Spor Bilimleri Alanında Eğitim Alan Öğrencilerin Kariyer Geleceklerine Yönelik Tutumları

Bu araştırma, yükseköğretim düzeyinde spor eğitimi alan öğrencilerin kariyer geleceklerine yönelik tutumlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubu, Fırat Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi ve Sakarya Üniversitelerinde Spor Bilimleri Fakültelerinde spor eğitimi alan rastgele yöntemle seçilmiş 428 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma grubundan verileri elde etmek için “Kariyer Geleceği Ölçeği” kullanılmış olup, ölçek 3 alt boyut ve 25 ifadeden oluşmaktadır. Elde edilen verilere SPSS 22.0 paket programı kullanılarak öncelikle normallik analizi uygulanmış, sonra parametrik (Independent Sample t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)) ve non-parametrik (Kruskal Wallis Analizi) analizler yapılmıştır. Ayrıca bağımlı değişkenler arasında ne düzeyde ve ne yönde bir ilişki olduğunu belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, spor eğitimi alan öğrencilerin kariyer geleceklerine yönelik tutumlarında cinsiyet değişkenine göre farklılık görülmüş (p< 0.05); yaş değişkeninde ve ailenin aylık gelirinde ise anlamlı düzeyde farklılık (p>0.05) görülmemiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda ise “Kariyer Uyumluluğu” ve “Kariyer İyimserliği” alt boyutları (r=0.592; p< 0.05) arasında pozitif yönde ve orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. “Kariyer İyimserliği” ve “İş Piyasalarına İlişkin Algılanan Bilgi” alt boyutları (r=0.510; p < 0.05) arasında ise pozitif yönde ve orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Attitudes of Students in Sport Sciences For Career Futures

This study was conducted to reveal the attitudes of students who have received sports education at higher education level towards their career futures. The research group consisted of 428 randomly selected students from the Faculty of Sport Sciences at Fırat University, Sutcu Imam University, Erzincan University and Sakarya University. The “Career Future Scale” was used to obtain data from the research group, and the scale consisted of 3 sub-dimensions and 25 expressions. Firstly normality analysis was applied by using SPSS 22.0 package program and then parametric (Independent Sample t-Testi and One Way Variance Analysis (ANOVA)) and non-parametric (Kruskal Wallis Analysis) analyzes were performed. In addition, Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationship between the dependent variables. As a result of the research, it was seen that the attitudes of the students who took sports education towards their career future according to gender variable (p <0.05); There was no significant difference in age variable and monthly income of the family (p> 0.05). As a result of the correlation analysis, “Career Compliance” and “Career Optimism” sub-dimensions (r = 0.592; p <0.05) were found to be positive and moderate. There was a positive and moderate relationship between Career Optimism and Below Perceived Information on Labor Markets”(r = 0.510; p <0.05).

___

  • Adıgüzel, O. (2009). Shein’in kariyer çapaları perspektifinde süleyman demirel üniversitesi iibf öğrencilerinin kariyer değerlerine ilişkin bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 14 (2), 277-292.
  • Adıgüzel, O. ve Erdoğan, A. (2014). Anne roe ve holland’ın kişilik kuramları ile shein'in kariyer değerlerinin içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmesi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 6 (3),15-25.
  • Aytaç, S. ve Keser, A. (2017). Çalışma yaşamında kariyer planlaması yönetimi geliştirilmesi ve sorunları. 3. Baskı, Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Bingöl, D. (2014). İnsan kaynakları yönetimi. 9. Baskı, Beta Basım Anonim Şirketi, İstanbul.
  • Büyükyılmaz, O., Ertaç, S. ve Gökerik, M. (2016). Öğrencilerin kariyer planlama tutumlarının demografik faktörler açısından değerlendirilmesi: Karabük üniversitesi işletme fakültesi öğrencileri üzerine bir araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5 (7), 2065-2076.
  • Coetzee, M. ve Harry, N. (2015). Gender and hardiness as predictors of career adaptability: an explotary study among black call centre agents. South African Journal of Psychology, 45 (1), 81-92.
  • Çurğatay, V. (2010). Üniversite sınavına girecek öğrencilerin meslek seçimini etkileyen sosyo-kültürel faktörler. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi.
  • Delong, T.J. ve Coombs, C.G. (1989). The role of the principal in the career development of teachers. Journal of Career Development, 15 (3), 206.
  • Dündar, G. (2013). Kariyer geliştirme. (S. Öz, ed.) İnsan Kaynakları Yönetimi içinde (s. 268-298.) İstanbul: Beta.
  • Eryılmaz, A. ve Mutlu, T. (2017). Yaşam boyu gelişim yaklaşımı perspektifinden kariyer gelişimi ve ruh sağlığı. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 9(2), 227-249.
  • Gökdeniz, İ. ve Merdan, E. (2011). Kişilik ile kariyer seçimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Aksaray Üniversitesi İİBF Dergisi, 3(2), 23-36.
  • Gül, H., Maksüdünov, A., Yamaltdinova, A. ve Abdildaev, M. (2019). Öğrencilerin demografik özelliklerinin kariyer uyumluluğu ve iyimserliği ile ilişkisi: Kırgızistan örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21(36), 34-46.
  • Güldü, Ö. ve Kart, M.E. (2017). Kariyer planlama sürecinde kariyer engelleri ve kariyer geleceği algılarının rolü. Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dergisi, 72(2), 377-400.
  • Gürdoğan, A. ve Atabey, S. (2015). Öğrencilerin meslek stajından memnuniyet düzeylerinin kariyer hedeflerine etkisi. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4(1), 91-113.
  • Howe, A. ve Ives, G. (2001). Does community-based experience alter career preference? new evidence from a prospective longitudinal cohort study of undergraduate medical students, Medical Education, 35, 391-397.
  • Kalafat, T. (2012). Türk örneklemi için psikometrik özelliklerinin incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(38), 169-179.
  • Kalaycı, Ş. (2006). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Asil Publication Distribution, Ankara.
  • Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi: kavramlar, ilkeler, teknikler. 7. Printing, 3A Research Education, Danışmanlık Ltd. Com., Ankara.
  • Kanten, S. (2012). Kariyer uyum yetenekleri ölçeği: geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (16),191-205.
  • Rottinghaus, P. J., Day, S. X. ve Borgen, F. H. (2005). The career futures ınventory: a measure of careerrelated adaptability and optimism. Journal of Career Assessment, 13 (1), 3-24.
  • Rottinghaus, Patrick. J., Susan X.D. ve Fred H. B. (2005). The career futures ınventory: a measure of career-related adaptability and optimism, Journal of Career Assessment, 13, 3-24.
  • Özkoç, H. H., Marangoz, M., Aydın ve A. E. (2018). Öğrencilerin kariyer alternatiflerini etkileyen faktörler ve girişimcilik eğitimi. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), 98-119.
  • Tecimer, S. (2017). Lise öğrencilerinin kariyer gelişiminde aile rolünün farklı değişkenlere göre incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Doğu Akdeniz Üniversitesi.
  • Tosun, Ü. ve Güntaş, S. (2018). Üniversite öğrencilerinin kariyer beklentileri ve empati eğilimleri: KKTC Örneği. European Journal of Managerial Research Dergisi, 2(2), 23-38.
  • Tunçer, P. (2012). Değişen insan kaynakları yönetimi anlayışında kariyer yönetimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31(1), 215-218.
  • Pişkin, M. (2011). Kariyer gelişim sürecini etkileyen faktörler. (B. Yeşilyaprak Ed.) Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığ: Kuramdan Uygulamaya,(s.43-78.)., Ankara: Pegem Akademi.
  • Taşlıyan, M., Arı, N. ve Duzman, B. (2011). İnsan kaynakları yönetiminde kariyer planlama ve kariyer yönetimi; İİBF öğrencileri üzerinde bir alan araştırması. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 25-33.
  • Sarıkaya, T. ve Khorshid, L. (2009), Üniversite öğrencilerinin meslek seçimini etkileyen etmenlerin incelenmesi: üniversite öğrencilerinin meslek seçimi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), 393-423.
  • Şimşek, M.Ş. (2002). Yönetim ve organizasyon. 7. Baskı, Konya: Günay Ofset.
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite Spor Ortamı Ölçeği (ÜSOÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Aynur YILMAZ, Oğuz Kaan ESENTÜRK

Preschool Teachers’ Evaluation of the Current Preschool Education Programme

Mehmet MART

14 -16 Yaş Grubu Çocuklarda Korfbol Temel Beceri Eğitimi Antrenman Programının Motor Gelişime Etkisi

Canan Gülbin ESKİYECEK, Betül BAYAZIT, Dilruba ABDİKOĞLU

Ken Loach Sinemasında ‘Özgürlük Teması’ ve ‘Özgürlük Rüzgârı’ Filminin Çerçeveleme Çözümlemesi

Zuhal AKMEŞE, Özlem ARDA

Turizm ve Kültür: Lise ve Üniversite Öğrencilerinin Algılarına İlişkin Metafor Analizi

İlkay TAŞ GÜRSOY, Nil SONUÇ

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Siberkondri Düzeyleri ve İlişkili Faktörlerin İncelenmesi

Handan ERTAŞ, Ramazan KIRAÇ, Seda Nur ÜNAL

Ortaöğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersine Yönelik Tutumları ve Yaşam Doyumu Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Kırıkkale İli Örneği

Gonca ATİK, Aziz GÜÇLÜÖVER

Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü Çalışanlarının, Duygusal Zeka İle Örgütsel Vatandaşlık Davranışlarının İncelenmesi

Sultan YAVUZ EROĞLU, Erdem EROĞLU, Servet REYHAN

Etkinlikten Vazgeçme Ölçeği Geçerlik Güvenirlik Çalışması

Ali ÖZDEMİR, Tebessüm AYYILDIZ DURHAN, Suat KARAKÜÇÜK

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Fen Eğitiminin İçeriği ve Standartlarına İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Hatice DAĞLI, H.elif DAĞLIOĞLU