Obezite ile Depresyon ve Benlik Saygısı Durumunun İlişkisinin Değerlendirilmesi

Bu çalışmanın amacı: obezite ile depresyon ve benlik saygısı durumunun ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmanın örneklemini psikiyatrik hastalığı bulunmayan, gebe ve emziklilik döneminde olmayan, 18 yaş üstü 251 kişi oluşturmuştur. Çalışma, İzmir Gaziemir 13 Nolu Sevgi Aile Sağlığı Merkezi’nde 35.12.038 Nolu Aile Hekimliği Birimi’nde Haziran-Temmuz 2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bireylere genel özelliklerinin sorgulandığı bir anket formu uygulanmış, bireylerin antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel ve kalça çevresi) alınmış ve beden kütle indeksi (BKİ) değerleri hesaplanmıştır. Bireylerin benlik saygısı durumu Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (CBSÖ) ile depresyon durumu ise Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile belirlenmiştir. İstatistiksel analizler IBM Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22,0 programı ile gerçekleştirilmiştir ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda BKİ ile BDÖ puanı arasında istatistiki olarak anlamlı, pozitif yönde ve zayıf düzeyde ilişki gözlenmiştir (r=0,126; p<0,05). CBSÖ puanı ile BDÖ puanı arasında istatistiki olarak anlamlı, negatif yönde ve orta düzeyde ilişki gözlenmiştir (r=-0,445; p<0,01). Kadınların bel çevresi kategorileri açısından (88 cm altı ile 88 cm ve üstü) BDÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p<0,05). Bel çevresi 88 cm ve üstü olan kadınların BDÖ puanı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak obezite psikososyal yönden de değerlendirilmeli ve tedavisi çok kapsamlı bir yaklaşımla ele alınmalıdır.

Assessment of the Relationship of Obesity, Depression and Self-Esteem

The aim of this study: obesity and depression and self-esteem to evaluate the relationship of the situation. The sample of the study without psychiatric disease, during pregnancy and lactation 251 people over the age of 18, who are not. Study, Izmir Gaziemir Number 13 Affectionate Family In the Health Center, Family Medicine Unit No. 35.12.038 June-July 2019. It was carried out between. A questionnaire form in which individuals are questioned about their general characteristics anthropometric measurements of individuals (body weight, height, waist and hip circumference) and body mass index (BMI) values were calculated. Self of individuals Coopersmith Self-Esteem Scale (CBSS), and depression status Beck. It was determined with the Depression Scale (BDI). Statistical analysis IBM Statistical Package for The Social Sciences (SPSS) 22.0 program, and the significance level was p<0.05 has been accepted as. As a result of the study, a statistically significant, positive and weak relationship was observed between BMI and BDI score (r=0,126; p<0,05). Between CBSÖ score and BDI score Statistically significant, negative and moderate correlation was observed (r=-0,445; p<0,01). Aa statistically significant difference was observed between the BDI scorces of women in terms of waist circumference categories (below 88 cm and over 88 cm) (p<0.05). Waist circumference 88 cm BDI scores of women with and above were higher. In conclusion, obesity should also be evaluated psychosocially and its treatment is should be handled with an approach.

___

  • Akman, G. (2019). Fazla kilolu ve obez bireylerde beden algısı, benlik saygısı ve algılanan sosyal desteğin yaşam doyumuyla ilişkisinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tez, Maltepe Üniversitesi, Psikoloji Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Askari, J., Hassanbeigi, A., Khosravi, H.M., Malek, M., Hassanbeigi, D., Pourmovahed, Z. ve Alagheband, M. (2013). The relationship between obesity and depression. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 84, 796- 800.
  • Aşık, Z. ve Çakmak, T. (2016). Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda obezite ve metabolik sendrom değerlendirmesi. Jour Turk Fam Phy, 7(4), 94-102.
  • Ata, A., Hayırlı, A., Ergün, A. ve Köse, S.K. (2012). Bel çevresi ve kan basıncı değerleri ile Beck Depresyon Envanteri puanları ilişkisi. Türkiye Klinikleri J Cardiovasc Sci, 24(1), 1-6.
  • Bunsuz E. (2018). Kadınlarda bel çevresi ve beden kitle indeksi ve Beck Depresyon Envanteri puanlaması arasındaki ilişkinin saptanması. Yüksek Lisans Tez, Erciyes Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Çelik, Z.M. (2015). Bir internet sitesine diyet almak için başvuran yetişkin kişilerde yemek yeme tutum ve davranış bozukluğunun olup olmadığının saptanması ve bunun ağırlıkları ile ilişkisinin değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tez, Okan Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Değirmenci, T., Kalkan Oğuzhanoğlu, N., Sözeri Varma, G., Özdel, O. ve Fenkçi, S. (2015). Obezitede psikolojik belirtiler ve ilişkili etmenler. Arch Neuropsychiatr, 52, 42-46.
  • Deveci, A., Demet, M., Özmen, B., Özmen, E. ve Hekimsoy, Z. (2005). Obez hastalarda psikopatoloji, aleksitimi ve benlik saygısı. Anatolian Journal of Psychiatry, 6: 84-91.
  • Elbi Mete, H. (2008). Kronik hastalık ve depresyon. Klinik Psikiyatri, 11(Ek 3), 3-18.
  • Erkul, C. (2018). Obezite ve depresyon arasındaki ilişki: Diyet polikliniğine başvuran obezite tanısı almış kişiler üzerinde bir araştırma. Yüksek Lisans Tez, Okan Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Güçlü, L. P. (2016) Obez bireylerde ağırlık kaybı ile antropometrik ölçümler, bazı biyokimyasal bulgular ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Hamurcu, P. (2014). Obez bireylerde benlik saygısı ve beden algısının değerlendirilmesi. Yüsek Lisans Tez, Bilim Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul.
  • İner Köksal, Ü., Ertürk, Z., Köksal, A.R., Özsenel, E.B. ve Harmankaya Kaptanoğulları, Ö. (2017). What is the importance of body composition in obesity-related depression?. Eurasian J Med, 49, 102-106.
  • Jackson, T.D., Grilo, C.M. ve Masheb, R. M. (2000). Teasing history, onset of obesity, current eating disorder psychopathology, body dissatisfaction and psychological functioning in binge eating disorder. Obesity Research, 8(6), 451-458.
  • Karagöl, A., Özçürümez, G., Taşkıntuna, N. ve Nar, A. (2014). Beden kitle indeksinin depresyon ve aleksitimi ile ilişkisi. Anadolu Psikiyatri Derg, 15, 207-213.
  • Kolcu, G., Yıldırım, A.E. ve Uğur, Ş. (2014). Obezite ile mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin değerlendirilmesi. Smyrna Tıp Dergisi, 15-20.
  • Marijnissen, R.M., Bus, B., Holewijn, S., Franke, B., Purandare, N., De Graaf, J., Den Heijer, M., Buitelaar, J.K. ve Oude Voshaar, R. (2011). Depressive symptom clusters are differentially associated with general and visceral obesity. JAGS, 59, 67–72.
  • Özdemir İlhan, B. (2018). Obezite cerrahisinin benlik saygısı ve yaşam kalitesine etkisi. Maltepe Üniversitesi, Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Özşahin, A.K. ve Altıntaş, E. (2018). Factors associated with social anxiety disorder in a group of obese Turkish female patients. Turk J Med Sci, 48, 391-398.
  • Polikandrioti, M. ve Stefanou, E. (2009). Obesıty disease. Health Science Journal, 3(3), 132-138.
  • Taş, H.İ., Ertekin, H., Açar Yıldızoğlu, Ç. ve Ertekin, Y.H. (2019). Majör depresif bozukluk tanılı hastalarda yeme tutumu ve vücut kompozisyonunun depresyon şiddetiyle ilişkisi. Kafkas J Med Sci, 9(1), 39–45.
  • Tedik, S.E. (2017). Fazla kilo/obezitenin önlenmesinde ve sağlıklı yaşamın desteklenmesinde hemşirenin rolü. Türk Diyab Obez, 2, 54-62.
  • Tekir, Ö., Yaşar, Ö., Çevik, C., Dikoğlu, M. ve Özsezer Kaymak, G. (2018). Sağlık yüksekokulu öğrencilerinin depresyon ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesi. DÜ Sağlık Bil Enst Derg, 8(1), 15-21.
  • Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (2019). Obezite tanı ve tedavi kılavuzu. 8. Baskı, Ankara: Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
  • World Health Organization. (2018). Obesity and overweight. 4 Kasım 2019 tarihinde, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight adresinden erişildi.
  • Yanıkkerem E. (2017). Obezitenin kadın sağlığına etkileri. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(1), 37- 43.