SAKARYA İLİNDEKİ İLKOKUL 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN VE ÇEVRESİNİN DİNLEDİĞİ MÜZİK TÜRLERİNİN CİNSİYET DEĞİŞKENİNE GÖRE İNCELENMESİ

SAKARYA İLİNDEKİ İLKOKUL 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN VE ÇEVRESİNİN DİNLEDİĞİ MÜZİK TÜRLERİNİN CİNSİYET DEĞİŞKENİNE GÖRE İNCELENMESİ

Genel anlamda müzik dinleme alışkanlıkları, kalıtımsal faktörler, çevrenin etkisi, popüler kültür ve kültürel etkileşimler tarafından şekillenmektedir. Bu etkileşimlerin oluşması müzik dinleme alışkanlıkları üzerinde kendisini hissettirerek karşımıza araştırılması gereken bir konu olarak çıkmaktadır. Bu çalışmada, ilkokul öğrencileri üzerinde popüler kültürün etkileri, çevresel etkenler ve müzik eğitiminin, müzik dinleme alışkanlıkları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Sakarya ilinde ilkokula devam eden 100 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu uygulanmıştır. Veriler frekans (f) ve yüzde (%) değerleri olarak tablolaştırılmıştır. İncelemeler sonucunda öğrencilerin ve çevrelerinin dinledikleri müzik türlerinin, kendi kültürel değerleri dışında gelişme gösterdiği görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında bazı önerilere yer verilmeye çalışılmıştır.

___

  • Aydoğan, Y. ve Gürsoy, F. (2007) Müzik Dinleme Alışkanlıklarının ve Bazı Değişkenlerin Lise İkinci Sınıf Öğrencilerinin Sürekli Kaygı Düzeyleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 1, ss, 59-67.
  • İlyasoğlu, E. (2009) Zaman İçinde Müzik, İstanbul: Remzi Kitabevi
  • Karasar, N. (1999) Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kocabaş, A. ve Selçioğlu, E. (2006) İlköğretim Okulları 4. ve 5. Sınıflarında Müzik Dersinin Gerçekleşme Düzeyi ve Öğrencilerin Beklentilerine İlişkin Görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 19, Sayfa 56-66.
  • Öz, B. N. (2001) İnsanın Kültürel Gelişiminde Müzik Eğitiminin Önemi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 1, Sayfa 101-106.
  • Özmenteş, S. (2012) İlköğretim Öğrencilerinin Evdeki Müziksel Ortamları, Müzik Dersine Yönelik Tutumları ve Kişisel Değişkenleri Arasındaki İlişkiler, Eğitim ve Bilim Dergisi, Sayı 163, Sayfa 53-66.
  • Say, A. (1997) Müzik Tarihi, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Sağır, A. ve Öztürk, B. (2015) Sosyolojik Bağlamda Müzik ve Kimlik: Karabük Üniversitesi Örneği, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayfa 121-154.
  • Şendurur, Y. ve Barış, A. D. (2002) Müzik Eğitimi ve Çocuklarda Bilişsel Başarı, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 1, Sayfa 165-174.
  • Şahin, A. ve Toraman, M. (2014) İlköğretim Müzik Dersine Yönelik Veli ve Öğrenci Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 1, Sayfa 329-345.