Mesane rüptürü: 48 olguluk deneyim

Mesane rüptürü yaygın olmayan, fakat genellikle önemli morbidite ve mortalite ile birlikte görülen bir yaralanmadır. Bu araştırmada mesane rüptürü nedeniyle tedavi edilen 48 olgunun klinik, radyolojik ve cerrahi bulguları değerlendirildi. Olguların %75 inde etyolojik faktör motorlu araç kazaları iken, 45 olguda künt ve, 3 olguda delici yaralanma vardı. Kırkbeş olguda mesane rüptürü retrograd sistografi veya İVP ile gösterildi. Kalan 3 olgu radyolojik inceleme yapılmadan acil eksplorasyona alındı. Ekstraperitoneal, intraperitoneal ve kombine intraperitoneal ve ekstraperitoneal rüptürler sırasıyla olguların %58.3, %33.3 ve %8.3'ünde saptandı. Ekstraperitoneal, intraperitoneal ve kombine mesane rüptürlerinin sırasıyla %93.0, %18.8 ve %100.0'ünde pelvis kemiklerde kırık vardı. Küçük ekstraperitoneal rüptürlü 2 olgu sadece üretral kateter drenajı ile tedavi edilirken, 46 olguya cerrahi tedavi uygulandı. Yüzde 42'sinde ek organ yaralanması da bulunan olguların 5 (%10.4)'i kaybedildi. Sonuç olarak şiddetli alt karın travmalı olgular ve pelvis kırığı olan bütün olgularda ürolojik yaralanma mutlaka değerlendirilmelidir. Retrograd sistografi en doğru tanı yöntemidir. Küçük ekstraperitoneal rüptürler sadece sonda drenajı ile tedavi edilebilir. Mesane rüptürlü, olgularda ölümler sıklıkla ek organ yaralanmalarına bağlı gelişmektedir.

Bladder rupture: Experience in 48 cases

Bladder rupture is an uncommon injury, but it usually implies significant associated morbidity and mortality. In this study, the clinical, radiological and surgical findings of 48 cases managed for their bladder rupture were evaluated. While the etiologic factors of the ruptures were owing to motor vehicle accidents in 75% of cases, there were 45 non-penetrating, 3 penetrating injuries. Bladder ruptures were demonstrated by retrograde cystography or intravenous pyelography in 45 cases. Remaining 3 cases underwent emergent exploration without radiological investigation. Extraperitcpeal, intraperitoneal and combined intraperitoneal and extraperitoneal ruptures were noted in 58.3%, 33.3% and 8.3% of the cases respectively. Associated pelvic fractures were also present in 93%, 18.8% and 100% of cases with extraperitoneal, intraperitoneal, and combined ruptures respectively. While 2 patients with a small extraperitoneal rupture were treated with urethral catheter drainage only, 46 of the patients were treated surgically. Associated organ injuries were present in 42% of the cases and 5 (10.4%) of them were died. In conclusion, the presence of urologic injury must be considered in cases with severe lower abdominal trauma and in all patients with pelvic fracture. The most accurate diagnostic technique for bladder rupture is retrograde cystography. Deaths frequently occur owing to associated organ injuries in patients with bladder rupture.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Dergisi (. Journal of Experimental and Clinical Medicine)-Cover
  • ISSN: 1300-2996
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erişkinlerde respiratory syncytial virus (RSV) nötralizan antikor prevalansının araştırılması

Murat ÖZSAN, Aykut ÖZKUL, A. Tevfik CENGİZ

İntraservikal prostaglandin E2 (PGE2) uygulanan olgularda umblikal ve uterin arter Doppler bulguları ve prognozu belirlemedeki önemi

Atilla ÇANKAYA, Ateş KARATEKE, Özhan TURAN, Mustafa SEVEN, kadir SAVAN

Skafoid nonunionlarının iliak kemik grefti ve Herbert vida fiksasyonu ile tedavisi

YILMAZ TOMAK, T. Nedim KARAİSMAİLOĞLU, Köksal TİLKİ, Bülent DİRİ, Nevzat DABAK, Alper ANDAÇ

Üreterde primer transizyonel hücreli karsinom ( Beş olgu sunumu )

Levent YILDIZ, Filiz KARAGÖZ, İlkser AKPOLAT, Oğuz AYDIN, Sacit YILDIZ

Mesane rüptürü: 48 olguluk deneyim

RAMAZAN AŞCI, Recep BÜYÜKALPELLİ, ŞABAN SARIKAYA, Acun SAYLIK

Ortaokul ve lise öğrencilerinde obezite prevalansı ve predispozan faktörler

Recep SANCAK, Cihad DÜNDAR, Mehmet TOTAN, Mahmut ÇAKIR, Tevfik SUNTER, Şükrü KÜÇÜKÖDÜK

Treatment of tuberculous and nontuberculous psoas abscesses with percutaneous catheter drainage

Murat DANACI, Ümit BELET, HÜSEYİN AKAN, Mustafa Bekir SELÇUK, T. Nedim KARAİSMAİLOĞLU, Ersan ELÇİM, Murat BAŞTEMİR

Yenidoğan sepsisinde serum C-reaktif protein, tümör faktör-alfa ve intersellüler adezyon molekülü-1 düzeyleri

Cüneyt KALFA, Mehmet TOTAN, Recep SANCAK, Şükrü KÜÇÜKÖDÜK

İnterferon tedavisi sırasında subakut tiroidit gelişen kronik hepatit C olgusu

Mustafa SÜNBÜL, Hakkı KAHRAMAN, Cafer EROĞLU, Hakan LEBLEBİCİOĞLU, Teoman ÇINAR

Kanül tipinin ve immobilizasyonun spinal anestezi sonrası başağrısına etkisi

Tuna ERİNÇLER, Nurettin LÜLECİ, idil TEKİN, Remziye GÜL, Ahmet TUTAN