Davranışsal Finans: Türkiye’de Yazılmış Lisansüstü Tezlere İlişkin İçerik Analizi

Alternatif bir alan olarak ortaya çıkan davranışsal finans, özellikle 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de daha popüler hale gelmiş ve daha fazla çalışmaya konu olmuştur. Geleneksel finansın açıklamada yetersiz kaldığı durumlar üzerine odaklanan davranışsal finans, karar verme süreçlerine etki eden psikolojik ve sosyolojik faktörlerin piyasalara tesirini açıklamaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, davranışsal finans alanında Türkiye’de yazılmış lisansüstü tezleri içerik analizi yöntemi kullanarak incelemek ve elde edilen veriler ışığında davranışsal finans konusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlamaktır. Araştırma kapsamında Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’nun ulusal tez merkezinde 2003-2019 yılları arasında yer alan izinli ve erişime açık 64’ü yüksek lisans, 12’si doktora tezi olmak üzere toplamda 76 adet tez taranmış ve incelenmiştir. İçerik analizi ile elde edilen veriler, yazılan lisansüstü tezlerin üniversite ve enstitü dağılımları, yıllara göre dağılımı, tez yazanların cinsiyeti, tez danışmanlarının unvanları, tezlerde kullanılan yöntemler ve tezlerin ilişkilendirildiği kavramlar bakımından kategorilere ayrılmış ve tablolaştırılmıştır. Bu bağlamda ulaşılan bulguların, davranışsal finans alanında çalışmak isteyen bireylere, özellikle yöntem konusunda fikir sağlayacağı ve yol göstereceği düşünülmektedir.

Behavioral Finance: Content Analysis Related to Graduate Thesis Written in Turkey

Behavioral finance as an alternative field, has become more popular in Turkey, especially after the 2000s and has been the subject of further study. Focusing on situations where traditional finance is insufficient to explain, behavioral finance tries to explain the effects of psychological and sociological factors on the markets that affect decision-making processes. The purpose of this study was to examine the behavioral finance theses written using content analysis of data obtained in Turkey and to contribute to the studies to be done in the field of behavioral finance thanks to the data obtained. Within the scope of the research, 76 theses in total, 64 of which are master's and 12 of them are doctoral theses, have been scanned and examined in the national thesis center of Higher Education Institution between 2003-2019. The data obtained through content analysis were categorized and tabulated in terms of university and institute distributions of the postgraduate theses written, the distribution by years, the gender of the thesis writers, the titles of the thesis supervisors, the methods used in the theses and the concepts associated with the theses. In this context, it is thought that the findings will provide an idea and guide to individuals who want to work in behavioral finance.

___

  • Bikas, E., Daiva J., Petras, D. ve Lina, N., (2013). Behavioural finance: the emergence and development trends, Procedia-Social and Behavioral Sciences, 82 (2013), 870-876.
  • Bilgin, N. (2014). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi / Teknikler ve Örnek Çalışmalar. 3. Baskı, Siyasal Kitabevi.
  • Fuller, R., J. (2000). Behavioral Finance and The Sources of Alpha. BSI GAMMA Foundation, 1-22.
  • Hepkul, A. (2002). Bir Sosyal Bilim Araştırma Yöntemi Olarak İçerik Analizi. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 1- 12.
  • Holsti, O. R. (1968). Content Analysis, in Gardner Lindzey and E. Aronson, eds., Handbook of Social Psychology, Vol 2 . Reading, MA: AddisonWesley.
  • Kracauer, S. (1952). The Challenge of Qualitative Content Analysis. Public Opinion Quartrly,16 (4), 631-642.
  • Krippendorff, K. (1980) Content Analysis: An Introduction to is Methodology, Sage, Beverly Hills.
  • Mayring, P. (2014). Qualitative content analysis: theoretical foundation, basic procedures and software solution. Klagenfurt.
  • Merriam, S.B. (2018). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber. 3.Basımdan Çeviri (Çeviri Editör: Selahattin Turan). Ankara: Nobel
  • Öğülmüş, S. (1991). İçerik çözümlemesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 24 (1), 213-228.
  • Patton, M.Q (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. (Çeviri Editörü: Mesut Bütün ve Selçuk Beşir Demir), Nitel Analiz ve Yorumlama içinde, Ahmet Çeki ve Arif Bakla, syf, 453, Ankara: Pegem Akademi.
  • Şekeroğlu, G. (2020). Pay senedi fiyatlarında balon düzeyinin ölçülmesi: borsa istanbul’da bir uygulama. İktisadi Araştırmalar Vakfı İktisadi İşletmesi Yayınları: İstanbul.
  • Türer, C. (1991). Eğitimde içerik analizi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(3), 321-327.
  • https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/