A POWERFUL MANAGERIAL FUNCTION: COACHING

Bu çalışmanın amacı iş dünyasında ayakta kalabilmenin gereklerinin sürekli değiştiği günümüz dünyasında uzun vadede bunu başaracak işletmelerin, öğrenmeye açık işletmeler olacağını vurgulamaktır. Bu tür işletmeler her kademede çalışan insangiicünün öğrenme yoluyla kendini geliştirebileceği, yenileyebileceği, iş başarısını artırabileceği işletmelerdir. Bu anlamda deşündüğiimüzde işletmedeki geleneksel yönetim ve yönetici kavramının dışına çıkmamız gerekmektedir. Günümüz modern işletmelerinde, yönetici klasik işlevleri olan planlama örgütleme, yürütme, uyumlaştırma ve kontrol işlevlerinin dışında, aynı zamanda bir eğitmen gibi de hareket edebilmelidir. Yöneticinin bu işlevini, takımını başarılı kılmak için onlara sürekli yeni oyun kuralları öğreten, taktikler veren, motive etmek suretiyle takım ruhunu ayakta tutmaya çalışan bir futbol ya da basketbol koçunun işleviyle özdeşleştirebiliriz. Yönetici, işletme yönetiminde işgörenlerine karşı bir koç gibi davranırken, gerçekleştirmesi gereken temel görevleri işgörenleri eğitmek ve onları başarı güdüsü ile donanmış, kendilerine güvenen ve mevcut performanslarının üzerine çıkabilecek nitelikte bireyler haline getirmektir. Tabi ki bu amaçları gerçekleştirebilmek için koçun güvenilir, işgörenler tarafından kabul görmüş ve onların üzerinde işletme amaçlarına bağlılık yaratabilecek nitelikte bir kişi olması ve birtakım bireysel özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Managerial Function, Coaching

___

  • [1] -Hodgetts. R„ Küratko. D.; Management. 3rd Edition. Harcourt Brace Jovanovich Pub.. 1991, pp.3-7.
  • [2] -Moorhead .G.. Griffin R.: Organizational Behavior, 3rd Edition. Houghton Mifflin Co.,1992. pp.747- 748.
  • [3] -Longman Dictionary of Business English.
  • [4] -MacDonald, A., K.esse.1 V.. Fuller J.:"Self Disclosure and Tvvo Kinds of Trust" Psychological Reports,30. 1972. pp. 143-148.
  • [5] -Rotter, .1.; "A New Scale For The Measurement Of Interpersonal Trust", Journal of Personality.35. 1975, pp. 651-655.
  • [6] -Rosenthal, R.;“On The Social Psychology of the Self- Fulfilling Prophecy”, MSS Modular Publications, Modüle 53, 1974. pp. 1 -28.