Kamuda Yenilik: İstanbul’daki Kamu Kurumları Üzerinden Bir Araştırma

Bu çalışma kamuda yeniliğin amaçlarını, itici güçlerini ve önündeki engelleri belirlemeyi ve İstanbul’dakikamu kurum ve kuruluşlarının yenilik alanındaki mevcut durumlarını ortaya koymayı hedeflemektedir.Bu amaçla geliştirilen anket formu İstanbul’daki kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilerekcevaplamaları istenmiştir. En çok gerçekleştirilen yenilik türünün hizmet yeniliği olduğu ve büyükkurumların küçük kurumlara göre daha yenilikçi oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Yenilik faaliyetlerininsadece %17’si işbirliği yapılmaksızın kurum bünyesinde gerçekleştirilirken, en çok işbirliği özelsektör ile yapılmıştır. Kurumların %31,5’inin yürüttükleri yenilik faaliyetleri ya da projeleri için finansaldesteklerden yararlanırken, genç personele sahip kurumların desteklerden daha fazla yararlandığıbelirlenmiştir. Yenilik faaliyetlerinde bilginin kaynağı olarak kurum içi kaynakların kurum dışı kaynaklarakıyasla daha önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Benzer bir durum yenilik faaliyetlerininarkasındaki itici güçlerin değerlendirilmesinde de ortaya çıkmaktadır. Kamuda yeniliğin önündekiengellerin başında kurumlarda yeniliği destekleyen ödül ve teşvik mekanizmalarının olmamasıgelmektedir. Kamu kurumlarında uzun vadeli plan yapmanın zorluğu, bürokratik idari yapılanma vefinansal kaynakların yetersizliği, yeniliğin önündeki diğer başlıca engeller olarak karşımıza çıkmaktadır.Kamu kurumlarında yeniliğin çoğunlukla kamu hizmetlerinde etkinliğin artırılması, hizmet kalitesininve kullanıcı memnuniyetinin artırılması ve idari işlem yükünün azaltılması amaçlarıyla gerçekleştirildiğisonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Akçomak, S. (2009). Kamu Sektöründe İnovasyon Hangi Ölçüde?. http://bilgicagi.com/kamusektorunde- inovasyon-hangi-olcude/ (12 Aralık 2015)
  • Almus, M. and Czarnitzki, D. (2003). The effects of public RandD subsidies on firms’ innovation activities: the case of Eastern Germany, Journal of Business and Economic Statistics. 21(2), 226–236.
  • Arpacı, İ. (2011). Kamu Kurumlarında Teknolojik İnovasyon ve İnovasyon Politikası. ODTÜ Gelişme Dergisi, 38(Ağustos): 111-123.
Öneri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0845
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi