Sağlık Personeli ve Öğrencilerin Akılcı İlaç Kullanımı Üzerine Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Amaç: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımı önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir. Çalışmamız, bir eğitim araştırma hastanesindeki sağlık çalışanlarının ve öğrencilerin akılcı ilaç kullanımı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını incelemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Bu kesitsel çalışma için örneklem seçilmedi. Toplam 748 çalışma katılımcısına yüz yüze anket uygulanmıştır. Verileri tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testleri ile analiz ettik. Bulgular: Sağlık çalışanları ve öğrenciler arasında, doktorlar % 87,2 ile akılcı ilaç kullanımı konusunda en eğitimli grup olarak bulunmuştur.Ayrıca reçetesiz en çok ilaç alan, gerekli olabileceği düşüncesiyle en fazla ilaç reçetesi yazdırttıran ve gripte en çok antibiyotik kullanan grup da onlardı. Öğrenciler akılcı ilaç kullanımına ilişkin en düşük tutum ve davranış oranına sahipti. Ağrı kesici araştırmaya katılan gruplarda en çok reçete edilen ilaç olarak bulundu. En çok ilaç reçete edilen grup% 43,8 ile hemşirelerdi. Sonuç: Sağlık çalışanları ve öğrencilerde, farkındalık eğitimi, eğitimin sürekliliği ve bilginin davranışa dönüştürülmesi planlanmalı ve sağlanmalıdır.

An Evaluation of Attitudes and Behavors of Healthcare Staff and Students on Rational Drug Use

Objective: As in the whole world, in our country, too, irrational drug use is one of the importanthealth problems. Our study aimed to examine the knowledge, attitudes, and behaviors of healthcare workersand students in an educational research hospital on rational drug use. Materials and Methods: For this cross-sectional study, no sample was selected. A face-to-face questionnaire was applied to a total of 748 study participants. We analyzed the data by using descriptive statistics and chi-square tests. Results: Among healthcare workers and students, doctors were found to be the most educated group on rational drug use, with 87.2%. They were also the group, who had been taking the most drugs without a prescription, who had had a drug prescription printed the most with the thought that it might be necessary, and who had used antibiotics the most in flu. Students had the lowest rate of attitude and behavior regarding rational drug use. The analgesics were found to be the most prescribed drug in the surveyed groups. The most drug-prescribed group was nurses, with 43.8%. Conclusions: Awareness training, continuity of education, and transformation of knowledge into behavior should be planned and ensured in healthcare workers and students.

___

  • Hogerzeil HV, BarnesK, Henning RH, Kocabasoglu YE, et al. Teacher’s Guide to Good Prescribing. World Health Organization, Department of Essential Drugs and Medicines Policy, 2001.http://digicollection.org/hss/en/d/Js2292e/4.html. Erişim tarihi 25 Nisan 2020.
  • Aydın B, GelalA. Extentification of RationalDrugUseand Role of Medical Training. Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. 2012;26(1):57-63.
  • Surmelioglu N, KırogluO, Erdogdu T, Karatas Y. Precautions to Prevent Irrational Drug Use. Archives Medical Review Journal. 2015;24(4):452-462.
  • WHO, Therationaluse of drugs Report of the Conference of Experts Nairobi. World HealthorganizationGeneva, 1987.https://apps.who.int/iris/handle/10665/37174. Erişim tarihi 25 Nisan 2020.
  • WHOReport. HealthSystemsFinancing: ThePathto Universal Coverage, Achieving Better Health Outcomes And Efficiency Gains Through Rational Use Of Medicine. Technical Brief Series-Brief No 3, 2010. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44371/9789241564021_eng.pdf?sequence=1. Erişim tarihi 25 Nisan 2020.
  • Aksoy M, Alkan A, İşli F. Extentification activities of ministry of health on rational drug use.Turkish Clinics J Pharmacol-Special Topics. 2015;3(1):19-26.
  • WHO, The World Health Report: Health Systems Fınancıng. Thepathtouniversalcoverage, 2010.https://www.who.int/whr/2010/en/. Erişim tarihi 25 Nisan 2020.
  • Saygılı M, Özer Ö. An Evaluation on Knowledge, AttitudeandBehaviors of Physicians on RationalDrugUse. Hacettepe Health Management Journal. 2015;18(1):35-46.
  • Republic of Turkey. Ministry of Health.Turkish Medicines and Medical Devices Agency. Rational Antibiotic Use. https://www.titck.gov.tr/Dosyalar/Erisim/TMMDABrochure.pdf. Erişim tarihi 25 Nisan 2020.
  • Başaran NF, Akıcı A. Aspects of Physicians’ Attitudes Towards the Rational Use of Drugs at a Training and Research Hospital: A Survey Study. European Journal of Clinical Pharmacology. 2013;69(8):1581-1587.
  • Mahajan R, Singh N, Singh J, Dixit A, Jain A, Gupta A. CurrentScenario of Attitudeand Knowledgeof Physicians About Rational Prescription: A Novel Cross-Sectional Study. Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences. 2010;2(2):132-136.
  • Prosser H, AlmondS, Walley T. Influences on GPs’ Decision to Prescribe New Drug-The Importance of Who Says What Family Practice. Fam Pract. 2003;20(1):61-68.
  • Ekenler Ş, Kocoglu D. Knowledge andPractice of the Individuals on Rational Drug Use. HacettepeUniversityNursing Faculty Journal. 2016;3(3):44-55.
  • İlhan MN, Aydemir Ö, Cakır M, Aycan S. Behaviors on irrational drug use: A sample of three districts in Ankara. Turkish Public Health Journal. 2014;12(3):188-200.
  • Uskun E, UskunS, Ozturk M, Kisioglu AN. Drug use before referral to medical center. Sustained Medicine Training Journal. 2004;13(12):451-454.
  • Ozcelikay G. A Pilot Study on rational DrugUse. Ankara Faculty of Pharmacy Journal. 2001;30(2):9-18.
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2459-1467
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Oğuz KARABAY
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bariatrik Cerrahinin Beslenme Okuryazarlığı Üzerine Etkisi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması

Pınar YILMAZ, Meryem YILMAZ

Gebelikte Sigara Kullanımının Prenatal Bağlanmaya Etkisi

Filiz ÖZÇOBAN, Hacer YALNIZ DİLCEN, Serap KAYNAK, Nesibe UZEL

Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi

Gülgün DURAT, Gümrah ATMACA, Bedia TARSUSLU, Atila EROL, Zuhal EDİN, Merve KELEŞ

Sağlık Araştırmalarında Matematik Model Kullanımı

Emine YAYLALI

Kadınlarda Menstruasyon Döngüsüne Bağlı Olarak Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümlerdeki Değişikliklerin Araştırılması: Kesitsel Bir Çalışma

Hilal HIZLI, Şule KIYAK, Ahsen Fulya ERTOSUN, İlkay ERYILMAZ, Parikhonum GASANOVA

Gebelerde Sağlıklı Yaşam Davranışlarının ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

HANDAN ÖZCAN, Tuğçe POLAT, Mücahid YILMAZ, Arif ÖZTÜRK, Tolga AYDOĞAN

Bir Tıp Fakültesi Hastanesinde Görev Yapan Hekimlerin COVID-19 Enfeksiyonu ile İlgili Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi, Türkiye’den Online Kesitsel Bir Çalışma

Ayşe Ferdane OGUZONCUL, Osman KURT, S. DEVECİ

Yoğun Bakım Ünitesinde Tedavi Gören Hastaların Algıladıkları Çevresel Stresörlerin Uyku Kalitesine Etkisi

Ayşegül GENCER, Azime KARAKOÇ KUMSAR

COVID-19 Şüphesi Olan Çocuklarda Gastrointestinal Sistem Tutulumu: Türkiye’ den Tek Merkez Deneyimi

Esra POLAT, Elif EROLU, Gozde ERCAN ZEYBEK, Aysun BOGA, Gülbahar YURDUSEVER, İlkay ÖZGEN, Ahmet GÖKSU

Kandidemi Oolgularında Candida türlerinin Dağılımı ve Sağ kalıma Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi

Aziz Ahmad HAMİDİ, Cüneyt KURU