills might also affect the field area and also affected the general self-efficacy perception. Make sure that the training programs in this student are explained before the check. I think that reproduction of open social environments is a priority without paying attention to personal characteristics.

___

  • Aypay, A. (2010). Genel öz yeterlik ölçeği‘nin Türkçeye uyarlama çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 113-131.
  • Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action: A social cognitive theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
  • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: W.H. Freeman and Company.
  • Baymur, F. (1990). Çağımızda insan ilişkilerinin artan önemi ve bu hususun eğitimde dikkate alınması, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi,1, 16-17.
  • Buğdaycı, S. (2018). Antrenörlerin iletişim becerileri ile öz yeterliliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Konya
  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (7.Baskı), Pegem Akademi Yayıncılık, 40.
  • Çetin, B. (2008). Marmara üniversitesi sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayarla ilgili öz yeterlilik algılarının incelenmesi. D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 101-114.
  • Çıngı, H. (1994). Örnekleme kuramı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi.
  • Çiftçi, S., ve Taşkaya, S.M. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının öz yeterlilik ve iletişim becerileri arasındaki ilişki. 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu: Bildiriler kitabı içinde (s.509-512).
  • Johnson, D.M. (1990). Reaching out: ınterpersonal effectiveness and self-actualization , Prentice Hall International Inc.
  • Karasar N. (2004). Bilimsel araştırma yöntemi. (17.baskı), Ankara:Nobel Yayın Dağıtım, 49-53.
  • Korkut, F. (1996). İletişim becerilerini değerlendirme ölçeğinin geliştirilmesi: güvenirlik ve geçerlik çalışmaları. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(7), 18-23.
  • Küpeli, E. (2019) Ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerileri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş.
  • Lahninger, P. (1999). Lebendig und kreativ leiten präsentieren moderieren. arbeits- und methodenbuch für teamentwicklung und qualifizierte Aus- & Weiterbildung. Münster Ökotopia Verlag
  • Nacar, F.S. ve Tümkaya, S. (2011). Sınıf öğretmenlerinin iletişim ve kişilerarası problem çözme becerilerinin incelenmesi. Elemantary Education Online, 10(2), 493-511.
  • Nünning, A. ve Zierold, M. (2008). Kommunikation skompetenzen. Erfolgreich kommunizieren in Studium und Berufsleben. Stuttgart: Klett.
  • Onur, B. (2001). Gelişim psikolojisi, yetişkinlik, yaşlılık, ölüm. (5. Baskı). Ankara: İmge Kitapevi.
  • Özer, A.R. (2017). Öğretmenlerde sosyal kaygı düzeyi ve iletişim becerilerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Pajares, F., ve Schunk, D. H. (2001). Self-beliefs and school success: Self-efficacy, selfconcept, and school achievement. In R. Riding ve S. Rayner (Eds.), Selfperception (p. 239-266). London: Ablex Publishing.
  • Sevimli, D. Çam, S. Dinç, Z. Dikici, K. ve Durusoy, A. (2010). Beden eğitimi ve spor yüksek okulu özel yetenek sınavını kazanan öğrencilerin öss puanlarının genel başarılarına etkisinin incelenmesi, Journal of New World Sciences Academy, 32. ISSN: 1308-7312.
  • Tepeköylü, Ö. Soytürk, M. ve Çamlıyer, H. (2009). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu (besyo) öğrencilerinin iletişim becerisi algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi”, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(3) 115-124
  • Ünal, A.Ö. ve Şahin, M. (2013). Lise öğrencilerinin yaşam doyumlarının bazı değişkenlere göre yordanması. Cumhuriyet International Journal of Education, 2(3), 46-63.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Marka Nefreti ve Olası Sonuçları Üzerinde İşletme Telafi Süreçlerinin Düzenleyici Etkisi

Müge ÖRS, Melis KAYTAZ

Düzenli Fiziksel Etkinliklere Katılan Bireylerin Serbest Zaman Doyumu Serbest Zamanlarda Algılanan Özgürlük Ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeyleri

Hüseyin GÖKÇE, Murat UYGURTAŞ, Şengül MORCA

Dizilerdeki Batılı Karakterlerin Anlatı Yapısındaki Sunumu Üzerine Bir Çözümleme

Mert GÜRER, Saadet Zeynep VARLI GÜRER

Suriyeli Mültecilerin Çeşitli Travmatik Yaşantıları Nasıl Deneyimlediklerine Göre Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Yaşam Doyum Düzeylerinin İncelenmesi

Demet BİLEN, Binnaz KIRAN

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Destekli DynEd İngilizce Öğretim Yazılımı Hakkındaki Görüşleri

Bayram GÖKBULUT

Kültürlerarası İletişim Bağlamında Ötekileştirme Olgusunun Dijital Taşıyıcılığına Dair Netflix Dijital Televizyonu Üzerinden Bir Bakış:13 Commandments (13 Emir) Dizisi Üzerinden Göstergebilimsel Analizi

Sibel AKOVA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersini Almış Öğrencilerin Klinik Rahatlık ve Endişe Durumu ile Öz Yeterlilik Algısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Birsen MUTLU, Merve AZAK, Sümeyye KALAYCI

Türk Uzmanların Rus Eğitim Sistemi Hakkındaki Raporları

Cengiz ASLAN

Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rolleri Algısı: Kadınlar Kendilerini Nasıl Güçlendirebilir?

Ali BELLİ, Gülden AYNACI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin Hukuki Niteliği: Kanun Hükmünde Kararnamelerden ve ABD Başkanlık Kararnamelerinden Farklarının İncelenmesi

Çağdaş ZARPLI