DEÜ-UA HASTANESİ YERLEŞİM DÜZENİNİN İNCELENMESİ

Hastaneler pek çok fonksiyonel bölümden oluşan çok katlı hizmet üniteleridir. Etkin ve verimli çalışabilmelerinde, uygun tasarlanmış hasta akışlarının ve yerleşim planlarının önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama (DEÜ-AU) Hastanesindeki yerleşim düzeni, hasta akışları dikkate alınarak incelenmiştir. Endüstriyel tesislerin yerleşimini incelemede kullanılana benzer bir analitik modelden hareketle hastalar için Teorik Ağırlıklı Ortalama Yürüme Mesafesi (TAOYM) hesaplanmıştır. Temel performans ölçütü olarak, TAOYM, hastanelerin akış ve yerleşim esaslı performanslarını ölçmede, farklı akış/yerleşim seçeneklerini ve kendi operasyonel performanslarını benzer kuruluşlarla karşılaştırmada kullanılabilecek bir ölçüttür. DEÜ-AU hastanesi yerleşiminde TAOYM üzerinden %7,54 bir iyileştirme potansiyeli bulunmuştur. Ancak böyle bir çalışmanın kuruluş aşamasında yapılması durumunda mevcut durumun ortaya koyduğu bazı mimari kısıtların ortadan kalkmasıyla çok daha iyi yerleşimlere ulaşmanın olası olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada akış esaslı bir değerlendirmenin hastane ortamındaki geçerliliği belirtilmiş, uygulamada karşılaşılan güçlükler vurgulanmıştır.

___

  • [1] Butler, T.W.; Karwan, K.R. & Sweigart, J.R. (1992). Multi-level Strategic Evaluation of Hospital Plans and Decisions. Journal of Operational Research Society, 43(6), 665-675.
  • [2] Bennett, J.C. & Worthington, D.J. (1998). An Example of a Good but Partially Successful OR Engagement: Improving Outpatient Clinic Operations. Interfaces, 28(5), 56-69.
  • [3] Elsbatch, K.D.; Sutton, R.I. & Principe, K.E. (1998). Averting Expected Challenges Through Anticipatory Impression Management: A Study of Hospital Billing. Organization Science, 9(1), 68-86.
  • [4] Verheyen, P. (1998). The Missing Link in Budget Models of Nonprofit Institutions: Two Practical Dutch Applications. Management Science, 44(6), 787-800.
  • [5] Tompkins, J.A.; White, J.A.; Bozer, Y.A.; Frazelle, E.H. & Tanchoco, J.M.A. (2003). Facilities Planning. 3rd Ed. New York: John Wiley and Sons, Inc.
  • [6] Bozer, Y.A.; Meller, R.D. & Erlebacher, S.J. (1994). An Improvement-type Layout Algorithm for Single and Multiple-floor Facilities. Management Science, 40(7), 918- 932.
  • [7] Meller, R.D. & Bozer, Y. (1992). Solving The Facility Layout Problem with Simulated Annealing. Working Paper. Department of Industrial and Operations Engineering, The University of Michigan.
  • [8] Grajo, E. (1995). Strategic Layout Planning and Simulation for Lean Manufacturing: A LayOPT^ Tutorial. Proceedings of the 1995 Winter Simulation Conference, Arlington, Virginia, 510-514.
  • [9] Bayraktar, E. (1996). LayOPT™ ile Fabrika Yerleşim Düzenlerinin Hazırlanması ve Bir Uygulama. Makina Magazin, 8, 72-77.