DERS ÇİZELGELEME PROBLEMİNİN MELEZ GENETİK ALGORİTMALAR İLE PERFORMANS ANALİZİ

Ders çizelgelemenin oluşturulması, eğitimin aksamadan yapılabilmesi ve sonuçlarının değerlendirilebilmesi için gerekli olan en önemli hizmetlerden biridir. Ders programları belirli kısıtlar altında derslerin, uygun dersliklere ve zaman dilimine atanmasını sağlayan çizelgelerdir. Genel ders çizelgeleme problemi NP-zor (Non polinominal – zor) sınıfındadır. Bu nedenle bu problemlerin çözümünde deterministik yöntemler başarılı olamamaktadır. Bu çalışmada, eğitimde zamanlama konusunun alt bölümü sayılabilecek ders programlarının verimliliğinin arttırılması için yapay zeka yöntemlerinden biri olan genetik algoritma kullanılarak, ders programı hazırlayan ve optimize eden bir yazılım programı geliştirilmiştir. Daha etkin bir eğitim ve öğretim sağlamak için geliştirilen yazılım programı, eğitim ve öğretim verimliliği ve ders ağırlığını kriter olarak kullanmaktadır.

Ders Çizelgeleme Probleminin Melez Genetik Algoritmalar İle Performans Analizi

Constitution of course scheduling is one of the most important services that are necessary for performing the education without interruption and assessing the results. Course programs are schedules that assign courses to appropriate classrooms and time pieces under certain constraints. General course scheduling problem is NP-hard. Therefore; the solution of these problems do not succeed by deterministic methods. In this study, for increasing the efficiency of course programs that can be regarded as sub-section of the issue of timing in education, a software program is developed that establishes and optimizes the course program by using genetic algorithm which is one of artificial intelligence methods. The software developed in order to ensure more effective education and training use education and training productivity and the weight of the course as a criteria.

___

  • Carter, M. W. ve Laporte, G. , 1998, “Recent Developments in Practical Course Timetabling”, In Selected Papers From the Second international Conference on Practice and Theory of Automated Timetabling II (August 20 - 22, 1997), Burke, E. K. ve Carter, M. W., Eds. Lecture Notes In Computer Science, (1408); 3-19, Springer-Verlag.
  • Glover, F. (1989), “Tabu Search – Part I”, ORSA Journal on Computing 1; 190-206.
  • Glover, F. (1990), “Tabu Search – Part II”, ORSA Journal on Computing 2; 4-32.
  • Glover, F. and M. Laguna (1993), "Tabu Search," Modern Heuristic Techniques for Combinatorial Problems, C. Reeves, ed., Blackwell Scientific Publishing; 70-141. Grefenstette, J.J. (1986), “Optimization of Control Parameters for Genetic Algorithms,” IEEE Trans. on Systems, Man, and Cyb., (16), No. 1; 122-128.
  • Karaboğa, D. (2004), Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları, İstanbul, Atlas Yayın Dağıtım.
  • Kirkpatrick, S. Gelatt , D. ve Vecchi, M. P. (1983), “Optimization by simulated annealing”, Science, (220), No.4598; 671-680.
  • Kulluk, S., Türkbey, O., (Haz.15-18, 2004), "Tesis yerleşim problemleri için bir genetik algoritma”, YAEM’2004-Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği XXIV. Ulusal Kongresi, Çukurova Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümleri ve Yöneylem Araştırması Derneği, Bildiriler kitabı; 503505, Adana, Türkiye.
  • Metropolis, N. , Rosenbluth, A.W., Rosenbluth, M.N., Teller, E. (1953), “Equation of State Calculations by Fast Computing Machines”, Journal of Chemical Physics, (21), No.6; 1087-1092.
  • Nabiyev, V.V. (2005) , Yapay Zeka Problemler - Yöntemler – Algoritma, Ankara, Seçkin Yayıncılık.
  • Nehi, H. M. Gelareh, S. (2007), “A survey of meta-heuristic solution methods for the quadratic assignment problem”, Appl. Math. Sci.Online Edition, (1), No.46; 229323
  • Özdağlar, D., Benzeden, E. Ve Kahraman A.M. (2006), “Kompleks Su Dağıtım Şebekelerinin Genetik Algoritma ile Optimizasyonu”, İMO Teknik Dergi, (253); 3851 -3867.
  • Palamutçuoğlu, B. T. (2008), Üretim Ve Hizmet Planlamasında Çizelgeleme Problemlerinin Yöneylem Teknikleriyle Çözümü : Ders Ve Sınav Programlarının Optimizasyonu Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Schaerf, A., 1995, "A Survey of Automated Timetabling (Technical Report CS-R9567)" , Armsterdam, Centrum voor Wiskunde en Informatika-CWI, The Netherlands.
  • Yiğit, V., Aydın, M. E., Türkbey, O., (2006), "Solving large-scale uncapacitated facility location problems with evolutionary simulated annealing", International Journal of Production Research, (44), No. 22; 4773-4791.
  • Yiğit, V., Türkbey, O. (2003), “Tesis Yerleşim Problemlerine Sezgisel Metodlarla Yaklaşım”, Gazi Üniv.Müh.Mim.Fak.Dergisi, (18), No.4; 45-56.
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6931
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

9-11 Yaş Arası İlköğretim Öğrencilerinin Ailedeki Satın Alma Kararlarına Etkileri: Karabük Şehir Merkezinde Bir Araştırma

Ali Çağlar ÇAKMAK, Merve ÇAKIR

Menü Analizinde Geleneksel ve Çağdaş Yöntemlerin Karşılaştırılması

Levent KOŞAN

Ekonomik Büyümenin Belirleyicilerinden Biri Olarak Beşeri Sermaye: Yükseköğrenimin Türkiye Ekonomisi İçin Önemi

Şerife ÖZŞAHİN, Zeynep KARAÇOR

Türkiye Muhasebe Standartları – 11 İnşaat Sözleşmeleri Standardının İncelenmesi ve Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Geçiş Sürecinde Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt İşleri Uygulama Çalışması

Vedat ACAR

Bütünleşik Üretim Planlamasının Hedef Programlamayla Optimizasyonu ve Bütünleşik Üretim Planlamasının Hedef Programlamayla Optimizasyonu veDenizli İmalat Sanayiinde Uygulanması

Arzu ORGAN, İrfan ERTUĞRUL, Seçil GÜLEÇ GÜREL

Türk Havayolu İşletmelerinin Web Sitelerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma

Nuriye GÜREŞ, Seda ARSLAN, Ramazan YALÇIN

Üniversitede Eğitim Görmekte Olan Öğrencilerin Reklamlara Karşı Tutum ve Davranışları Üzerine Kırgızistan’da Ampirik Bir Araştırma

M. Asıf YOLDAŞ, Çağrı ERGEZER

Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nın Bilinirlik Düzeyi Üzerine Kahramanmaraş’ta Bir Alan Çalışması

Zeynep HATUNOĞLU, Mahmut UÇAKTÜRK, Mustafa KILLI

Yükseköğretimde Çevre Eğitiminin Çevre Bilinci Oluşumuna Etkisi: Niğde Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Örneği

Selim KILIÇ

2008 GLOBAL EKONOMİK KRİZİNİN ÖNCÜ GÖSTERGELERİ VE ÜLKELER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Metin AKTAŞ, Bünyamin ŞEN