GeoGebra Yazılımı ile Geometri Öğretiminin Geometri Ders Başarısına ve Geometri Öz-Yeterliğine Etkisi

Öz Bu çalışmada, 9.sınıf Geometri dersinde yer alan çember ve daire konusunun GeoGebra yazılımı ile bilgisayar destekli öğretiminin geometri ders başarısına ve geometri öz-yeterliğine etkisi araştırılmıştır. Çalışma 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Konya ili sınırlarında yer alan bir lisede gerçekleştirilmiştir. Çalışma, ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desende tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve geometriye yönelik öz-yeterlik ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiş ve analiz sürecinde bağımlı ve bağımsız ölçümlerde t-testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, geometri ders başarısında deney grubu ile kontrol grubu arasında son-test puan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu ortaya konmuştur. Uygulanan yöntemin ders başarısını ve öz-yeterliği artırdığı görülmüştür.

___

Abdüsselam, M.S. (2006). Matematiksel Denklem ve İfadelerin Bilgisayar Ortamında Grafikleştirilerek Öğretilmesinin Eğitime Katkıları. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Aktümen, M., Horzum, T., Yıldız, A. ve Ceylan, T. (2011). Bir Dinamik Matematik Yazılımı: GeoGebra ve İlköğretim 6-8. Sınıf Matematik Dersleri İçin Örnek Etkinlikler. http://ankarageogebra.org/cms/aktumen/ekitap/download.phf?file=geogebraturkiye.pdf. Erişim Tarihi: 15/04/2013.

Baki, A. (1996). Matematik Öğretiminde Bilgisayar Her şey Midir?. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 135-143.

Baydaş, Ö. (2010). Öğretim Elemanlarının ve Öğretmen Adaylarının Görüşleri Işığında Matematik Öğretiminde GeoGebra Kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Bintaş, J., Ceylan, B. ve Dönmez, O. (2006). Dinamik Geometri Yazılımları Aracılığıyla İspat Yoluyla Öğrenme, Eğitimde Çağdaş̧ Yönelimler–3 Yapılandırmacılık ve Eğitime Yansımaları Çalıştayı (29 Nisan 2006). Tevfik Fikret Okulları. İzmir.

Choi, K. (2010). Motivating Students in Learning Mathematics with GeoGebra. Annals, Computer Science Series, 8(2).

Chrysanthou, I. (2008). The Use of ICT in Primary Mathematics in Cyprus: The Case of GeoGebra. Master’s Thesis, University of Cambridge, UK.

Çetin, İ., Erdoğan, A., ve Yazlık D.Ö. (2015). Geogebra ile Öğretimin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Dönüşüm Geometrisi Konusundaki Başarılarına Etkisi. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, 84-92.

Erdoğan, A. (2010). Variables that affect math teacher candidates' intentions to integrate computer assisted mathematics education (CAME). Education, 131(2), 295-305.

Erdoğan, A., Baloğlu, M., ve Kesici, Ş. (2011). Gender differences in geometry and mathematics achievement and self-efficacy beliefs in geometry. Eurasian Journal of Educational Research, 43, 91-106.

Hacıömeroğlu, E.S., Bu, L., Schoen, R. C. ve Hohenwarter, M. (2009). Learning to Develop Mathematics Lessons with GeoGebra. MSOR Connections, 9(2), May-June.

Hohenwarter, M. ve Jones, K. (2007). Ways of Linking Geometry and Algebra: The Case of GeoGebra, Proceeding of British Society for Research into Learning Mathematics, 27. 3, November 2007.

İçel, R. (2011). Bilgisayar Destekli Öğretimin Matematik Başarısına Etkisi: GeoGebra Örneği. Yüksek lisans Tezi, Selçuk üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Karadağ, Z. (2008). Improving Online Mathematical Thinking. 11th International Congress on Mathematical Education. Monterrey, NuevoLeon, Mexico. Computer Supported Mathematics with GeoGebra.

Kesici, Ş., Erdoğan, A., ve Özteke, H.İ. (2011). Are the dimensions of metacognitive awareness differing in prediction of mathematics and geometry achievement? Procedia-Social and Behavioral Scienc-es, 15, 2658-2662.

Mutluoğlu, A. & Erdoğan, A. (2016). İlköğretim matematik öğretmenlerinin öğretim stili tercihlerine göre teknolojik pedagojik alan bilgi (TPAB) düzeylerinin incelenmesi. OPUS – Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 6(10), 102-126.

Reis, Z.A. ve Gülseçen, S. (2010). The Effect of the GeoGebra Use in Mathematics Education: A Case Study on Integers in Turkey. GeoGebra North America Conference, Canada.

Saha, R.A., Ayub, A.F.M. ve Tarmizi, R.A. (2010). The Effects of Geo-Gebra on Mathematics Achievement: Enlightening Coordinate Geometry Learning. Procedia Socialand Behavioral Sciences 8, 686-693.

Sulak, S.A. (2002). Matematik Dersinde Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarı ve Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Sümer, Ş., Yenice, N., Oktaylar, H.C. ve Erbil, E. (2003). Fen Bilgisi Derslerinde Bilgisayar Destekli Öğretimin Dersin Hedeflerine Ulaşma Düzeyine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 152-158.

Şataf, H.A. (2010). Bilgisayar Destekli Matematik Öğretiminin İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin “Dönüşüm Geometrisi” ve “Üçgenler” Alt Öğrenme Alanındaki Başarısı ve Tutuma Etkisi (Isparta Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Toluk, Z. (2003). Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS): Matematik Nedir? İlköğretim-Online, 2(1), 36-41.

Umay, A. (1996). Matematik Eğitimi ve Ölçülmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 145-149.

Yazlık, D.Ö. ve Erdoğan, A. (2015). Students' Opinions on the Instructional Material Developed with Regard to Integral. Global Journal on Technology, 9, 15-25.