SABAHATTİN KUDRET AKSAL’IN HİKÂYE ALGISI VE “EV VE ÖLÜ” İSİMLİ ÖYKÜSÜNDE “ MEKÂNA YABANCILIK DUYGUSU”NUN YERİ

Edebiyatımıza birçok dalda katkı sağlamış olan Sabahattin Kudret Aksal, erken Cumhuriyet sonrası edebiyatımızın kıymetli yazarlarındandır. Gerek şiir gerek tiyatro gerek hikâyelerinde birçok defa taltif edilen yazar, Sait Faik Ödülü’nü 1955 yılında Gazoz Ağacı ile alır. 1956 yılında yazdığı Yaralı Hayvan adlı hikâyesi ile de 1957 yılında Türk Dil Kurumu Sanat Ödülü kendisine takdim edilir. Ayrıca, Ev ve Ölü adını verdiği hikâyesini 1985 yılında kaleme alır. Ev ve Ölü ile Vav’lar isimli hikâyeleriyle ENKA Ödülleri’ne katılan yazarın Vav’lar hikâyesi burada ödül alır. Böylece Ev ve Ölü de onun meşhur hikâyeleri arasında yer edinir. Yazar, Ev ve Ölü hikâyesinde yabancılık duygusunu ön planda tutarken; sekiz yaşında bir çocuğun gözünden hem yabancı olarak geldiği İstanbul’a ve yeni evlerine alışamama durumunu anlatır hem de bütün aile fertlerinin bir arada yaşamak zorunda kaldıkları evi, bununla beraber Rumeli’den göçen aile fertlerinin de “alışamama” durumunun getirdiği ruh hâlinin tetiklediği sorunları anlatırken bir de çocuğun ölen babasının yerine koyduğu dayısının hastalığının bu duruma zemin olması “Ev ve Ölü” hikâyesini çok katmanlı hâle getirir.Ayrıca, “Ev ve Ölü” adını verdiği hikâyesini 1985 yılında kaleme alır onunla ve “Vav”lar isimli iki hikâyesiyle ENKA Ödüllerine katılır; “Vav’lar” hikâyesi ödül alır. Böylece “Ev ve Ölü” de onun meşhur hikâyeleri arasında yer alır. “Ev ve Ölü” hikâyesinde ise yabancılık duygusunu ön planda tutarken; sekiz yaşında bir çocuğun gözünden hem yabancı olarak geldiği İstanbul’a ve yeni evlerine alışamama durumunu, bütün aile fertlerinin bir arada  yaşamak zorunda kaldıkları evi  hem de Rumeli’nden göçen ailenin fertlerinin de “alışamama” hâlinin getirdiği ruh hâlinin de tetiklediği sorunlar anlatılırken bir de çocuğun ölen babasının yerine koyduğu  dayısının hastalığının bu duruma zemin olması hikâyeyi çok katmanlı hâle getirir.

THE STORY PERCEPTION OF SABAHATTIN KUDRET AKSAL AND THE PLACE OF SENSE OF ALLIENATION IN HIS “HOME AND THE DEAD” STORY

First of all, Sabahattin Kudret Aksal is the one of precious authors who contributed early era of Turkish Literature. He was born in  Istanbul in 1920. Either his poems,stories  and dramas written by him awarded many times. Such as He recieved  Sait Faik Story award with “The Soda Tree” in 1955.  Also The Wounded Animal, the story that he wrote in 1956 recieved Art award from Turkish Language Administration (TDK) in 1957. Also,he joined ENKA Story competition with his two stories Vavs(VS) and  Home and The Dead which he written in 1985. He won the competition with his Vavs(VS) story and  Home and The Dead became famous after compettion. The story of Sabahattin Kudret Aksal which is named “Home and The Dead”, he emphasizes sense of alienation in -eight year old- kid’s eye; whose family and he come to Turkey from Rumeli(Balkans). As an alien he and his family never ever adapted to new city especially their new house they located all in the inviduals of the family and living as an  obligation crowdedly. Also eight year old kid’s uncle’s sickness  who he insteaded of his dad, Last but not least backgrounded that situtation makes the story “Home and The Dead”  full of layers.

___

  • Aksal, S. K. (2005). Gazoz Ağacı ve Diğer Öyküler. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Bachelard, G. (2013). Ev ve Evren. G. Bachelard içinde, Mekanın Poetikası (s. 71). İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Baydar, M. (1960). Sabahattin Kudret Aksal. M. Baydar içinde, Edebiyatçılarımız Ne Diyorlar? (s. 23). İstanbul: Ahmet Halit Yaşaroğlu Kitapçılık.
  • Enginün, İ. (2005). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergah Yayınları.
  • Gök, S. (2010). Marmara Üniversitesi Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Türlerarası İlişkiler Açısından Sabahattin Kudret Aksal'ın Öykü Ve Tiyatroları. İstanbul, Türkiye.
  • İleri, S. (1975, Temmuz). Türk Öykücülüğünün Genel Çizgileri. Türk Dili Dergisi/ Türk Öykücülüğü Özel Sayısı, s. 2-33.
  • Önertoy, O. (1984). Türk Roman Ve Öyküsü. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Solak, Ö. (2009). Türk Öykücülüğü İncelemeleri 1. Konya: Tablet Kitapevi.
  • Yılmaz, D. A. (2005). Sabahattin Kudret Aksal'ın Hikayeleri. Türk Dili Dergisi, 254-263.