Sosyal Bir Problem Olarak Çevre Sorunu: Alman Yeşiller Hareketi

Çevre sorunu, toplumun ve doğanın normlarına uymayan; insanın doğa üzerinde tahakküm kurması, John Locke’un deyimiyle ‘doğanın efendileri’ olmaya çalışması neticesinde canlıların yaşamını tehdit eden problemler bütünüdür. Modern öncesinde çevre sorunu doğal afetten, ilahi güçten kaynaklandığı düşünülürken; modern dönemde çevre sorunu sanayileşme ve bilginin artmasıyla daha küresel bir hâl alarak toplumları olumsuz yönde etkilemiştir. Doğa artık keşfedilesi, gizemli bir yapı olmaktan çıkmıştır. Bu yönüyle doğadan uzaklaşılarak, doğaya yabancılaşılmıştır. Bu çalışmada sosyal bir problem olan çevre sorunu, Anthony Giddens ve Ulrich Beck ekseninde Alman Yeşiller hareketi bağlamında ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, Alman Yeşiller hareketine bağlı olarak küresel bir problem olan çevre sorununu incelemek ve insanın doğaya nasıl yabancılaştığını göstermektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve ikincil veri analizi tekniği kullanılmıştır. Sosyal bir problem olan çevre sorununda temel olarak, bilinci oluşturmada önemli adımlar atan Alman Yeşiller hareketinin nasıl çıktığı, amacı, örgütlendiği, eylemleri, bugün neye odaklandıkları incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada ekoloji, çevre, doğaya yabancılaşma gibi kavramlara değinilmiş, Alman Yeşiller hareketi bağlamında çevre sorunu okunmaya çalışılmıştır.

The Environmental Problem As A Social Problem: The German Greens Movement

Environmental problem, not complying with the norms of society and nature; It’s a set of problems that threaten the life of living things as a result of man's domination over nature and trying to become the 'masters of nature', in John Locke's words. In the modern era, the environmental problem has become more global with the increase of industrialization and knowledge and has affected societies negatively. It has been alienated from nature by moving away from nature. The environmental problem, which is a social problem, was had studied on the axis of Anthony Giddens and Ulrich Beck, in the German greens movement. The purpose of the study is to study the environmental problem, which is a global problem based on the German green movement, and to show that man is alienated to nature. The method of work is qualitative. Secondary data analysis technique used. This context, the study has discussed concepts such as ecology, environment, alienation of nature, and has tried to read the environmental problem in the context of the German movement of greens.

___

  • Referans1 BECK, Ulrich (2019), Risk Toplumu: Başka Bir Modernliğe Doğru, (Çev. Kâzım Özdoğan, Bülent Doğan), İthaki Yayınları, İstanbul.
  • Referans2 Ed. MERT, Ayşem, (2010), Üç Ekoloji: Doğa-Düşünce-Siyaset, Yeşil Politika ve Özgürlükçü Düşünce Seçkisi 8, Yeni İnsan Yayınevi, İstanbul.
  • Referans3 GIDDENS, Anthony (2016), Modernliğin Sonuçları, (Çev. Ersin Kuşdil), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Referans4 MARX, K. (2013), 1844 Elyazmaları, (Çev. Murat Belge), Birikim Yayınları, İstanbul. (Özgün eser 1932 tarihinde yayınlanmıştır.)