IMPORT SUBSTITUTING INDUSTRIALIZATION STRATEGY AND LESS DEVELOPED COUNTRIES WITH A PARTICULAR REFERENCE TO TURKEY

Bu çalışmanın amacı ithal ikameti sanayileşmenin az gelişmiş (gelişmekte olan) ülkeler açısından incelenmesi ve Türkiye'de 1960-1975 arası uygulanan stratejinin kısa bir değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Gelişmekle olan ülkelerin en temel amacının sanayileşme olduğunu söylemek mümkün. Sanayileşmeyi sağlamanın yollarından bir tanesi ithal ikameli sanayileşme stratejisi olmaktadır. Bu stratejinin başlıca enstrümanları korumacılık ve yerli üretimin teşvikidir.

___

  • [1] -Barkey, Henri J., The State and industrialization Crisis in Turkey, 1990.
  • [2] -Grabowski, Richard, "import Substitution, Export Promotion, and the State in Economic Development," The Journal of Developing Araes, no.28 (July 1994).
  • [3] -Hirschman, Albert O., "The Turn to Authoritarianism in Latin America and the Search for its Ecoomic Determinants," in David Collier ed. The New Authoritarianism in Latin America, (Princeton: Princeton University Press, 1979).
  • [4] Ceyhun, Fikret, "Development of Capitalism and Class Struggles in Turkey," in Power and Stability in the Middle East, ed. Berch Berberoğlu(London: Zed Press, 1989).
  • [5] -Keyder, Çağlar, State and Class in Turkey: A Study in Capitalist Development, (London: Verso, 1987).
  • [6] -Pamuk, Şevket, "İthal İkamesi, Döviz Darboğazları ve Türkiye, 1947-1979," in Boratav, Keyder and Pamuk. Kriz Gelir Dağılımı ve Türkiye'nin Alternatif Sorunu, 1987.