CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE DEVLET DENETLEME KURULUNUN İDARİ DENETİMDEKİ ROLÜ

Anayasasında demokratik bir hukuk devleti olarak nitelenen Türkiye Cumhuriyetinin önemli kurumlarından biri olan Devlet Denetleme Kurulu, işlev olarak bazı kurum ve kuruluşların idare tarafından dış denetimini gerçekleştirmek üzere varlık göstermektedir. Bu çalışmada Devlet Denetleme Kurulunun 1982 Anayasasında kurgulanan mevcut durumu ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki konumu değerlendirilmektedir. İnceleme sonucunda parlamenter sistem içerisinde sembolik yetkileri bulunan Kurumun, 2017 Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yapısına uygun bir şekilde yetkilerinin arttığı ve görev alanının genişlediği tespitini yapmak mümkündür.

___

  • AKYILMAZ Bahtiyar, Murat Sezginer, Cemil Kaya, Türk İdare Hukuku, Ankara, 2016. COŞKUN Bayram, ‘‘Türk Kamu Yönetiminde İdari DenetimSüreci ve Bu Süreç İçinde Ortaya Çıkan Sorunlar’’, Türk İdare Dergisi, S.437, Mart 2003. EREN Abdurrahman, Ulusal İnsan Hakları Kurumları, İstanbul, 2012. EROĞUL Cem, ‘‘Cumhurbaşkanının Denetim İşlevi’’, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, C.3, S.3, No:1-2, Mart-Haziran 1978. ERYILMAZ Bilal, ‘‘Kamu Bürokrasisinin Denetlenmesinde Yeni Gelişmeler’’, Türk İdare Dergisi, S.402, Mart 1994. GÖZLER, Kemal, Türk Anayasa Hukuku Dersleri, Bursa, 2016. KAHRAMAN Mehmet, ‘‘Hukuk Devletine Katkıları Bakımından Kamu Denetçiliği’’, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.8, S.16, 2011. KESTANE, Doğan, ‘‘Çağdaş Bir Denetim Organizasyonu Olarak Ombudsmanlık’’ Maliye Dergisi, S.151, Temmuz-Aralık 2006, KULUÇLU, Erdal, ‘‘Yönetimin Denetiminden Denetimin Yönetimine’’, Sayıştay Dergisi, S.63, Ekim-Aralık 2006. ÖZBUDUN Ergun, Türk Anayasa Hukuku, Ankara, 2016. ÖZER Mehmet Akif, ‘‘Türkiye’de Kamu Yönetiminin Denetiminde Yeni Arayışlar: Kamu Denetçiliği Kurumu Örneği’’, Sayıştay Dergisi, S.98, Temmuz-Eylül 2015. SAYAN İpek Özkal, ‘‘Türkiye’de Ombudsmanlık Kurumunun Uygulanabilirliği ve Alternatif Denetim Yöntemleri’’, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, C.69, No.2, 2004. SEZEN, Seriye, Türk Kamu Yönetiminde Kurullar (Geleneksel Yapılanmadan Kopuş), Ankara, 2003. SOYBAY, Selçuk, ‘‘Devlet Denetleme Kurulu’nun Konumu ve İşlevi’’, İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi, S.6, 2011. TUNÇ Hasan, Faruk Bilir, Bülent Yavuz, Türk Anayasa Hukuku, Ankara, 2015.
  • Diğer Devlet Denetleme Kurulunun Teşkilat, Görev ve Çalışma Düzeni Hakkında Yönetmelik. Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması ve Denetim, www.tesev.org.tr. Başbakanlık Teftiş Kurulunun ilgili raporları için www.teftis