Hemşirelerde Duygusal Emek Kavramı Üzerine Nitel Bir Araştırma

Duygusal emek kavramı kısaca, müşterilere karşı yapılması gereken davranış şekli olarak tanımlanmaktadır. Bu davranış şeklinin sağlık sektöründe özellikle de hemşirelik meslek grubunda oldukça fazla kullanıldığı bilinmektedir. Bu araştırmada sağlık sisteminin önemli bir unsuru olan hemşirelerde, çalışma yaşamında hizmet verirken oluşan duygusal emek davranışı hakkında derinlemesine bilgi edinilmesi ve duygusal emek davranışı ile ilgili sosyal gerçekliğin açıklığa çıkarılma isteği amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda nitel olarak fenomonolojik bir desen çerçevesinde oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile Eskişehir ilinde faaliyet gösteren bir kamu hastanesinde görev yapan 9 hemşire ile görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular içerik analiz yöntemi ile incelenmiş çeşitli yorum ve çıkarsamalarda bulunulmuştur. Araştırmanın temel bulguları kavramsal kodlamalar vasıtasıyla duygusal emek davranışı hakkında süreç alt boyutlar ve olumlu ve olumsuz etkileri şeklinde temalar ile betimlenmiştir. Araştırmanın bulgularından elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda duygusal emek gösteriminde öne çıkan duyguların, vicdan, merhamet ve hastanın tedavi anındaki durumunun da çok etkili olduğunun ifade edilmiş olmasıdır.

A Qualitative Research On Emotional Labor Concept In Nurses

The concept of emotional labor is briefly defined as the behavior that needs to be done against customers. It is known that this behavior is used quite a lot in the health sector, especially in the nursing profession group. In this study, it is aimed to obtain in-depth information about the emotional labor behavior and efforts to reveal the social reality about emotional labor behavior in nurses, which is an important element of the health system, while serving in working life. In line with this goal, interviews were conducted with nine nurses work in a public hospital operating in Eskisehir, with a semi-structured interview form created within the framework of a qualitatively phenomenological pattern. The findings were examined by the content analysis method, and various interpretations and inferences were made. The main findings of the study are illustrated by conceptual coding, the themes of process sub-dimensions, and positive and negative effects on emotional labor behavior. One of the analytical results of this study is that the emotions that stand out in emotional labor representation are expressed as very useful in conscience, compassion, and the patient's condition at the time of treatment.

___

  • Anderson L. B. (2014) There goes another little chıp of your heart: Explorıng the ıntersectıons of communıcatıon, emotıonal labor, and age. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Purdue University. West Lafayette, Indiana.
  • Ashforth B. E. ve Humphrey R. H. (1993) Emotional labor in service roles: The ınfluence of ıdentity. Academy of Management Review 18(1), 88-115.
  • Aslan, Ş., ve Çaldağ, M. A. (2011). Duygusal emek davranışları. Ö. Yeniçeri, Y. Demirel (ed.), Yönetimde birey ve örgüt odaklı davranışlar içinde Bursa: Ekin Basım Yayın.
  • Basım H. N. ve Beğenirbaş M. (2012) Çalışma yaşamında duygusal emek: Bir ölçek uyarlama çalışması. Yönetim ve Ekonomi 19(1), 77-90.
  • Baş, T. ve Akturan, U. (2013). Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Chu, K. H. L. ve Murrmann, S. K. (2006). Development and validation of the hospitality emotional labor scale. Tourism Management, 27(6), 1181-1191.
  • Çoşkun, R.,(2019). Türkçe nitel araştırmalarda nitelik sorunu:Nitel araştırmalar ne kadar bilimsel?. 6.Uluslar arası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kogresi, Bildiri Kitapcığı. Moldova.
  • Diefendorff J. M.,Croyle M. H. ve Gosserand R. H. (2005) The dimensionality and antecedents of emotional labor strategies. Journal of Vocational Behavior, 66(2), 339–357.
  • Erdoğan, S., Nahçivan, N. ve Esin, N. (2014). Hemşirelikte araştırma süreç, uygulama ve kritik. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi,.
  • Gabriel, A. S., Cheshin, A., Moran, C. M., ve Van Kleef, G. A. (2016). Enhancing emotional performance and customer service through human resources practices: A systems perspective. Human Resource Management Review, 26(1), 14-24.
  • Gök., G. A. (2015). “Presentable” duygusal emek: İlaç mümessillerinde duygusal emeğin işe bağlılığa etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Aralık, 10(3), 277- 300
  • Grandey, A. A. (2000). Emotion regulation in the workplace: A new way to conceptualize emotional labor. Journal of Occupational Health Psychology. 5(1), 95-110.
  • Johnson, B., ve Christensen L. (2004). Educational research: Quantitative, qualitative, and mixed approaches. Needham Heights, MA: Allyn ve Bacon.
  • Hochschild, A. R. (1983). The managed heart: commercialization of human feeling. Twentieth Anniversary Edition With a New Afterword, Berkeley: University of California Press.
  • Hochschild, A. R. (1979). Emotion work, feeling rules, and social structure. American Journal of Sociology, 85(3), 551-575.
  • Gangadharan A. (2014) Can ı smile with spırıt? Towards a process model assocıatıng work place spırıtualıty and emotıonal labor. Yayınlanmamış Doktora Tezi. University of Texas-PanAmerican 45-49.
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2014). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Kaya, D.Ş., Yüceler,A., Uludağ,A. ve Karadağ,Ş., (2017). Hasta ilişkilerinde tıbbi sekreterlerin duygusal emek ve iletişimm becerilerinin nitel olarak değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 8(19), 62-76.
  • Keçeli, S. (2019). Çalışan perspektifinden öğrenme yeteneğinin iş performansına etkisi: Sağlık sektörü örneği. Ankara: Iksad Publications.
  • Kıyat, G.B.D., Özgüleş, B., ve Günaydın, S.C. (2018), Algılanan kurumsal itibar ve işe bağlılığın duygusal emek davranışı üzerine etkisi: sağlık çalışanları örneği. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21(3), 473-494
  • Kothari, C. R. (2004). Research methodology: Methods and techniques. New Age International (P) Limited, New Delhi: Publishers (India).
  • Krueger, R. (2000). A focus groups: A practical guide for applied research. Thousand Oakz, CA: Sage Publications.
  • Kulualp,H.G. veSarı, Ö.,(2018). Duygusal emek: Okul öncesi öğretmenleri üzerine bir içerik analizi. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 14(4), 1167-1181. http://dx.doi.org/10.17130/ijmeb.2018445675
  • Kuzel, A. J. (1992). Sampling in qualitative inquiry. In B. F. Crabtrree, W. L. Miller (Eds.), Doing qualitative research (p. 33-45). Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
  • Merriam Sharen, B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber, S. Turan (Çev.) Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Morgan, D. L. (1997). Focus groups as qualitative research. Qualitative research methods series. 16. Thousand Oaks. CA: Sage Publications.
  • Morris, J. A., ve Feldman, D. C. (1996). The dimensions, antecedents, and consequences of emotional labor. Academy of Management Review, 21(4), 986-1010.
  • Oral, A. G. L., ve Köse, S. (2011). Hekimlerin duygusal emek kullanımı ile iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiler üzerinde bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(2), 463-492.
  • Seçer, H. Ş. (2005). Çalışma yaşamında duygular ve duygusal emek: Sosyoloji, psikoloji ve örgüt teorisi açısından bir değerlendirme. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 813-834.
  • Seçer, H. Ş. (2012). Duygusal emek: Teorik yaklaşımlar, işleyiş ve sonuçları. A. Keser, G. Yılmaz, S. Yürür (ed.), Çalışma yaşamında davranış: Güncel yaklaşımlar. 2. Bsm, Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Sönmez, V. ve Alacapınar, G., F. (2016). Örneklendirilmiş bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Uzuntarla, Y. (2015). Kişilik özellikleri ile empatik özellikler arasındaki ilişkide duygusal emek ve tükenmişliğin aracılık rolü: Hekimler üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: GATA. Sağlık Hizmetleri, Yönetimi Ana Bilim Dalı.
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersini Almış Öğrencilerin Klinik Rahatlık ve Endişe Durumu ile Öz Yeterlilik Algısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Birsen MUTLU, Merve AZAK, Sümeyye KALAYCI

Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Kişilik Özellikleri İle Rekreatif Faaliyetlere Katılım Engelleri İlişkisi

Ülker ÇOLAKOĞLU, Hakan ATAY, Gülseren YURCU

Kentleşme ve Ekonomik Büyümenin Çevresel Bozulmaya Etkisi: Türkiye Örneği

Nurullah ALTINTAŞ

Kültürlerarası İletişim Bağlamında Ötekileştirme Olgusunun Dijital Taşıyıcılığına Dair Netflix Dijital Televizyonu Üzerinden Bir Bakış:13 Commandments (13 Emir) Dizisi Üzerinden Göstergebilimsel Analizi

Sibel AKOVA

Örtük Çağrışım Testi’ni Türkçe’ye Uyarlama Çalışması

Ahmet Yasin ŞENYURT, Hamit COŞKUN, Ercan Selçuk ÜNLÜ

Yaşlılıkta Sosyal İzolasyon ve Yalnızlık

Ebru AKBAŞ, Gülay TAŞDEMİR YİĞİTOĞLU, Nesrin ÇUNKUŞ

Üniversite Öğrencilerinin Spora Yönelik Tutumlarinin Yaşam Kalitesi, Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi: Doğu Marmara Bölgesi Üniversiteleri Örneği

Ülkü ÇOBAN, Betül BAYAZIT, Merve UCA

İşsizlik Histerisinin Geçerliliğin Sınanması: E7 Ülkelerine İlişkin Ampirik Bir Çalışma

Yusuf BOZGEYİK

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Destekli DynEd İngilizce Öğretim Yazılımı Hakkındaki Görüşleri

Bayram GÖKBULUT

Türk Üniversite Öğrencileri Gözünde Suriye İmajı Üzerine Göstergebilimsel Bir Çalışma

Salih GÜRBÜZ