2016-2018 Yılları Arasında Gerçekleşen Cinayet Vakalarına İlişkin Profil Analizi: Ankara Örneklemi

Suç olgusu, nedenleri ve sonuçları bakımından sosyolojik bir değerlendirmeyi gerekli kılmaktadır. Suç olgusunun alt başlıklarından biri olan öldürme fiili, gündelik hayatta oldukça nadir karşılaştığımız ve yaşama hakkını tehdit eden ağır bir eylemdir. Bu nedenle yaşam hakkına yönelik saldırıları en ağır suç olarak kabul etmek mümkündür. Bu çalışmanın amacı, Ankara polis sorumluluk bölgesinde gerçekleşen cinayet vakalarının nedenlerini, suça iten olası etkileri, cinayet şüphelisi ve maktullerine ait; cinsiyet, suç geçmişi, yaş, eğitim gibi değişkenlerin suçla ilişkisini analiz etmektir. Araştırmada kullanılan suç, şüpheli ve maktullere ilişkin veriler, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yer alan Cinayet Büro Amirliği’nin yürüttüğü çalışmalara ait bilgilerin analiz edilmesi sonucu elde edilmiştir. 2016-2018 yılları arasında Ankara polis sorumluluk bölgesinde gerçekleşen 239 cinayet vakası ve cinayet vakaları ile ilişkili olarak 389 şüpheli ve 267 maktul araştırma kapsamında değerlendirilmiştir. Cinayet vakalarına ilişkin sayısal verilerin analiz edilmesi için SPSS 22 programı kullanılmıştır. Bu çalışmada veriler tasniflenirken sınıflama ölçeği (nominal), verilerin sayısal dağılımlarının belirlenmesinde frekans analizi, ilgili her bir değişken arasındaki ilişkinin incelenmesi için de çapraz tablolar (crosstab) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında cinayetlerin %92,7’sinin ruhsatsız silahlar ile gerçekleştiği, kadın cinayetlerinin gerçekleşme oranının %20,6 olduğu, cinayet vakaların %37,2 sinin alkol veya uyuşturucu madde kullanımı ile ilişkili olduğu, şüphelilerin %58,6’sının geçmişte en az bir suç kaydının olduğu, öğrenim durumu lise ve daha altı olan şüphelilerin, toplam şüphelilerin %94,6’sını oluşturduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucu kapsamda; bireysel silahlanma ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılmasına yönelik önlemlerin tekrar gözden geçirilmesi, suçluların ıslah edilmesi, tekrar topluma kazandırılması noktasında da ceza adaleti sistemine yönelik iyileştirme çalışmalarına önem verilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Cinayet, Şüpheli, maktul

Profiling Analysis Of Murder Cases Between 2016-2018: Ankara Sample

The phenomenon of crime requires a sociological assessment in terms of its causes and consequences. Murder, which is one of the subheadings of the crime phenomenon is an extreme act because it threatens the right to life, which we rarely encounter in daily life. So, we can accept the attacks to right to life as a gross misconduct. The aim of this study which have been fulfilled in Ankara at the area of police responsibility is to analyze murder cases causes, possible effects pushing someone to crime and also analyze some factors related to criminal or victim such as; gender, criminal past, education or age. The data, which have been used within the scope of this research about crime, suspect or victim are obtained from Ankara Provincial Security Directorate’s Homicide Department. In this study, between the years of 2016 and 2018, 239 murder cases have been studied, related to these cases 389 suspects and 267 victims were also evaluated. To analyze the case’s data, SPSS 22 has been used. The programs; to classify gained data nominal scale, to detect numerical distribution frequency analyze and to investigate the relation among factors crosstabs have been used. Within the scope of that survey it is emerged that 92.7 percent of murder cases conducted with unregistered firearm, 20.6 percent of that case victims are women, 37.2 percent alcohol or drug related violence. The criminal’s 58.6 percent have at least one criminal record. Totally 94.6 percent of that suspects have high school or low level education. As a result of the research; unregistered arms and the use of drugs or stimulants should be revised, rehabilitation of criminals and reintegration into society should have taken into consideration.

___

  • Orhan, G., ve Yeter, B. Ö. (2019). Bir güvenlik sorunu olarak bireysel silahlanma: türkiye için durum değerlendirmesi ve politika alternatifleri. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 13. Uluslararası Kamu Yönetimi Sempozyumu Bildiri Özel Sayısı, 130-145.
  • Şenel, M., ve Şenel, T. A. (2018). Kuramsal kriminoloji üzerine. Polis Akademisi Yayınları: Ankara.
  • Taştan, C., ve Yıldız, K. A. (2018). Dünyada ve Türkiye’de kadın cinayetleri 2016-2017- 2018 verileri ve analizler. Polis Akademisi Yayınları: Ankara.
  • Türk B., ve Yavuz, F. M. (2011). Faili meçhul cinayetlerin ve mağdurlarının özellikleri. Türkiye klinikleri Adli Tıp ve Adli Bilimler Dergisi, 8(1), 12-22.