AMELİYATHANE ÇALIŞANLARINDA İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ GÖREN SAĞLIĞININ HİZMET KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ (MALATYA DEVLET HASTANESİ VE ÖZEL HASTANELER ÖRNEĞİ)

Bu çalışmada, ameliyathane ortamlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden elverişli olup olmadığı ve iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının hizmet kalitesine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tipte olan bu araştırmanın verileri, Malatya ilinde ameliyathanelerde görev alan 342 personelle yapılmış anket ile toplanmıştır. Araştırmaya katılanların %52,9’u iş güvenliği ile ilgili eğitim almamıştır, %47,1’i işyerinde tehlike ve riskleri azaltmak için kontroller ve çözümler uygulanması hakkında fikrinin olmadığını belirtmiştir. Araştırmaya katılanların %38,3 iş kazası yaşamıştır ve bu kazaların çoğunluğunu %35,4 ile kesici-delici bir aletle yaralanma oluşturmuştur. Katılımcıların %68,7’si ameliyathanedeki iş kazalarının oluşum nedeninin aşırı iş yükü ve çalışma saatlerinin uzunluğu olduğunu düşünmektedir. Radyasyon vb. gibi durumlar için yeterli koruma önlemleri (%59,4) alınmadığı, ameliyathane çalışanlarının sorunlarının başında gelmektedir. Kalite boyutları açısından, beklenti düzeylerinin algı düzeylerinden yüksek olduğu görülmüştür. İş görenlerin hizmet kalitesi beklentileri karşılanamamıştır. Sonuç olarak; çalışma ortamı ve iş sağlığı güvenliği ile ilgili önlemler artıkça hizmet kalitesi algısı artmakta buna karşılık iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olumsuzluklar artıkça hizmet kalitesi algısında düşüş yaşandığı tespit edilmiştir.

___

  • Alver E., (2011). Ameliyathane hemşirelerinin fiziksel çevreden etkilenme durumlarının incelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Atay F., (2006). Endüstri çalışanlarının iş doyum düzeylerinin iş güvenliği algı düzeyleri açısından incelenmesi. Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitimbilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Bölükbaş N., Karabulut N., Özer H. (1998) Ameliyathane ortamının çalışan ekip üzerine yarattığı anksiyete düzeyinin incelenmesi, Düşünen Adam Dergisi, 11(1): 65.Devebakan N., (2007). Özel sağlık işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Devebakan N., Aksaraylı M., (2003). Sağlık işletmelerinde algılanan hizmet kalitesinin ölçümünde servqual skorlarının kullanımı ve Özel Altınordu Hastanesi uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1): 36-43.
  • Emiroğlu C. (2012). Sağlık sektöründe mesleki riskler ve hukuksal düzenlemeler, Türk Tabirler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Sayı: 43: 44.
  • Etik N. (2007). Ameliyathane klima kontrol sistemleri için bulanık uzman sistem tasarımı. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • İncesesli A., (2005). Çalışma ortamlarında hemşirelerin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden risk faktörlerinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Matern, U., ve Koneczny, S. (2007). Safety, hazards and ergonomics in the operating room. Surgical endoscopy, 21(11), 1965-1969.
  • Mohammad Taşkıran G. (2007). Sağlık hizmetlerinde kalite yönetimi servqual analiz ile değerlendirilmesi ve Ankara Ulus Devlet Hastanesinde uygulama. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Taş D., (2012). Sağlık hizmet kalitesinin ölçümüne ilişkin bir araştırma, Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi, 4: 30-151.
  • Ünver S, Yıldırım M., (2014). Ameliyathanede lazer cerrahisine ilişkin güvenlik önlemleri, Anatol J. Clin Investing, 8(2): 47.
  • Arısan, Y., Devebakan, N., (2016). Sağlık İşletmelerinde Çalışanların Sunulan Hizmetlere Yönelik Kalite Algısı: İzmir’de Bir Devlet Hastanesinde Araştırma, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30(3).
  • Aslan E.F., Öztürk K.Z., (2011). Güvenli ameliyathane ortamı, biyolojik, kimyasal, fiziksel ve psikososyal riskler, etkileri ve önlemler, Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanat Dergisi, 4(1): 43-65.
  • Atay F. (2006). Endüstri çalışanlarının iş doyum düzeylerinin iş güvenliği algı düzeyleri açısından incelenmesi. Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitimbilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Çelebi M. (2015). Sağlıkta hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti: Marmaris Devlet Hastanesi Örneği. Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Gürsoy A., (2013). Sağlık sektöründe hizmet kalitesinin servqual ölçeği ile değerlendirilmesi: bir kamu hastanesi uygulaması. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Hastane ve Sağlık Kuruluşları Anabilim Yönetim Dalı Yüksek Lisans Tezi; 2013.
  • Kabu H.F., Özbayır T., Gök F., (2016). Ameliyathanede hasta güvenliği: Sistematik derleme.Pamukkale Tıp Dergisi. 9(1):87-98
  • Kılıç E., (2012). Ameliyathane hemşirelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi. Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Kutlu D. (2007) Ameliyathane çalışanlarının cerrahi aletlerle yaralanma riski ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkan Ö, Emiroğlu NO. (2006). Hastane sağlık çalışanlarına yönelik işçi sağlığı ve iş hizmetleri, C.Ü. Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 10(3): 39-43
  • Öztürk H., Babacan E., Anahar Özdaş E. (2012). Hastanede çalışan sağlık personelinin iş güvenliği, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(4): 3844.
  • Şahin A., (1999). Sağlık çalışanlarının psikolojik sağlığı ve etkileyen faktörler, Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 1. Ulusal Kongresi, Ankara.
  • Yavuz E. (2009). Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin iş sağlığı ve iş güvenliği durumlarının incelenmesi. Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.