GÖNEN DOLAYINDA GÖZLENEN ÇEVRE SORUNLARINA COĞRAFİ BİR YAKLAŞIM

Güney Marmara Havzaları'nın en batısında bulunan Gönen Ovası insanların yaşaması için uygun coğrafi şartlar taşımaktadır. Başta iklim olmak üzere; uygun topografya şartlan, yeraltı ve yerüstü suyu zenginliği geniş verimli tarım alanlan, kolay ulaşım imkanları gibi özellikler bölgede nüfus yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bu nedenle havzada nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bulunmaktadır. (Türkiye ortalaması 1994 sonu itibarıyla 78 olup, Gönen Havzası’nda ise km^ ye 140 kişi düşmektedir). Bu yoğunluk ova kesiminde daha da artmaktadır. Bölgenin yerleşime uygun bu şartlan arazi-insan ilişkileri ve arazi kullanımı (land use) açısından bazı önemli çevre problemleri meydana getirmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Gönen, Çevre, Sorun

___

  • ALSAN ve diğerleri,( 1983) 5 Temmuz 1983 Biga Depremi ve artçı deprem etkinliği. Bayındırlık ve İsk. Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uyg.Genel Müd.Deprem Araşüıma Dairesi Başk. Deprem Araştırma Bülteni, Sayı 46. Ankara.
  • EFE, R. (1993) Marmara Denizi Güneyinde, Karabiga-Tahirova arasındaki kıyı kesiminin Çevresel Jeoorfolojisi. Türk Coğrafya Kurumu. Türk Coğrafya Dergisi, Sayı 28. s.285-307.İstanbul.
  • ERENTÖZ, C. (1964) 1964 Manyas Depremi M.T.A. Dergisi Sayı 63, s. 1-4, Ankara.
  • ERİNÇ, S. (1957) Türkiye'de Akarsu Rejimlerine Toplu Bakış. T.Coğrafya Dergisi, Sayı 17, s.93-117. İstanbul.
  • MATER, B. (1993) Marmara Bölgesinde kara kaynaklı deşarjların dağılımı ve kullanılabilir deniz alanan. Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği Eğitim Semineri. Çanakkale.