ORYANTALİZM ETKİSİ ALTINDA OPERA: GIACOMO PUCCINI’NİN MADAME BUTTERFLY OPERASI ÖRNEĞİ

Bu makale birçok alanda karşımıza çıkan oryantalizm konusunun sanat alanına etkilerini irdelemek üzere hazırlanmıştır. Araştırma opera alanında önemli bir yeri olan Giacomo Puccini’nin Madame Butterfly operası üzerinden ele alınmıştır. Çalışma nitel yönteme bağlı kaynak tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Puccini’nin bu eseri Batılı erkekler ve Doğulu kadınlar üzerinden anlatılmaktadır. Puccini’nin müziğinde Japon ezgileri, Batı Müziği ezgileri ile karıştırılmış şekilde duyulmaktadır. Karakterleri aşırı dramatik olarak verilen operada doğu insanlarını aşağılayan ve onları güçsüz gören bir betimleme sunmaktadır. Ancak oryantalizm yalnız müzikal bir alanda kullanılan öğe değil, sosyo-politik bir durumdur. Batının kendine göre mistik ve bilinmez olan ‘’ötekiyi’’ betimleme olarak kullandığı bir araçtır.‘’Oryantalizm’’ bir diğer anlamı ise şarkiyatçılıktır. Şark kelimesinden de anlaşılacağı üzere doğu kökenli bir söylemdir. Colombia Üniversitesi Profesörü Edward Said bu alanda önemli ve etkili çalışmalara yer vermiştir. Bu konu üzerine 1978 yılında çıkartmış olduğu ‘’Oryantalizm’’ isimli kitabı önemli bir kaynak olarak literatüre geçmiştir. 18. yüzyılın sonlarında sanayi devrimi ile Batılı ülkeler ekonomik olarak güçlenmeye başlamaktadır. Bu durumun Doğu üzerinde daha fazla merak ve keşif duygusu doğurmasından dolayı Batılı ülkeler doğu ülkelerine araştırmacı yazarlar ve gezginler göndererek bilgi toplamaya başlamışlardır. Çalışmanın sonucunda, Madame Butterfly Operası, oryantalist bakış açısını ortaya çıkartmak amacıyla ele alınmıştır. Diğer sanat alanlarında olduğu gibi oryantalizm, kendisini müziğin önemli bir yan dalı olan opera sanatında da gösterebilmektedir. Bu bağlamda Madame Butterfly Operası, oryantalist bakışın önemli bir aracı olarak dikkat çekmektedir. Bu opera Batı Dünyasının, Doğu dünyasını tasvirinin müzik ve opera alanında simgeleşmiş hali olarak görülmüştür.

OPERA UNDER THE INFLUENCE of ORIENTALISM: GIACOMO PUCCINI’S MADAME BUTTERFLY OPERA AS an EXAMPLE

This article has been prepared to probe the influences orientalism has on art related subjects which we often come across. The research has been told and worked through Giacomo Puccini’s Madame Butterfly opera which holds a great importance in its area. This piece of Puccini is told by addressing Western men and Eastern women. You can hear Japanese melodies mixed with the Western Music Melodies. In the mentioned opera, which has a very drastically dramatic way of introducing its characters, the eastern people are downgraded and often reflected as weak. Whereas, orientalism is not only a musical term but also a socio political situation.  It is a way for the west to explain ‘’the others’’ which seem mystical and unexplainable to it. Orientalism also withholds a more distinct meaning where it specifically addresses the culture of the Eastern people which can be understood from the roots of the word that is orient. Edward Said, a professor in Colombia University, is undoubtedly the owner of the most efficient and most important work upon the matter regarding the subject. His book, which has been published in 1978, ‘’Orientalism’’ is a great part of literature standing as an accepted resource. In the late 18th century the Western countries begin to strengthen economically by virtue of the Industrial Revolution. Through this new layout curiosity upon the East and the will to explore it more deeply start to increase and the Western countries commence to gather information about the area by sending researchers, journalists and travelers. As a conclusion for the work, Madame Butterfly Opera, has been taken under scope to show its orientalist view. As can be seen in different aspects of art, orientalism has also proven its significance in opera, an important part of music. Under such terms, Madame Butterfly proves its importance and takes the spotlight on being an important means of orientalist view. This opera is seen as a symbol of the Western view on the Eastern world.

___

  • Ayazlar, F. Ö. (2007). Verismoda Oryantalizm Etileri ve Madama Butterfly Operası, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBE.
  • Beyarslan, A. (2006). Operada Gerçekçilik, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBE.
  • Düzalan, Ç. (2014). 19. YY İtalyan Opera Buffa’sı ve Don Pasquale Operası, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi GSE.
  • Fidan, H. (2011). Giacomo Puccini ‘nin Il Tabarro Operası, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi SBE.
  • Kazancıoğlu, M. A. (1999). Operada Verismo ve La Traviata, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi GSE.
  • Köse, M.-Küçük, M. (2015). Oryantalizm ve ‘’Öteki’’ Algısı, Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi, Cilt: 1 Sayı: 1, 107-127.
  • Kula, O. B. (2011). Batı Edebiyatında Oryantalizm ve Türk İmgesi-II, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Said, W. E. (2013). Şarkiyatçılık Batı’nın Şark Anlayışları, Berna ÜLNER (Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  • Sarıarslan, M. (2016). The Issue of Orientalism in Giacomo Puccini’s Madame Butterfly and David Henry Hwang’s M. Butterfly, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. Volume 11/10, 501-512.
  • Turan, N. K. (2014). Şarkın Oryantalleştirilmesinde Müzik, Evrensel Kültür Dergisi, Sayı: 276, 17-22.